Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гърми страшен скандал! Служебният военен министър направил голям номер на наследника си, МО е в колапс!

Министерството на отбраната (МО) вече няма пари за назначаване на военнослужещи в оголените армейски редици, а в момента текат конкурси за близо 500 длъжности. Проблемът е, че от фонд "Работна заплата" са взети 12 млн. лв. за предизборно увеличение с 30 лв. на порциона в армията и на цивилните в министерството, считано от началото на април, твърди вестник "Сега", като се позовава на свой източник.

На 15 март министърът на отбраната Стефан Янев обяви пред bTV, че служебното правителство е намерило финансови резерви, които да позволяват повишаване на порционните пари на военните. Той допълни, че сега служителите на МВР вземат 120 лв. месечно за храна, а в армията се дават 90 лв., като от април сумите ще бъдат изравнени.

Министърът така и не каза откъде ще вземе парите. Дупката от 12 млн. лв. няма откъде да се запълни, а точно с тези средства е трябвало да се плаща на новите попълнения. Актуализацията на парите за заплати не може да стане с решение на Министерския съвет, а трябва да се актуализира целият държавен бюджет от Народното събрание, обясни източникът ни.

Така следващият военен министър ще трябва да работи с по-малко пари и не е ясно откъде ще попълни дупката в бюджета си, нито какво ще стане с хората, които издържат конкурсите за назначаване. И без това военната професия не е никак атрактивна заради ниските заплати - редниците започват кариерата си под пагон с малко над 600 лв. месечно.

Финансовият проблем се появява точно когато армията прави пореден опит да попълни оголените си редици, обявявайки един от най-мащабните конкурси за военни. Боеспособността на войската е на карта след неуспеха през 2016 г. да се назначат близо 740 войници. Кандидатите за тях се оказаха малко и неподготвени.

http://www.blitz.bg/ikonomika/grmi-strashen-skandal-sluzhebniyat-voenen-ministr-napravil-golyam-nomer-na-naslednika-si-mo-e-v-kolaps_news501497.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!