Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ДПС в остра декларация: НЕ! на преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат!

Движението се обявява против грубото потъпкване на правата и свободите на човека и заявява: НЕ! на референдума!

Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона. Ердоган иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер, се казва в декларация, подписана от Мустафа Карадайъ

На 16 април Турция ще гласува на референдум конституционни промени, които ще я променят завинаги.

И не само Турция.

Но и Балканите, Европа и света."

 

Това се казва в специална ДЕКЛАРАЦИЯ на ДПС по повод референдума в югоизточната ни съседка.

Текстът, подписан от председателя на партията Мустафа Карадайъ, зове за мощен отпор срещу референдума за президентска република в Турция призовава избирателите на ДПС с право на глас в южната ни съседка да гласуват с "НЕ" на референдума. Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона“, гласи становището на партията, според което всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция.

Декларацията е продължение на политическото послание на д-р Ахмед Доган преди изборите, в което той предупреди за тежки последици за България и за Балканите, ако референдумът успее.

Призивът за отпор срещу Ердоган завършва с думите "Бог да ни е на помощ!"


Ето какво се казва още в Декларацията на ДПС:


"Ердоган се стреми да получи безконтролно цялата власт в държавата. Ердоган иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер. Без механизми за контрол и баланси.

Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона", се посочва в документа.

И се призовава: "Затова всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция още днес. За да не бъде късно утре!" 

Документът продължава така:

"Ние, като представители на ДПС, с над 30-годишна история, с основна кауза защита на правата и свободите на човека, върховенството на закона и демокрацията, казваме категорично НЕ:

-  НЕ! на грубото потъпкване на правата и свободите на човека;

-   НЕ! на липсата на свобода на словото в публичното пространство и на практиката да се арестуват и „въдворяват“ свободомислещи интелектуалци и журналисти;

-  НЕ! на фасадната и лъжлива демокрация;

-  НЕ! на насилието и диктатурата във всичките им форми;

-  НЕ! на режисирани и контролирани „опити за преврати“ срещу утвърдени ценности и норми на Демокрацията;

-  НЕ! на унизяването на армията, прокуратурата, съдебната система и държавната администрация;

-  НЕ! на трансформацията на външната политика от „нулеви проблеми със всички съседи“ във заплашителни и агресивни действия към всички съседи;

-  НЕ! на преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат, защото тя става вредна не само за съседите си, за региона и за света, но най-вече за Себе си!

Кемалисткото държавно устройство превърна Турция от „болния човек на Европа“ в световен икономически, военен и политически колос. За да остане Турция такава: НЕ! на референдума!

Бог да ни е на помощ!

Амин!" 

Мустафа Карадайъ

Председател на ДПС 

http://epicenter.bg/article/DPS--Erdogan-iska-da-bade-ednovremenno-prezident--premier-i-partien-lider/124609/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!