Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Химическата атака в Сирия: Кой е виновен и какво предстои?

Обвинителите на Асад така и не показаха дори една отломка от "химическата бомба"

Conservative talk show host, Michael Savage, who fervently supported Trump during the Presidential campaign, soured on him today. Savage, referencing his background in science, having a PhD in epidemiology, said the alleged gas attack in the ISIS controlled city of Idlib was most likely phosgene and not sarin.

Backing up his claim that the attack did not contain sarin, Savage made reference to photos showing first responders attending to bodies without gloves or protective gear. Had sarin been used in the attack, all of those men in white helmets would be dead.

http://beforeitsnews.com/politics/2017/04/michael-savage-turns-on-trump-says-syrian-gas-attack-was-false-flag-operation-2899259.html

Олег Егоров, Русская весна 

В резултат на атака с химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб загинаха най-малко 72 души. Сирийската опозиция и Западът обвиняват режима на Башар Асад, а Русия и официален Дамаск – опозицията. Според експерти съмнителният инцидент ще подкопае перспективите за мирно уреждане на конфликта в Сирия.

Първата информация, че на 4 април в гр. Хан Шейхун (провинция Идлиб, Северна Сирия) е извършена химическа атака, бе публикувана от лондонската правозащитна организация "Сирийска обсерватория за човешките права" (Syrian Observatory for Human Rights), известна с честите си скандални и фалшиви новини за Сирия. "Един от кварталите в Хан Шейхун бе бомбардиран с материал, за който се смята, че се състои от газове, причиняващи задушаване", бе съобщено на сайта на организацията.

Кадри, на които мирни жители, включително малки деца, се задъхват и умират от отровен газ, бързо се разпространиха в световните медии. Главни герои в репортажа на "Ройтерс" отново станаха "Белите каски" – поредната антиасадска организация, която също се прослави с поредицата си от нагласени репортажи от Сирия и през 2017 г. получи "Оскар" от американската киноакадемия. На "странното" поведение на "каските" на мястото на инцидента внимание обърнаха и експертите.

"В зависимост от вида на химическото вещество, то може да се запази във въздуха и да действа за период от няколко часа до няколко денонощия", поясни в интервю за RT директорът на Центъра за изучаване на страните от Близкия Изток и Централна Азия Семьон Багдасаров. "Затова единственият възможен начин хора да са в зоната на поражение е в химически защитни костюми. А със спасителните дейности може да се занимава само поделението за химическа защита с помощта на специално оборудване". На кадрите, публикувани от "Ройтерс", се вижда, че "спасителите" безстрашно, без никакви последици за себе си, докосват пострадалите с голи ръце. Действията им също предизвикват въпроси: едни от тях поливат пострадалите с вода, като с нея отмиват химическите вещества, а други правят изкуствено дишане на дете.

В съобщението, разпространено от "Лекари без граници" до медиите, се посочва, че пострадалите може да са станали жертва на обгазяване със зарин или хлор. "Ако човек е станал жертва на химическо заразяване, трябва да се обработи с деконтаминиращ разтвор, който е специален за всяко отделно вещество", поясни един от най-известните руски военни експерти – наблюдателят от ТАСС Владимир Литовкин. "Сериозните лекари не действат така – това е някаква самодейност. Там няма никаква смислена борба с химическо отравяне. Не по-малко странно изглежда, че на детето се прави изкуствено дишане. От всичко това се създава впечатление за постановка".

"Брутално варварство" на Дамаск?

Провинция Идлиб и в частност Хан Шейхун са под контрола на групировки от сирийската опозиция. Представители на въстаниците, както и страните от Запада, обвиниха за атаката режима на Башар Асад. "Брутално и безочливо варварство" – с тези думи държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън описа случилото се и призова Русия и Иран, които подкрепят Асад, да повлияят на своя съюзник.

Обвинения отправи и Великобритания: премиерът Тереза Мей заяви, че е недопустимо Асад да остане начело на Сирия. Властите в Турция също обвиниха Дамаск и предупредиха Русия, че подобни инциденти могат да осуетят перспективите за мирни преговори в Женева и Астана.

Любопитно е, че външнополитическата обстановка през последните седмици се развива в полза на Дамаск и изобщо не предполага използване на химическо оръжие от страна на Асад. Белият дом, чрез своя говорител, заяви, че основният приоритет на САЩ в Сирия е борбата с "Ислямска държава" (ИД), а не оставката на президента Башар Асад. Същата позиция изразиха и постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли и държавният секретар Рекс Тилърсън.

Пореден "фейк" на сирийската опозиция?

Сирийското правителство, на свой ред, отхвърли твърденията, че е замесено в атаката в Хан Шейхун. "Дори в най-лошите си дни сирийската армия никога не е използвала подобни оръжия", пише в публикация на официалната страница на Сирийската арабска армия във Фейсбук. Дамаск смята, че атаката е изфабрикувана, а загиналите са станали жертва на провокация от страна на опозицията. Дамаск напомня и факта, че през 2014 г. химическото оръжие и средствата за неговата доставка са изнесени от територията на Сирия или са унищожени, за което докладва Организацията за забрана на химическото оръжие.

Москва споделя гледната точка на Дамаск. Официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова определи медиите, които разпространиха мнението, че отговорност за нападението носи сирийското правителство, като "ангажирани" и ги обвини в опит да прехвърлят отговорността и върху Русия. Според версията на Русия на 4 април сирийските ВВС действително са нанесли удар в района на Хан Шейхун, но не по жилищен квартал, а по цех, където терористите са произвеждали боеприпаси с отровни вещества.

ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие започнаха свое разследване на инцидента. Според организациите за момента не може да се каже кой и как е атакувал мирните жители с отровни вещества.

Руски експерти отхвърлят възможността да е използвана авиобомба с химически заряд. "Авиобомбата с химически заряд по правило е полутонна", коментира Багдасаров в интервю за RT. "Такъв род боеприпаси са нещо страшно. Поражението би било огромно – до няколко километра". Според водещия военен анализатор на портала Газета.ру Михаил Ходарьонок, с оглед на плътното градско застрояване в ударения район, загубите сред мирното население в такъв случай биха били в рамките на стотици, ако не и хиляди души. Виктор Литовкин отбелязва, че на кадрите, предоставени от "Белите каски", се вижда неголяма яма от снаряд, докато авиационните бомби, заредени с химическо вещество, обикновено се взривяват близо до земята и не оставят ями. Ако такава бомба (теглото ѝ е най-малко 250 кг) падне на земята, то ямата би била много по-голяма от тази, която се вижда на кадрите, представени от "Ройтерс".

Доста странно е, и че в продължение на цяло денонощие след инцидента не бе намерена нито една останка от авиобомбата. А именно това би могло да хвърли светлина върху произхода на снаряда, смята експертът. "Няма как да не са останали части от бомбата: от опашката, части или стени от конструкцията", твърди Литовкин пред RT. "Фактът, че не е намерено нищо, навежда на мисълта за провокация: донесли са бутилка или буркан с отровно вещество, разбили са го или са го излели и са си тръгнали".

Не за първи път в хода на сирийския конфликт се използва химическо оръжие: "Това прилича на използване на самоделно химическо оръжие: неголяма област на поразяване, най-простият и примитивен метод за разпространение", казва Семьон Багдасаров. "Нещо подобно се случи и в Алепо".

Кому е изгодно?

От политическа гледна точка Асад никога не би извършил това: в сегашната обстановка да се използва химическо оръжие за него би било равносилно на самоубийство, пояснява в разговор с RT завеждащият на катедрата по политология и социология в Руския икономически университет "Г.В. Плеханов" и експерт от Асоциацията на военните политолози Андрей Кошкин. "От военна гледна точка това също е невъзможно – всички бойни запаси са ликвидирани".

С Кошкин е съгласен и военният експерт и доктор на военните науки Константин Сивков, който е и първи вицепрезидент на Академията по геополитически въпроси. "Правителствената войска има абсолютно преимущество във въоръжението. Силите на Асад успешно настъпват и без химическо оръжие и пускането на отровни вещества в мирен град в този контекст е лишено от логика".

Според Семьон Багдасаров администрацията на Тръмп де факто се е върнала към традиционната за американската дипломация в Сирия позиция: "Също както и преди, се планираше свалянето на режима на Асад, така се планира и сега. Просто с други методи".

Владимир Литовкин отбелязва, че тази провокация е "демонстрация защо опозицията не може да работи с правителствените делегации и не може да седне на масата на преговорите с "убиеца Асад". Опозицията поставя условие: Асад трябва да си тръгне. Основната задача на опозицията е да свали Асад. Те трябва да си заработят парите, похарчени за тях за шест години война".

Експертите обръщат особено внимание на думите на Тръмп: "Тези ужасни действия на режима на Асад не могат да бъдат толерирани. САЩ и съюзниците им по целия свят осъждат тази чудовищна атака и всички други подобни чудовищни атаки".

Срив на примирието

Който и да е използвал химическото оръжие в Сирия, изглежда, че мирният процес в страната е окончателно подкопан, смята Владимир Ахмедов, старши-научен сътрудник в Института по изтокознание към Руската академия на науките. "Ясно е отсега, че опозицията ще обвини режима, режимът ще отхвърли всички обвинения и в отговор ще говори за провокация от страна на бойците", каза Ахмедов пред "Руски дневник". "Но във всеки случай възможността за общ компромис си отива".

Според експерта режимът на прекратяване на огъня между правителството и опозицията в Сирия (установен официално на 30 декември 2016 г.) в момента е само на хартия: всяка седмица се увеличава броят на нарушенията и интензивността на боевете. Преговорите в Женева (последният кръг се състоя на 23-31 март) буксуват, а след подобен гръмък инцидент като химическа атака могат и изобщо да не се състоят, твърди Ахмедов.

С него е съгласен и Григорий Косач, професор от катедрата за изучаване на съвременния Изток в Руския държавен хуманитарен университет. "На преговорите в Женева до момента всички опити да се сближат позициите на режима и неговите противници завършиха с провал", каза Косач пред "Руски дневник". "А сега, когато бойните действия се възобновяват и още повече след използването на химическо оръжие, самата възможност за провеждане на преговори ще бъде поставена пред много голям въпрос".

http://epicenter.bg/article/Himicheskata-ataka-v-Siriya--Koy-e-vinoven-i-kakvo-predstoi--/124842/11/33 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!