Фрийдъм Хаус понижи рейтинга на Китай заради религиозни преследвания

Американската правозащитна организация Фрийдъм хаус издаде специален доклад за Китай, който разкрива засилено Интернет наблюдение и тежки присъди на правозащитни адвокати, микроблогъри, местни активисти и религиозни последователи, включително на духовното движение Фалун Гонг. (freedomhouse.org)

Тази година Китай падна с един пункт в индекса на правозащитната организация Фрийдъм Хаус, до 15 от общо 100, поради засилено Интернет наблюдение и тежки присъди на правозащитни адвокати, микроблогъри, местни активисти и религиозни последователи.

В своя последен специален доклад озаглавен "Битката за духа на Китай", организацията насочва вниманието върху темата за религиозните преследвания. Документът от 142 страници е организиран в пет части: китайски будизъм и таоизъм, християнство, ислям, тибетски будизъм и Фалун Гонг.

Авторът на доклада Сара Кук анализира произхода на преследването срещу близо 100 милиона последователи на Фалун Гонг в Китай, посочвайки като причини идеологическите различия между марксисткия и атеистичен режим на партията, и духовната практика, личните причини на инициатора на репресиите, Дзян Дзъмин, и социополитическите условия, позволили репресиите да започнат през 1999 г.

Кук проследява траекторията на преследването и промените в неговата строгост, и изследва различните тактики, използвани срещу последователите през последните 17 години. Достигайки чак до наши дни, Кук и съавторите на доклада обясняват защо китайските власти не могат или няма официално да отменят заповедта за преследване, въпреки че в много части на страната преследването е отслабнало заради липса на мотивация сред местните органи на реда.

Докладът също обрисува картина на масова съпротива от страна на последователи на Фалун Гонг в и извън Китай, и разкрива как техните усилия променят фокуса си през годините, в отговор на различните форми на правителствен натиск. Частта на доклада на Фрийдъм Хаус за Фалун Гонг предоставя проницателно и лесно за разбиране описание на духовната практика и преследването ѝ в Китай.

Макар темата на доклада да са малтретираните малцинства в Китай, той не губи фокус от факта, че бъдещето на цялото китайско население зависи от това как неговият народ и институции ще изберат да отговорят на несправедливите и нехуманни действия на режима. Четейки доклада, е невъзможно да се пренебрегне огромната човешка и финансова цена, която китайският режим е избрал да плати за атакуване на духовните групи в страната.

В частта от доклада посветена на препоръки, Фрийдъм Хаус призовава политици в САЩ, Европа и други демократични държави да "направят религиозната свобода приоритет в отношенията си с китайското правителство" и да "насочат внимание към злоупотребите с човешките права и тяхното влияние върху националните интереси на други държави".

От FoFG.org превод falun-bg.info

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни