Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Радев с много силно обръщение след скандала с искането за уседналост на българите в чужбина

Президентът Румен Радев коментира ситуацията, при която преди дни косвено призна, че стои зад предизвикалия скандал проект на законови промени, които на практика отменят гласуването в чужбина.
"Уважаеми сънародници, в изпълнение на Конституцията на 19 април свиквам 44-то Народно събрание. На вота всички ние излъчихме своите народни представители. Тези избори откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати. Българските институции и мъдростта на гражданите не допуснаха това да се случи. По време на кампанията партиите нарушиха законите, отмяна на двойното гражданство, затварянето на границите. След изборите обаче проблемите остават. Те не се изчерпват само с външно вмешателство, а са целенасочени опити за влияние върху обществото и политическия живот в страната.

Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а със закони. Днес са необходими законодателни мерки. На следващото 44-о Народно събрание ляга отговорността за намиране на решение на тези проблеми. Приветствам куража на Министерството на правосъдието да формулира конкретни промени, които обхващат ключови промени и в други закони. Предложенията за промени в закона за вероизповеданията, за политическите партии, за българското гражданство поставят ясни бариери срещу нещата, които са насочени срещу интегритета на държавата и обществото.

Последните предложения обаче останаха извън фокуса на обществения дебат. Той бе концентриран само върху предложенията за т.нар. уседналост. Някои съзряха в идеите ограничаването на права. Най-важната защита на правата на българите зад граница е да могат да се върнат в една независима и свободна България. Дебатът извади политическата класа от дългогодишната летаргия от тази тема. Вярвам, че в разумен и конструктивен диалог ще се намерят верните решения", заяви държавният глава.

Цялото изявление на Румен Радев вижте ТУК.

Blitz.bg: http://www.blitz.bg/obshtestvo/rumen-radev-s-mnogo-silno-obrshchenie-sled-skandala-s-iskaneto-za-usednalost-na-blgarite-v-chuzhbina-video_news503891.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!