Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Надявахме се, протестирахме, но край! Страшни новини за цените на топлото!

На закрито заседание КЕВР прие по-високите цени за парно, топла вода и тока от когенерации. Утвърдените цени влизат в сила от 7 април 2017 г.

Днес до обяд КЕВР бе под обсада от протестиращи срещу рязкото повишение на цените. Те на няколко пъти блокираха бул. "Дондуков" и спираха трамваите с което създадоха хаос в движението.

Цената на топлинната енергия, произведена от топлофикационните дружества, използващи природен газ, се увеличава, като промяната е различна за отделните топлофикации. Увеличението варира между 17,91% и 25,61%, и единствено за „Топлофикация Плевен“ то е 37,40%, поради направени корекции в резултат на невярно подадени от дружеството данни за предишен период. 

За София увеличението е с 18%.

Средно претегленото увеличение на цената на електрическата енергия за битовите потребители е в размер на 0,95 на сто. Добавката „задължения към обществото” се променя от 35,77 лв./MWh - на 37,02 лв./MWh, което за стопанските потребители, снабдяващи се с електроенергия на свободния пазар, води до увеличение на цената с около 1 на сто. 

Изменението на добавката е в резултат от по-високата цена, която топлофикационните дружества, използващи природен газ, ще получават за произведената от тях електрическа енергия от когенерация.

Причината за измененията на цените е утвърдената от 1 април 2017 г. по-висока цена на природния газ, който осигурява общественият доставчик „Булгаргаз” ЕАД. Цената на синьото гориво нарасна с 29,64% поради повишените котировки през последните 9 месеца на цените на суровия петрол, а оттам и на алтернативните горива на международните пазари. Тази ценообразуваща формула на природния газ е част от действащия договор между „Булгаргаз“ ЕАД и „Газпром експорт” и се отразява пряко в доставната му цена. 

Вчера от Федерацията на потребителите обявиха, че ще дадат на съд по-високите цени на газа. Те получиха подкрепата на БСП. От левицата ще помогнат с юридическа помощ.

Преди дни от левицата обвиниха КЕВР, че с действията си регулаторът подпомага бъдещото правителство на ГЕРБ. Те настояха новият кабинет веднага да повиши доходите на най-бедните, за да могат да поемат повишението на цените. 

http://bradva.bg/bg/article/article-112716#.WOe1mvl95PY 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!