Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Резилът на тотално подкупената КЕВР лъсна

Резилът на тотално подкупената КЕВР лъсна след като се оказа, че има абсолютен идентитет на цената на топлоенергията сега, и през 2014 г. Приблизително 79 лв. за мегаватчас. Проблемът е, че тогава цената на природния газ е била 612 лв. на 1000 кубически метра, а сега (след увеличението) е 362 лв. Доколкото технологично нищо не се е променило, нито пък има някакъв чудовищен ръст на заплати или на други разходи, то излиза, че 362 лв. днес в счетоводството на парнаджиите се равняват на 612 тогава.

Шефът на КЕВР Иван Иванов се оплете в обясненията защо това е така, като обвини в некомпетентност "експертите", които са смятали. Каза, че "тогава топлофикациите работели на загуба", докато сега не.

Това, разбира се, е пълна глупост, защото ако 79 лв. парно е цена при 362 лв. газ, то при газ 612, централите трябва да са натрупали не милиони, не десетки милиони, а МИЛИАРДИ загуби. Т.е. държавата трябваше да е банкрутирала, дори само от техните дългове, доколкото основните топлофикации са държавни или общински. А частните - трябваше отдавна да са закрити, защото не е известно частник да работи за да субсидира клиентите си.

Всъщност, нищо такова няма. 79 лв. е цена съотносима към 612 газ. Най-вероятната причина за драстичната разлика е, че "Топлофикация-София" загуби 80 милиона лева, депозирани от герберския и началник, в КТБ. Освен това, има огромни несъбрани сметки от неизрядни длъжници. И сега КЕВР подкарва по "лесния начин", както винаги се прави - да раздуе сметките на изрядните, за да покрие загубите.

Фактически, при 79 лв. цена при 612 газ, настоящата цена дори би следвало да е по-ниска спрямо тази, която е била до момента.

По същата схема КЕВР смята и тока, както и студената вода. Която пък поскъпна дори без да поскъпне входен ресурс от типа на газта. Просто това бил "бизнес планът" на концесионера и "изчислението на Световната банка"...

Ако новото правителство не се намеси, най-вероятно после то ще отнесе наказанието за тази безпардонна наглост...

Добри Божилов
06.04.2017

http://gudelnews.com/index.php/2016-02-27-12-04-19/879-612-362 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!