Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България в момента е разграден двор! – Мажд Алгафари

Lentata.com разговаря с преводача Мажд Алгафари (брат на режисьора Нидал Алгафари и на Басел Алгафари).

Мажд Алгафари е най-търсеният специалист, когато става дума за превод и комуникация с преминаващите у нас нелегални мигранти и бежанци.

Роден в семейството на сириец и българка, Алгафари отлично познава проблемите на Близкия и Средния Изток и ситуацията в Сирия.

Какво се случва в момента с бежанските потоци, минаващи през България?

Защо държавата ни на практика е разграден двор, трябва ли да се страхуваме от „спящи клетки“ на „Ислямска държава“ у нас?

И откъде тръгнаха слуховете, че в Харманли фамилията Алгафари има общо с трафика на мигранти.

Всичко това в интервюто на Мажд Алгафари за Lentata.com.

***

Lentata.com: Защо повечето бежанци вече са афгинистанци?

Мажд Алгафари:

Да направим едно уточнение. Когато говорим за тези хора, все пак да ги наричаме с истинското им име – те не са бежанци.

Първото нещо, което са – те са престъпници, тоест, нарушители на закона. След което, евентуално, са мигранти и най-накрая току виж са бежанци, ако им се даде статут. Няма ли статут на бежанец, няма смисъл да им приписваме нещо.

За мен това са абсолютни престъпници, а афганистанците са най-вече жертва на трафик на хора, а не толкова на каналджии. Каква е разликата?

Каналджиите са тези, които осигурятват канали срещу заплащане – тоест, ролята на каналджията е да вземе парите на въпросния мигрант и да го прекара през оградата, докато трафикантът - той не взема пари от лицето, а му „върши услуга“. Дали ще го изведе до Германия, Австрия, Швеция за по-добър живот, зад цялото това нещо се крие трафикът на хора. Защото всеки знае, че един афганистанец няма откъде да извади 10 хиляди евро, за да плати за тази екскурзия от Афганистан до Германия. Освен това, много хора питат – откъде ги имат тези пари? Те парите ги нямат. Уговорката с тях е такава - като стигнат до Германия, там си им осигурил работа и работейки лека полека ще се изплати.

Lentata.com: Само че мигрантите, с които говорихме от лагера в Харманли, всички бяха афганистанци и твърдяха, че вече са дали по 3-4 хиляди евро, за да ги преведат до Германия?

Мажд Алгафари:

Не, това са лъжи, те са инструктирани какво да казват – „преди да стигнеш съответната точка ще говориш това, това, и това. Ще се казваш еди как си, ще кажеш, че си от еди къде си и си на еди колко си години. Те всички се представят за лица на по 16-17 години, а реално са на по 20 и кусур. Това са инструкции дадени от трафиканта, че ако кажат нещо друго… И тях ги е страх.  Аз това го наричам – хора, жертва на съвременно робство. Хора, които без да плащат, без нищо, някой им осигурява път до еди къде си и уж им осигурява работа, често черна такава…

Lentata.com: Защо те остават запушени при нас? Трафикантите имат полза все пак да си вземат парите… Не им е изгодно тия хора да остават тук.

Мажд Алгафари:

Спокойно, лека полека тия хора ще изчезнат оттук.

Въпросът не е само до това, че те им уреждат някаква работа в Германия. Тук става дума за: трафик на наркотици, проституция, сива икономика, черен труд, всичко това. Не мисли, че му е осигурил работа в Германия да бере ягоди. Да, може и това, но не само. Другото, което се случва  –  трафик на човешки органи. Това е една от причините масово мигрантите да са афганистанци. На това нещо сириец няма да се навие. Сириецът ще си плати на каналджия, да го преведе през границата, сириец няма да мине без пари, за да стане съвременен роб.

Lentata.com: Къде са тогава сирийците? В Харманли масово са афганистанци…Къде изчезнаха реално бягащите от война?

Мажд Алгафари:

Сирийците плащат на каналджия, по-голяма част, които имаха възможност да си платят, те вече заминаха. В Турция и, разбира се, в Сирия останаха хора, които вече просто нямат пари. Сириецът не иска друг да му плати и да е жертва на трафик. Той иска да си плати, да отиде някъде и да живее мирно и кротко.  Поради тази причина сирийците тук намаляха. Да, в Турция е пълно със сирийци. Откакто е сложен този макет на ограда между България и Турция, при минаването, малко или много стана по-трудно. И по-ксъпо. Ако навремето за преминаването от Турция в България трябва 500-600 долара за семейство, сега на човек му трябват поне 1500-2000 еврода премине. Значи човек с 5-членно семейство трябва да плати поне 5000 евро. Аз съм говорил с хора в Турция, имат желание да я напуснат, но казват – ние ги нямаме парите.

Lentata.com: Кои бежанци трябва да приемаме като добре дошли?

Мажд Алгафари:

Много добре знаем какво става в Близкия и Средния Изток - къде има конфликти и къде няма. В Сирия – военни действия, бомбардировки, отвличания. Знаем и това, което става в Ирак, това са основно държавите, които заслужават да ги приемаме като добре дошли. При условие, че тези хора носят документите си и че са със семейства. А не - някой тръгнал сам самичък, без никакви документи и да почваме да ровим какъв е, що е. Няма инстанция в Сирия, и в Ирак, която да не работи. Следователно всеки, който иска да избяга от Сирия или Ирак може спокойно да мине през общината или полицията да си извади лична карта, или какъвто и да е документ.

Някой от нас  ли се - тези сирийци или иракчани, които влизат у нас, без никакви документи – той може да е сириец и да каже – аз съм иракчанин. За да ни лъжат, това значи, че нещо крие. Че може да е извършил престъпление в неговата държава, да се издирва, да е обявен в бюлетина на Интерпол, а ние това нещо да не го знаем и да го приемаме тук с добре дошъл…Ами не. Добре дошли са всички, които поне някакъв документ за самоличност носят със себе си.

Lentata.com: Какво става в Харманли сега? След много ескалации, в момента изглежда сякаш е тихо там…

Мажд Алгафари:

Бунтът в Харманли го направиха афганистанците и беше предизвикан до някаква степен от онези техни трафиканти, които се намират в Германия, в Австрия, в Дания и т.н. Тъй като те видяха, че те няма как да си вземат хората. Бунтът не са го направили самите задържани в Харманли афганистанци. Това е организирано през социалните мрежи, през медиите, за да може да им се обърне внимание, по бързо да им се оправят документите, да излязат от Харманли, да могат трафикантите да си ги поемат, да си ги връчат на каналджиите и каналджиите да си свършат тяхната работа - да ги докарат до точката Б.

Lentata.com: Решение ли е за нас лагерът от затворен тип?

Мажд Алгафари:

Позицията ми е категорична. Всеки, който без документи минава границата, моментално на мига отива в лагера  от затворен тип. Този, който представи документи и изяви желание – дава му се статут. Ние правим грешка, че принудително ги караме да подадат молба за бежанец. Той ти казва – аз искам да отида в Германия, което означава, че той не иска да е наш гражданин, а ние му даваме да подписва молба…Тоест – този, който влиза нелегално, задържаме си го и го осъждаме – такъв ни е законът.

Lentata.com: Защо не го спазваме този закон?

Мажд Алгафари:

Повярвай ми, отговор за това нямам. Или е от некомпетентност, или някой има интерес от тази работа. Финансов. От трафика на хора и от каналджии се печелят милиони, всяка една партия си има черна каса, всички знаем. Е, не знаем колко има в тази каса и къде се намира…Но самите партии си признават, че имат черни каси... Е, тя от какво се пълни?

Lentata.com: Фамилията Алгафари беше замесена в скандал. Имаше хора, които твърдяха, че ваше заведение в Харманли е спирка по пътя на трафикираните бежанци. Така известната „дюнерджийница на Алгафари“.

Мажд Алгафари:

Че е дюнерджийница, дюнерджийница е. Тази вече бивша дюнерджийница – защото брат ми Басел, който беше собственик вече от над месец я продаде и се отказа от този бизнес, да – вярно е, брат ми Басел (той ми е доведен брат, не кръвен) отвори тази дюнерджийница. Да, наистина един вид заведението е като център, като място, от което тръгват такива нелегални. Но не по негова органзиация. Просто неговото заведение се намира на централно място - на автогарата. И на трафикантите, и  на каналджиите – брат ми Басел не може да им каже – „вижте какво, вие няма да ядете тук, няма да консумирате, няма да ви обслужвам“.  Това е заведение – който иска влиза, излиза, яде, сяда и т.н. Така че, в това заведение масово сядат каналджии и трафиканти – той за това нещо не може да е виновен, не може да иска от всеки един личната му карта – „прощавай, ама ти какъв си?“. Ако го направиш пък - моментално попадаш под ударите на закона за дискриминация.

Нещо, което аз лично съм го съветвал брат ми, защото той все пак идва от Сирия и въобще не е запознат с българските закони тук - (има голяма разлика между България и Сирия, в Сирия можеш да хванеш някой, да му биеш 2 шамара и да го изгониш от заведението. Тук не става) - трябва да си много внимателен. Казах му – това, че при тебе влизат суданци, афганистанци, сомалийци, сирийци и т.н. не те интересува кой какъв е…В момента, в който изгониш някого, защото има белези по краката и е крастав, моментално идват едни от Хелзинския комитет и те правят на саздърма. Затова – който дойде, какъвто ще да е, можеш да го знаеш какъв е – не е твоя работа.

А този, който пусна мухата в медийното пространство, че едва ли не Алгафари е трафикант, добре го познавам. Те са няколко души – единият живее в София и се счита за един от опозиционерите, Мохамед  Албармауи, а другият е точно един трафикант, който аз познавам от Харманли, още преди брат ми да отвори заведението. Човек, който нямаше пари за един сандвич и когато брат ми отвори заведението, аз си го спомням на откриването, тоя човек нямаше 2 лева в джоба си. Покрай каналджийството знам, че последно си е поръчал Мерцедес джип…. 2013-та, 2014-та той не мърдаше от портала на лагера в Харманли.  Беше първо с една раздрънкана кола, червена, която нямаше и 2000 лв, след това поднови, поднови…и накрая поръчков джип. Няма откъде да ги изкара иначе тези пари. И този човек, тъй като брат ми Басел е бил винаги в конфронтация с него - и по политически въпроси и по въпроси с бежанците - той тръгна да му прави мръсно. Това е.

Lentata.com: В момента – увеличава ли се трафикът, намалява ли, какво се случва с потока, минаващ през България?

Мажд Алгафари:

През зимния период е логично трафикът да намалява, но сега, пролетта, пак ще е същото, нищо чудно да се увеличи. Да се намали - не виждам как. Ние не взимаме никакви адекватни мерки.

Lentata.com: Какви трябва да са мерките?

Мажд Алгафари:

Гранична полиция трябва да бъде оборудвана. Не може на гранична полиция да купиш само джипки, защото не могат да минават през гората. Трябва да им купиш или АТВ, също моторни шейни. Да могат да се справят с трафика.

Друг е въпросът какво правим със заловените – като ги заловим е редно да им се повдигне на всеки един обвинение, да бъде осъден, макар и условно.  Като има една условна присъда, излизайки от България нелегално или извършвайки престъпление, той вече ще си излежи и първото условно. А ние тук, посрещаме ги с хляб и сол, пък и с мед отгоре.

Освен това, няма ли документи мигрантът трябва да получи отказ за статут и оттам, казвам го образно – самолетчето, качваме ги и ги пускаме в съответната държава. Това е начинът, по който можем да се справим. Много хора ще ме упрекнат в това – „да бе, ние сега ще ги храним по арестите и затворите“. Ама, чакайте - ние така или иначе ги хрантутим. На нас като разход няма да ни се отарзи.

Защо да ги съдим и връщаме? Това е дисциплинираща мярка – тези, които са в Турция и още не са тръгнали ще си зададт въпрос – дали да тръгнат или не. И вместо 10 000 да минат през България, може би ще има 500 души – я тръгнат, я не.

Ние в момента сме разграден двор. Защо ги е страх от Сърбия, Македония, от другите държави? Защото взеха адекватни мерки, стряскащи и за това те не тръгват.

А ние – не.

Нека най-накрая някой от медиите да се порови и да разбере – кой е този идиот, 2014-та, който издаде такава заповед, устно или писмено – да не се повдигат обвинения срещу нелегално влезлите. Този човек, без значение от ранга му, трябва да бъде съден за предателство към националната сигурност.

Lentata.com: Доколко е преувеличен страхът от джихадисти и клетки на „Ислямска държава“ в България? Да се притесняваме ли?

Мажд Алгафари:

И е така, и не е така. Трябва да се притесняваме. Така или иначе България е на една магистрала, която е от Азия, конфликтните страни към Европа и обратно.  Има много граждани, дори европейски, които са възприели целите и идеологията на ИДИЛ и искат да отидат в Сирия и Ирак, да се бият от страната на ИДИЛ. Те така или иначе минават през България. Има и такива, които вече са свършили в тия държави – атентати, убийства и вече искат да се приберат. Логично е, като сме на пътя, по този път да останат утайки на отиване или на връщане. България е мястото, където част от джихадистите и идилците се обучават - не толкова  военнно, колкото идеологически.

Lentata.com: Има ли местен ресурс в техните обучения?

Мажд Алгафари:

Има и местен ресурс. Това, на което бяхме свидетели с Ахмед Муса, който беше задържан, съдебни процеси се протакват с години…срамно е за нашата правосъдна система. Не знам какво толкова повече му трябва на съда, за да ги осъди от раз – снимки със знамената на ИДИЛ, литературата, която е открита в домовете им, парите, с които разполагат – а уж са безрабтони.

Е, как ще сте безработни, мамка ви, като вижте в какви къщи живеете, какви коли каратае, и в населеното им място излиза, че са много добри, как  помагали финансово на местните, а откъде ги взимате тия финанси като сте безработни?  Това са вратички в нашите закони. Не виня съда, че е виновен, законите са ни такива. Иска не иска, съдът е длъжен да се съобразява.

Lentata.com: Бежанската история, която те впечатли най-силно?

Мажд Алгафари:

Много са.

Навремето 2013-та, един мъж, беше сам с едно от децата си,  питах го – а къде  са другите ти деца, къде е жена ти? Той ми показа едни снимки – страхотни дечица, и бащата разказа – останалите загинаха. С детенце му, с което са сега (а то беше цялото в шрапнели), отишли да напазаруват, чули, че еди къде си дошла някаква стока (стоките в Сирия вече са кът) и се връщат с торбичките… И на няма и 50 метра от дома им, мъжът вижда как дома му се взривява и нищо не остава от него. И отива да види дали може да спаси някой от семейството си. Повярвай ми това, което ми показа тоя човек на снимки от телефона му, сега като говоря почвам да треперя – да види баща части от децата си на парчета, и да не може нищо да направи…

И вика -  „момченцето ми беше малко по-напред от мен ходеше и от взривната вълна то пострада повече, отколкото аз. Това ми остана в съзнанието – казва той – едното дете цялото в кръв и рани, а другите….на парчета“.

http://www.lentata.com/page_9441.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!