Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Марин льо Пен: ЕС е университет за джихадисти

Лидерът на Националния фронт Марин льо Пен обяви, че Европейският съюз не се бори достатъчно с тероризма.

„Франция се е превърнала е университет за джихадисти“, каза Льо Пен. Тя защити въвеждането на граничния контрол.

От своя страна центристът Еманюел Макрон обеща, че ако стане президент, то Франция ще води активни военни действия в Близкия изток срещу Ислямска държава.

Мястото на Франция в Европейския съюз беше темата, предизвикала най-големи спорове в снощните втори телевизионни дебати между 11-те кандидати на президентските избори във Франция, съобщиха ДПА и „Франс прес“. Темата за Европа извади наяве дълбоките различия между отделните кандидати: центристът Еманюел Макрон се обяви за запазване на членството, а националистката Марин льо Пен за напускане на Общността.

„Реших да се кандидатирам за президент, защото аз не вярвам в фаталност – в неизбежните пропуски, нито в неизбежността на редуване на власт в продължение само на две партии – левица и десница. Франция е с блокирана политическа система. Тя не иска да признае, че е необходима реформа“, каза Макрон. Франция не може да разреши проблема в Сирия, но може да инициира създаването на международен съюз с участието на Русия, който да се бори с радикалните ислямисти.

Това заяви по време на дебат, кандидатът за президент на Франция и бивш премиер Франсоа Фийон.

„Франция не претендира за ролята на световен жандарм. Франция няма да реши проблема със Сирия. Но Франция трябва да инициира създаването на международен съюз, включително с участието на Русия“, каза Фийон. Дебатите се проведоха 19 дни преди първия тур на президентските избори.

КРОСС 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!