Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИЗВЪНРЕДНО! Радев готви обръщение към нацията за уседналостта и избирателните права на българите в чужбина!

Президентът Румен Радев ще изложи мотивите си за ограничаване на избирателните права на българите, живеещи в чужбина.
В официално обръщение към нацията държавният глава Румен Радев смята да засегне темата по дебата, който се разгоря последната седмица за ограничаването на избирателните права на българите в чужбина.
Намерението си по този ред да изложи мотивите си Румен Радев изложи пред журналисти в Ловеч по време на неофициално посещение на празника Цветница.
„Ще имаме време за тези дебати, най-важното е, че има вече начало на този дебат. Ще дам подробно своите мотиви в обръщение към нацията“, заяви Радев в отговор на въпрос дали българите в чужбина трябва да гласуват или да бъдат ограничени правата им.

Запитан дали е застрашена сигурността на България след поредицата атентати в Европа той посочи, че наистина ситуацията и геополитическата среда за сигурност се изостря непрекъснато. „Ние трябва да направим своите изводи, трябва да предприемем нашите мерки“, каза още Радев.
Той добави, че очаква бързо сформиране на стабилно и работещо правителство. „Има много проблеми, които то трябва да решава“, добави президентът.
Припомняме, седмицата измина под знака на проекта за промени в Закона за българското гражданство, предложен на страницата на Министерство на правосъдието. С него индиректно се внасяха промени в Избирателния кодекс, с които се въвеждане изискване за уседналост и при парламентарни, и президентски избори. Проектът предизвика остра реакция сред българската емиграция, а редица специалисти по право го обявиха и за противоречащ на основния закон. Проектът бе свален, а от Правосъдното ведмоство уволниха чиновник, като виновен за публикуването на предложението за промени.
По-късно стана ясно, че все пак инциатор на предложенията е канцеларията на държавния глава.
По думите на Румен Радев най-важното е, че е поставено вече начало на този дебат, а за самия него има време.
Нюз БГ
https://news.bg/politics/radev-misli-varhu-obrashtenie-kam-natsiyata-za-izbiratelnite-prava.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!