Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дамаск към Ердоган: «Ти си лъжец, завземаш територия на Сирия!» – А какво планува Ердоган за България?

Турция самоволно преминава държавната граница и се придвижва навътре в Сирия в района на река Африн, това всъщност е завземане на сирийска територия, заяви посланикът на САР в Русия Рияд Хадад.

Турецкие военные в районе города Эль-Баб в Сирии

«Турция се възползва от пресъхването на река Африн югозападно от град Жендерис и пресича държавната граница между двете страни, навлиза навътре в сирийска територия, все едно това са турски земи. По такъв начин Анкара извършва завземане на сирийски земи», каза Хадад.

«Считаме подобни действия за нарушение на суверенитета на нашата страна», подчерта посланикът. 

Анкара, според него, разполага тежка техника в провинция Идлиб. Окупираните райони са Кърбат и Атма. В Кесабе турските войски са нахълтали в няколко селища, изкарали са от корените няколко стотин дървета, унищожили са маслинови плантации. В района на Дикмадаш те са заели възвишението около град Африн. 

Военните започват подготовката за строежа на стена, която ще разделя завзетите земи от сирийската територия, допълва посланикът.

Турецкая бронетехника на границе с Сирией. Архивное фото

Изявлението на Анкара за края на операция «Щит на Ефрат» е напълно противоположно на това, което се случва в реалността, резюмира дипломатът. 

Ако Турция не прекрати действията си в северна Сирия, Дамаск е в правото си да отговори на агресията с всички възможни средства, добави дипломатът. 

На 24 август миналата година започна операция «Щит на Ефрат» срещу бойците от групировката «Ислямска държава». В операцията участва сирийската опозиция, завзет е граничният град Джараблус, а също Ел Баб. 

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви по-късно за успешното завършване на операцията и добави, че в случай на заплаха за страната е възможна нова операция.

Припомняме, че изведените джихадисти от град Алепо в Сирия, както и от други градове в страната, се транспортират (включително с оръжието им) точно към провинция Идлиб, където понастоящем се разполага турската войска.

News Front

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!