Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цветан Цветанов: Г-н прeзидент, остават ви две седмици с кабинета, който сте назначил!

С последните си действия Румен Радев доказва, че иска да въведе президентска република. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод скандала с измененията в Изборния кодекс, ограничаващи правото на българите в чужбина да гласуват.
 
"Ще му припомня тази реплика, която направи по време на полагането на клетва в Народното събрание - "остават ви две седмици". Днес ние спокойно можем да кажем на г-н президента, че му остават две седмици, в които има пряка отговорност като човек, който е назначил служебния кабинет. По конституция той няма законодателна инициатива и това, което се случи, е груба грешка", заяви Цветанов.
 
По думите му нито ГЕРБ, нито Обединени патриоти ще подкрепят тези текстове, които ограничават гласуването на българите в чужбина. Ако това се случило, сме щели да бъдем санкционирани от ЕС заради недопустима пропаганда.
 
Като грешки на Радев Цветанов посочи още инициирането на отмяната на постановлението за разселване на бежанците и позицията за СЕТА.
 
Постановление 208 е подготвяно 6 месеца и това, което направи президента Радев, означава, че можем да влезем в наказателна процедура и да загубим европейски средства. Защо все още той не е сезирал Конституционния съд за СЕТА, това е негово изявление”, каза още той.
 
Цветанов припомни, че ГЕРБ е член на ЕНП и от 2009 година непрекъснато побеждава на парламентарни избори левицата, която членува в ПЕС.
 
„Няма спор, че ние сме автентичната десница в България, победихме левицата и популизма, поражението на останалите десни партии е закономерно, въпреки че общо взеха 276 000 гласа, но са разбити на малки партии и това им попречи”, каза зам.-председателят на ГЕРБ.
 
Той бе категоричен, че мотото на преговорите е „България над всичко” и това ги обединява с Обединените патриоти, въпреки предишните изказвания на някои от тази обединена формация. „Животът променя хората, в това число и Сидеров се промени, като възгледи и изказвания. Вероятно и първородният му син е изиграл важна роля”, коментира предишни изяви на лидера на „Атака” Цветанов.

Такива теми въобще не се говори дали аз ще съм вътрешен министър. Говорим предимно за политики. Разпределението на постове ще бъде на по-късен етап, още не сме говорили за конкретни имена, подчерта в студиото на "Здравей, България" зам.-председателят на ГЕРБ.

"Никой нямаше никакви възражения Бой Борисов да бъде отново министър-председател. Няма никакви други отворени теми за структурата на бъдещия кабинет. Няма ясни имена за министри. Сега се опитваме просто да изчистим различията, за да се обединим около една програма", каза той.

"България е парламентарна република и е важно да имаме силен парламент. Председател на парламента не бих бил, защото съм много натоварен, а председателят има много функции", призна той.

"В утрешния ден ще направим среща, за да уточним детайлите по бъдещата програма", добави Цветанов. "Партиите в център дясно сега постигнаха най-ниския си резултат. Това е защото са разединени, а и защото се опитаха да ни дискредитират. Ние сме автентичната десница. И в момента, всички поздравителни адреси, които бяха получени, показаха, че десно-център политическа формация ГЕРБ победи популизма", каза той.  

"Мотото на тези преговори е "България над всичко". Ние ще предложим това, което сме получили като подкрепа. Ще останем в Европейския съюз и няма да излизаме от НАТО. Благодаря на Обединени патриоти за коректността и разговорите, които водим", заяви Цветанов. "След 19-и ще имаме бързо формиращо се правителство. Все пак ще направим среща с парламентарната група на ВОЛЯ за различни секторни политики", за да се гарантира приемане на необходимите закони и документи в парламента, посочи Цветанов. 

http://epicenter.bg/article/Tsvetan-Tsvetanov--Radev-se-stremi-kam-prezidentska-republika/124621/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!