Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тровят пчелите в 16 области у нас

Отменени са две директиви на ЕС

30 хил. литра химикали ще напояват почвите в България

30 хил. литра отрови ще напоят почвите на 16 области в България до края на април, т.г. Става въпрос за три вида неоникотиноиди – препарати за растителна защита, които са изключително токсични за пчелите, дивите животни, птиците и морските видове, но въпреки това са били одобрени за употреба у нас от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Въпросните химикали са разрешени на 27 март. За целта органът на Министерството на земеделието и храните е отменил две директиви на Европейския съюз, които досега ограничаваха използването им.

Одобрените за употреба препарати са за третиране на семена, а не на вече покълнали растения, което прави ефекта им особено токсичен за пчелите в дългосрочен план. “Тези системни пестициди за обработка на семената проникват в соковете на растението и се просмукват дори в прашеца. Пчелите отнасят в кошера летални дози от тези неоникотиноиди, това отслабва имунитета на целия кошер и може да се окаже гибелно”, обясни пред “Труд” Илия Цонев от Конфедерацията на българските пчелари.

Министерството на земеделието и храните не се съобразява с изискванията на околната среда и здравето на хората, а се преследват лични и лобистки интереси, се посочва в позиция на Съюза на българските пчелари.

Производителите на мед излизат на протест

Анкетна карта следи за смъртността на кошерите

Създадена е специална анкетна карта за пчелари, в която всеки производител ще може да попълва загубите си и района, в който са отчетени. Целта е за пръв път у нас да се направи адекватна оценка на нивото на смъртност сред пчелите и периодично тази информация да се обновява. Платформата е за всички пчелари у нас и се очаква скоро да заработи. Информация ще може да се подава не само електронно, но и по пощата, обясни Илия Цонев от Конфедерацията на българските пчелари.

На протест срещу употребата на неоникотиноиди пчелари и браншови организации от цялата страна ще излязат на 7 април – Световния ден здравето, от 13 до 15 ч пред Министерския съвет в София. Производителите на мед отчитат тази година безпрецедентни загуби на кошери. В отделни области на страната смъртността сред пчелните семейства след зимата достигна 80 и дори 100%. 

Токсично

Обработват с химикали семената

Разрешените за употреба нови неоникотиноиди са три вида и с тях до края на април ще бъдат обработени семена за посеви в София, Пловдив и абсолютно цяла Северна България – областите Варна, В.Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.

Търговските наименования на препаратите са „Пончо“ (с активно вещество клотианидин), „Сийдоприд“ (имидаклоприд) и „Крайцер“ (тиматоксам).

В характеристиките им се посочва, че са силно токсични, с възможен дълготраен/хроничен ефект. 

https://trud.bg/%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-16-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8-%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%81/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!