Следвайте "Буднаера" в Телеграм

€1.2 млрд. дава ЕС на НПО-та годишно или защо Кристалина беше изгонена от Европейската комисия от Меркел

Със снимка на даващата чек Кристалина Георгиева брюкселският сайт EurActiv илюстрира материал за скандалния доклад пред Европейския парламент на депутата от партията на Меркел Маркус Пипер. През 2015 г. тя, като еврокомисар по бюджета, е подписала грантове – отпуснати без ангажимент пари от бюджета на ЕС, в размер на 1,2 млрд. евро на НПО-та. 60% от тях или 720 млн. евро са отишли при едва 20 организации. Това прави средно по 60 млн. евро на всяка. Информацията дава още едно основание да се разбере защо Кристалина беше изгонена от Европейската комисия от Меркел, без много да й пука за авторитета на издигналата я партия ГЕРБ и нейния лидер Борисов. А мястото й във възловия ресор Бюджет бе заето от немския еврокомисар Йотингер.

Скандалът е следствие на изразена от унгарския премиер Орбан воля да бъдат спрени подаръците от ЕС за неправителствени организации, подпомагащи трафика на мигранти, от което се разбира, че ударът е по Джордж Сорос. Темата беше повдигната лично от министър-председателя и на срещата на ЕНП в Малта.

В доклада за Европйския парламент евродепутатът на Меркел предлга занапред да бъде отказвано финансиране на неправителствени организации, които противоречат на „приоритетите по отношение на сигурността и стратегическите търговски цели” на ЕС.

Обръща се внимание и на непропорционалното насочване на парите от Кристалина – 90% от тях са отишли за Глобална Европа, т.е. по линия на Сорос (тук имахме НПО Глобална България с участието на Цветелина Бориславова и Венелина Гочева), докато само по 4 на сто от грантовете са отишли за доста по-важните за Европа като Устойчиво развитие и Сигурност и гражданство, а нищожните 0,5% за онова, където ЕС най-много изостава от САЩ, Китай и Япония – Интелигентен растеж.

http://19min.bg/news/8/87374.html#87374 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!