Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Дойче Веле“: Меркел сгреши с бежанците! Канцлерът увреди тежко добрата воля на собственото си население!

Ангела Меркел днес зове за „национални усилия“ за депортиране на мигрантите без право на убежище. Проблемът обаче изобщо нямаше да възникне, ако не беше грешната култура на гостоприемство на канцлерката. „Забележително е, колко стабилна остава германската култура на гостоприемство след две изключителни години с рекорден брой бежанци“, заяви за ДВ Улрих Кобер, експерт по миграционните въпроси към фондация „Бертелсман“.
И наистина: 59 процента от анкетираните все още смятат, че бежанците са добре дошли в Германия. Само една трета от участниците в анкетата твърдят, че за гостоприемство не може да става и дума. Трикът е във формулировката на въпроса: анкетираните са били питани как се отнася обществото към мигрантите, а не какво е личното им отношение. Оттук и високите показатели.
Студията обаче задава и въпроса за личната нагласа. И тогава картината изглежда другояче: мнозинство от 54 процента смята, че е достигната пределната граница в приема на бежанци. Това становище застъпваха 40 процента от анкетираните и преди две години, когато „Бертелсман“ зададе същия въпрос – преди бежанската вълна да залее Германия.
Без илюзии
Що се отнася до последиците от миграцията, анкетираните граждани не си правят никакви илюзии – нито през 2015, нито през 2017 година. Днес 79 процента от анкетираните смятат, че социалната държава ще понесе допълнителни тежести (64% преди 2 години). Данните на германското Министерство на финансите потвърждават това: през миналата година държавата е изразходвала най-малко 20 милиарда евро за овладяване на бежанската криза.
За текущата година са предвидени също толкова, а според някои изчисления дори и повече. С тези пари би могла да се организира много по-голяма помощ в родните страни на бежанците. Освен това биха отпаднали трудностите около интеграцията на пришълците. 72 процента от анкетираните очакват конфликти между мигрантите и местното население – нищо изненадващо след преживяното в новогодишната нощ на 2015 в Кьолн и атентата срещу коледния базар в Берлин.

Само че още през 2015 година 64 процента от анкетираните са заявили, че очакват конфликти между мигрантите и местното население. Това означава, че скептицизмът битуваше в Германия и преди „Голямото преселение на народите“, а сега само се потвърждава в голяма степен.
Голямата грешка на Меркел
За отбелязване е, че едно значително мнозинство от 81 процента от германските граждани е на мнение, че сега и другите страни-членки на ЕС трябва да приемат повече бежанци. И това е разбираемо. Но… няма да се случи.
Разбираемо е също така, че другите страни не искат да носят солидарна отговорност за грешната политика на гостоприемство на Ангела Меркел. Тази политика беше грешна, защото приветства с добре дошли всички вкупом и защото никой не задаваше въпроси за произхода и причината за бягство, т.е. не се правеше разлика между хората, действително нуждаещи се от закрила, и чистите икономически мигранти.
Да не говорим пък за склонните към насилие ислямисти. Днес Ангела Меркел призовава към „национални усилия“ при депортирането на мигрантите без право на убежище. Значи днес нацията трябва да се напъне да разреши един почти неразрешим проблем, който изобщо нямаше да възникне, ако не беше културата на гостоприемство на канцлерката. При това никой не се допита до германците за този голям експеримент.
Германската държава никога не е била задължена законово да отваря вратите си за всички. А Ангела Меркел увреди тежко добрата воля на собственото си население. И ако иска да я запази, не бива да повтаря грешката си.
БГНЕС
–––
Кристоф Хаселбах, Дойче Веле  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!