Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скандал! Появи се стенограма от разговор между Иво Прокопиев, Христо Иванов, Радан Кънев и Трайков

Участниците в заверата обмислят създаването на нов политически проект

"Десните" проекти на комуниста Сорос

Появи се стенограма от среща на която присъстват Христо Иванов, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков, Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов, Антоанета Цонева, Светослав Малинов, Гроздан Караджов, Иван Бедров, Константин Павлов-Комитата, Нойзи, Магдалена Малеева, Велислав Минеков, Емил Мачиков, Александрина Пендачанска. Тя е получена на редакционната поща на ПИК, със заглавие "АРГОГЕЙТ".
 
Христо Иванов: Това е неформална среща, която да остане между присъстващите.
 
Иван Иванов: Живеем във фасадна демокрация, няма чувство че вървим по европейски път. На Боровец се събрахме хора, които смятаме, че сегашното управление е римейк на предишно управление и през граждански дискурси, с хора авторитети, плюс представители от ГС, плюс депутати от ДСБ, да очертаем рамките на един възможен гражданско–политически субект.
 
Идеята за ценности, които могат да ни съберат, според геополитическата ситуация, визия, стъпки и тайминг как може един такъв проект да се разширява и позиционира/консолидира. Обсъждахме и за президентските избори доколко е възможно тази общност да гласува/пасува. В Крайна сметка стигнахме до извод че трябва да разширим срещата и да представим какво се е случило и от там нататък да разширяваме тази мрежа от съмишленици.
 
Финално решихме че трябва да имаме един комуникационен екип, който да се опита да координира идеи и позиции, да държи пръста си на пулса на събитията. Резултатът е Фейсбук група. АРГО. Обща посока – разширяване на гражданското, създаване на политическа фондация и най–вероятно когато обстоятелствата го наложат, да се премине към създаване на по–класически политически субект. Това беше рамката на Боровец. Ден и половина два.
 
Стояна Георгиева: Групата е за нов проект, различен от ГЕРБ и опозиция на ГЕРБ. Въпрос – преди президентските избори или след тях? Да се очертае и покаже ли инициативата или това да стане с парламентарните избори? Голяма част от дискусията е за проекта. Какъв проект ще е това – със стройна организация или с мрежова? Това ще предопредели неговото съществуване – аморфно или по–структурирано. Как ще се развиват взаимоотношенията с политическия проект?
 
Трябва да се дефинира проблема, който се опитваме да решим и с какъв инструмент. Въпросът, поставен от Петър Славов от ГС, какъв ще е механизмът, чрез който гражданската формация ще се налага на политическия проект? Дали ще е ядро на нов политически проект или ....
 
Първа тема – организацията на гражданската общност. Кристиян Таков даде следните теми – какъв ще е персоналния състав, начина на включване, на изключване, да се види как ще бъде представителството, темите, по които ще ... да има Интернет платформа за комуникация, персоналния състав да общува помежду си, да има „стандартизиран формуляр за организиране на действия“ кой какво защо и как прави. Право на вето на определен брой хора, ръководство и координация.
 
Вече говорихме за същността – цялата тази инициатива да се реши с този нов граждански субект, да се реши със скъсаните връзки с гражданите и гражданското общество и тяхното политическо представителство. Мисията на този субект е да се възстановят тези връзки и да се канализират в политики. Фондацията да осигурява ресурса – финансов и кадрови за политическия проект, за да е гарант и застраховка на хората, които искат да влязат в политиката, тези хора да знаят че няма да са озоват никъде така че този риск да бъде измерен.
 
Иво П.: Няколко акцента и различни формулировки от мен – наистина смисълът от този хибриден гражданско–политически субект е да направи връзката с интересите на гражданското общество. В момента тази връзка е фалшифицирана и прекъсната.
 
В момента властта се използва за лично обогатяване, за сметка на всички. Активите на всички поевтиняват за сметка на концентрация на ресурс в ръцете на малцина. Събирайки в едно интересите на политическото представителство, е лесно да дефинираме целите на фондацията. Заради дългото време на институционално робство, местата откъдето може да тръгнат такива проекти са разбити и замърсени. Източникът на доверие могат да бъдат само персоналните биографии на хората, които с имената си могат да застанат зад такъв формат. Това е единия акцент, по отношение на същността. Има много моменти които трябва да бъдат обсъждани с различни ПП. Това е предмет на сегашната дискусия.
 
От Радан К. беше направен кратък, но добър анализ на ценностния сет на един такъв проект, който може би трябва да разпространим. Няколко акцента искам да уточним.
 
Основната единица, създаваща ценност в обществото, е фирмата и предприемача. Основното е да има среда за предприемачество, от там нататък са институциите, после инструментите на НАТО и ЕС за довършване на недовършената интеграция. Друг много интересен момент, който геополитическата ситуация налага е темата за патриотизма и национализма в смисъла на големите геополитически интереси, да ни държат в сянка. Трябва да се върнем към корените на българското възраждане.
 

Трайчо Трайков: Искам да допълня за сложния геополитически контекст, в който се развиват процесите в БГ, те не се забързаха, не се динамизираха, но геополитическия контекст стана много по–сложен, на квадрат – събитията в Турция и сближаването и с Русия.

Премиерът каза, че започнал да преосмисля възгледите си за кандидат–президент на ГЕРБ. Може би намалява шансът да бъде предложено едно зомби. Хората членове на партии може да не се съгласят с това – задачата не е да се спечелят изборите, а да има максимален брой кандидати с правилния профил. За съжаление, за самата кандидатура не се случва нищо динамично.

Иво П.: – Фондацията е този отпечатък на нашето поколение, който трябва да бъде пазител на интересите на българското общество. Това не е поставено като приоритет, и България започва да изостава във всички области.

Да имаме годишен мониторинг на прогреса – да следим показатели и индекси, които дават доста обективна представа как се развива държавата. По отношение на политическия проект – ако има енергия да се роди,  той ще се роди. Трябва да бъдем реално дългосрочни – за 5–7–9 години например и спрямо такава перспектива да съдим какви компромиси е добре да бъдат правени и какви са неприемливи. В момента за ляво–дясно разделението смятаме, че ситуацията е толкова зле, че позицията е нагоре или надолу или напред или назад, а не ляво или дясно. 

Николай Стайков (Ники С): Един много бърз отговор, да отговоря на Мартин. Понеже съм бил журналист и съм наблюдавал отблизо приватизацията на Костов, наблюдавал съм и по времето на царя и на следващия майтап (голям смях).

В момента, в който влезеш в управлението няма ляво и дясно, има правилно и грешно. Искам да се върна към това, как да се консолидираме. Искам да припомня една годишнина отпреди, за левия фронт – 70 години ОФ. Изключително интересно е да се наблюдава как беше отпразнувано 70 г. ОФ. Прави се инициативен комитет и влизат всички в него, които споделят ценностите му. Виждаш огромна гражданско медийна политическа общност, каквато ние нямаме. Виждаме една грамадна мрежа на БСП, която пази БСП да не се сгромоляса, а да отмира по чисто биологични причини. 7 партии, няколко ветерански и прочее организации, тракийски дружества и подобни, също и Съюза на читалищата...,

Георги Илиев: Преди да разбереш кой е шеф...

Иван Иванов: Шеф е Стоян Денчев.

Ники С.: Това е една отиваща си, но не отишла си мрежа, която продължава да работи. Ние в продемократичния и проевропейски сектор нямаме такава мрежа, изключая отделни пикове като 2013г., когато имахме нещо. Ако анализираме списъка на лявата мрежа на влияние, има адски много организации ползващи обществен ресурс – военноинвалидите разполагат с огромен ресурс, има още организации ползващи ...

Антоанета Цонева: А. за България?

Ники С.: Гледаме да се закачим някъде. Не мога да си представя института на Антоанета да се закачи за политически проект. Това от донорите ще се определи като политически проект...И ако работим по западните правила, не можем да го направим. Затова и фондацията е добър проект, за да се консолидираме... Така връщам на темата от консолидацията. Имаме нужда не от център, а да работим заедно...

Христо Иванов: Направихме много, за да стане известно извън NGO кръговете. Това, което ми се случи като министър – ББ канеше NGO човек, който да мечтае да остане министър, по тема без резонанс в обществото. Аз мисля, че самият Борисов беше изненадан колко много тази тема резонира.

Поради този скандал прилична част от реформите ще бъдат приети – с ръмжене и плюене, мина нещо в редуцирана форма. Тоест, поведението на системните политически играчи, те самите разбират, че в тези теми има обществена енергия, енергия на скандализирането, когато парламентът изневери на очакванията на протестната общност. Тя не може да стане проактивна.

Тя се роди 2012 година, със закона за горите. Малка група предупреждаваше, и после станаха големите протести. Но когато видяхме, че държавата отново краде, това и излезе. Въпросът е авансово как да ползваме тази енергия и да я употребим в този процес. Да дадем брандирането и ключовите рамки, като идеология. Гроздан каза – да си кажем какво можем и най-вече какво не можем да правим. Примерно системната корупция – как задуши...

Влад Т. – „Партията на справедливостта“ е реална  идея...

Христо Иванов: Схемата, по която работим...Социологията показва 10% хора, които разпознават този проблем. Как да тръгнем от 10% ,за да дадем по–големия бранд и по–инклузивния.

Възможно е да гледаме по–големи и по–глобални тези. Конкретен проблем, дефиниран като анти– и се движиш натам. В крайна сметка, Бърни Сандърс е бъдещето, в което да вярваш, но това, което дава старт, е анти–естаблишмънт говоренето.

В България имаме модела Кой, може да го наречем мафия, олигархия, който задушава развитието на страната. То не налага преразпределителен подход като в Америка, но има и други проблеми – работещи институции, свободни медии, дебат, да се чуват аргументи в него, това всичко е задушено и запушено. В крайна сметка, най–проста отправна точка е осъзнаването на този проблем и опита да се консолидира...

И ефекта на снежната топка как това да се случи е въпросът. Другият въпрос е геополитическата промяна в последните 6 месеца – абсолютно извън дебат неща са подложени на съмнение. Преди 6 месеца беше невероятно да говорим дали България ще остане в евроатлантическите структури. Нашият политически камертон – Бойко Борисов, е знак, че темата за НАТО ще е водеща. Той иска да заеме позиция на неутралитет. Той си представя, че ще е в центъра и ще играе ролята на балансьор...

Иво П.: Ние предлагаме една малко необичайна процедура за брейнсторминг и дискусия. Ние предлагаме да разделим общността на 10 групи. Очаквахме 50 човека – но сме 40+ и ще има групи по 3–4 човека вероятно. В рамките на половин час очакваме всяка група да предложи до трима кандидати за президент.

До трима, 0, 1, 2, 3 – но не повече. Плюс критерии, на които да отговаря кандидатурата. След това този списък ще бъде обработен и подложен на гласуване. Идеята е точно в пет да се съберем пак тук. И всяка група да излъчи представител, който в рамките на 2–3 минути да представи резултатите на всички останали.

Иво П.: Това е резултатът от предишния тур от работата по групи. Стигнали сме до 22 имена. Това са всички имена по азбучен ред. Вашите предпочитания трябва да са във възходящ ред. Най–предпочитания е с най–малкото число.

Атанас Сл.: Нека кажа за ГС, половината от имената са обсъждани в ГС, критериите също съвпадат 99%. Формално всички партии казаха – ГС да излъчи кандидат, пък ние ще решим това ли ще е нашия кандидат. Съгласен съм, че РБ е минало. Или минаваме през ИК, или минаваме през официалния формат.

Христев: Има два варианта. Вариант а – рб одобрява, вариант б – удавят го в мъдрости тип Божидар Лукарски. Като подвариант е издигането по друг начин – публичното говорене, че това е неуспял кандидат на рб. Това е една такава кандидатура. Това е публична магия, което става успешно.

Радан:  Това, в което се обединихме до момента, като оставим настрана двете кандидатури – за да имаме успешен кандидат, трябва да черпи силата от хората, които го подкрепят. Силата на кандидата е силата на гражданския му комитет. Това, на което сме се спряли като стратегия, е да имаме комитет, кандидатската двойка и тя да предложи на РБ да я подкрепи. Тоест не ИК да е Б -варианта, а да е единствения вариант. ДСБ ще даде подкрепа каквото и да стане.

Важното е да решим, по какъв начин събираме мнения и подкрепа, за да стигнем до най–широк кръг хора, които стоят зад нея. Друг начин, по който отбиваме атаките да почне разговора в блока. Сега ми идва наум, че е готово да се каже, че сме стигнали до 22 имена след широки консултации и да организираме културен лийк.

Натали: В запечатани пликове.

Радан: Утре изтича офертата със запечатаните пликове, ДБГ лийкват че може да е Слави Минеков. При всяко положение ние можем да кажем, че сме провели широки консултации, стигнало се е до твърде много имена. Стигнало се е до допълнителни имена. Нямаме готовност за запечатан плик. Не отговаря на самооценката в ГС да депозират запечатани пликове.

Един културен лийк, който да включва достатъчно много имена, но да не включва такива имена, които не биха ни навредили. Примерно името на Христо, моето име нищо не може да ни навреди, че.... Има още разговори да се водят.

Жоро Илиев: Току що видяхме ефекта „Минеков“. Изпадна от списъците ни, и въобще не го споменахме, понеже изтече от ДБГ. Това с ИК сме го играли с гласуването. С Мануела сме го играли. Изцяло граждански съм напълно съгласен, че имаме капацитет и доказана експертиза в организацията на нещо такова.

АЦ: Това са президентски избори, все пак.

ЖИ: Да, различно е, но условията бяха копирани за ИК от ИК за президент.

Руми: Поправете ме ако греша, че играта, която проведохме, е игра, и няма да доведе до реална номинация или до нещо, което да се превърне в продукт, което да бъде замесено? Втория ми въпрос е, как ще определим ние дали няма да навредим на някой от хората?

Христо Иванов: Радан не ме чу, но става дума за съгласуване с утрешния дедлайн, даден от Кунева е главния въпрос, никой няма да се позовава на тази игра на това гласуване. Въпросът е, ако искаме протопроект да играем в президентската игра, едно от нещата е как да спасим ГС от капана, поставен му от Лукарски, Кунева и компания –да им се хвърли горещия картоф да излъчат нещо. Или искаме ли да го превърнем в нещо. Дали утре ГС излиза с дадено име?

Иво П.: Има два същностни въпроса от гледна точка на проекта, за който говорихме. Ако стоим и вземем тяхната гледна точка и критериите, които безспорно излязоха, поне по 2–3 от тях той не може да има от РБ, не само да му помогне, но и ще му попречи. От гледна точка на перспективата за дълга игра, тези краткосрочни ползи нямат значение. Въпросът е, имаме ли след тази симулация сила, да изтеглим процедурата напред.

РБ е част от мутиралата област на модела Кой. Ако искаме Пеевски да поддържа кандидата на комитета, ние го умножаваме по нула. Това е най–важната част от дискусията. Вървим към излъчваме на кандидат с инициативен комитет, или имаме усещането, че няма да излъчим кандидат и тези дребни политически консултации нямат значение за тази идея.

Стояна Георгиева: Чисто процедурно и технологически как ще се изиграят нещата и да си повторя мнението, че за мен не би било трагедия, дори би било хубаво, ако на тези избори не се излъчи кандидат, представителен за нашата общност.

Ако нямаме такъв кандидат, който да вземе над 10 %, или това което го мислим, имаме увереността да пуснем един човек който да го лансираме – топчето пукна, да става и да тръгва, по–добре да пазим оръжието за по–добри времена. Бих излязла на мястото на ГС, с карикатурата на Цветанов с чаршафа – ние няма да участваме в тези избори, просто по някакъв начин да се използва отказа от неучастието в президентските избори като някаква стъпка за нещо следващо. И пак да кажем – понеже стана дума на Боровец. Не би било възможно в български условия, при това време при тези медии, какво ако този кандидат вземе под 5% и се класира зад ГЕРБ, БСП, Каракачанов, Дончева?

Иво П.: Ако имаме кандидат с 5%, а ние убедено сме го подкрепяли, значи не ставаме за тая работа.

Стояна: Да, но днес е 28 юли, процедурата тръгва...

Антоанета Ц.: Аз предлагам тези симулации да ги оставим пред скоби. Нека това, което има нещо общо с тази процедура да го няма, нито лийкове, нито каквото и да е било е валидно. Към момента нямаме кандидат и имаме някакви хора, съгласили се да се участват. Това е моята позиция и това съм си представяла.

Радан: Има едно нещо – ние сме ангажирали цялата гражданска квота – да търсят...

Христо: Нека кажат, че вървят консултации.

Иво П.: Нека чуем Трайчо.

Трайчо: Без да коментирам графика на РБ, аз мисля, че нашето ангажиране ще има полза за България. Преосмислянето за Борисов. Ако не участваме – Караянчева, Мая Манолова, Цецка Цачева ... ще спечелят, без да се изпотят. И аз затова не му се разсърдих на Иван, че ни пусна по пързалката.

И аз видях, че това, с нищо неангажиращо споменаване пред търновски журналисти, предизвиква огромни турбуленции. Аз благодаря на Христо и Радан да бъдат въвлечени максимално много хора и да издигнем името, което събере подкрепа. Аз участвах в „Лице в лице“ на друга тема – енергийна. Но тъй като Иван се беше изказал, трябваше да коментирам и аз казах че предпочитам да не съм аз, защото искам да има по–добра кандидатура от моята, така че да има по–големи шансове да спечели.

Александрина: По–скоро процедурно предложение.

Влад Т: Става нелепо в моите очи, да искаме РБ да снесе наше яйце, ми се вижда нелепо. Това е политическа грешка, според мен.

Александрина: Смятам че е по–добре да се участва, вместо да не се участва. Да не участваме значи да се признаем за победени. Не бях подготвена, че това допитване е нещо сериозно, мислех че е просто игра. За сериозно... това, че аз участвам, означава, че не е сериозно. На този етап има хора, които могат да свършат работа – Радан, Трайчо, Христо. За Радан рискът е огромен – Радан, ако не спечели срещу Бойко, аз не искам да го видя това.

Трайчо: Разбира се, нас кучета ни яли.(смях)

Александрина: Радан е председател на ДСБ, а друг не е председател на нищо. Но така или иначе – вие, искам да ви помоля, без никаква излишна скромност да кажете, кой с какво би могъл да помогне и да допринесе или да попречи като лице на кандидатура, за да да застанем зад вас. Знам, че звучи отвратително, да имате мотивационно представяне – ние трябва да си дадем сметка кой какво може да допринесе.

Радан: Каква технология на разширяване на дебата възприемаме? Аз поне до 10 август съм в разход, но това не пречи да...

Иво П.: Да изберем курс...

Радан: Технология.

Мария: Има ли кандидат, който иска да е кандидат?

Христо Иванов: Някои хора не искат да са кандидати.

Радан: Според мен широкият тест, ако тръгнем към него, може и да убеди и да разубеди страшно много хора, защото примерно, че Слави го няма, защото аз го поканих. Но фактът, че от 10 групи не извади нито една номинация, това значи че не е... Това не е клубът в Лозенец, който да излъчи три номинации. И от гледна точка на мотивацията, и на общността, и на кандидата, е много по–важна от социологията.

Ще има в средата на август крайно обезсърчителни тестове за тия 22 души, които да бъдат седми–осми... Този ребус не е социологически. Включително социологически не е Христо, аз не съм и Трайчо не е..

Атанас Сл.: – спомняте ли си Петър Стоянов преди лятото на 96 година? С какво беше известен?

Христо Христев – В Пловдив баща му беше по–известен.

Христо Иванов: Може ли да спомена трите алтернативи пред нас. Едната – поговорихме, нищо не правим, чакаме да цъфнат налъмите. Втората – продължаваме разговора за дългосрочен политически проект, не влизаме в темата президентски избори, нямаме кандидат уау и тн. Третият вариант е – има ли сценарий, при който да намерим кандидат, с който да постигнем резултат минимум и с който да изградим достатъчно широка подкрепа. И ако има някой, който смята, че нищо не можем да правим заедно, нека вдигне ръка. 

(никой не вдига ръка)

Сега да чуем какво сме направили – и си мислете за двете неща – искате ли да намерим формула да застанем зад тези неща – ИК, не говорим за РБ. да говорим за тези 200–300 души, които ще дадат мнение.

Аз мога да ида при Екимджиев да му кажа – искам да изнесеш твоя хейт срещу Цацаров в национален ефир. И да си кажем това, което казва Стояна и което е било моя рефлекс – не правим нищо сега и мислим дългосрочно. Но ние пропиляваме капитала, с който разполагаме – хората от ГС. Те са наш капитал. може би и аз като тях съм направил грешки и съм допускал слабости но тези хора стоим до тях и  ги гледаме като едни от нас. Ако тези хола ги съобразим с възглавницата, която Борисов ще рита по пода – у, а, какви са тия.

Вили В. – Само да не се окаже да дойдем при теб.

Христо Иванов: Има две–три причини, за да не искам – аз не мисля, че бих могъл в един мажоритарен избор да реализирам този капитал, който имам около мене. Ако не можеш да се представиш, не влизаш в тази роля. Мажоритарна кампания, която се фокусира около цялата ти личност – втори Плевнелиев не ни е необходим. Той така и не влезе интегрално в тази роля. Жена ми чака дете и няма сценарий аз да я вкарам в тази история. Само тази седмица в „Труд“ имаше три статии срещу мен. Стигал съм до 13.

Иво П.: Айде да не си броим статиите (смях)

Георги Илиев: Излез отпред бе, говорителя на комисията

(Иван от Лондон излиза и чете)

ХИ
ТТ
РК
ЛП
ПС
ВШ
АЦ
КТ
ГК
ММ
РП
МЕ
ГГ
СМ
НК
АП
НО
СР
ЮБ
СТ
ТБ
КП

Радан: Срещу мен има сценарий да се играе и лошо представяне би имало лош ефект. Но, от друга страна, ако това е хода, който ще донесе най–много ползи, няма да кажа не. Аз мисля, че никой не иска. Няма смисъл от кокетничене. Ако Бойко е на терена и държи да спечели на първи тур, ще е рядко отвратителна кампанията. Не е кокетничене, нямам никакво желание и семейството ми няма никакво желание. Аз няма в момента да кажа не.

Трайчо: Вижте, в същата стилистика и мойта жена е бременна. (смях) Първо, смятам че тактически трябва да се разтяга това с пликовете. Второ – широкото консултиране. Трето – смятам, че динамиката си заслужава да бъде създадена. Дали да не дадем на тези 10 човека допълнително да да дадат и те номинации, може да не сме се сетили за истинския Уиндзор. 

Ако опре ножа до кокала, не казвам категорично не, но наистина искам да намерим по–добра кандидатура. Вижте, ако работата беше приятен пост, престижен и т.н. с голяма заплата, щях да да се боря за него. Да го кажа че е той. Ако решим, че е някой от нас тогава трябва да го правим.

Радан: С Пепи Славов няколко пъти сме говорили, отказвал е, но няма проблем да му кажем, може би ще се зарадва. А ЛП трябва да напусне.

Антоанета: ЛП не може да е кандидат на партия. 

Христо Иванов: Ако има черен лебед, това е жена му на Л. Ш няма уседналост. Той не е на държавен мандат в НАТО.

Мария: Той е наемник на НАТО.

ХИ: На седмо място е Антоанета Цонева.

АЦ: Не мога никакви бременности да изтъкна. Не мислех, че днес ще отговарям на този въпрос, не ми лийквайте името, дайте ми време. За мен е супер изненада, затова че съм в тази престижна номинация. Подобен вариант клони към нула. По-скоро името ми да не се споменава. Срещу мен също има готов сценарий.

Георги Илиев: Кажи го на Хилари.

АЦ: Да не го коментираме.

Христо Иванов: Осми е КТ, няма да го обсъждаме. Девети е ГК, десети е ММ – обединителното звено със Зелените.

Маги Малеева: Ако се прибера и кажа на мъжа ми, може да поиска развод.

Радан: Ако Любо те пита какво сте говорили, спокойно можеш да му кажеш „не искаш да знаеш“. (смях)

Маги: Той току що ме пита какво правите там осем-девет часа. Аз да правя такова нещо трябва да имам политически опит, нямам желание, но бих подкрепяла. Но имам деца на 3, 7 и 8 и бих искала да съм с тях, не мога да се жертвам.

Христо Иванов: Росен Плевнелиев

Радан: Кой ще говори за него?

(шум)

МЕ, с който не е говорено.

Христо Иванов: С ГГ /Георги Господинов/ е говорено, но не от името на ГС,  не и от такава общност.

Георги Илиев: Като вземем властта, става за министър на културата.

Нойзи: (на шега) Еее, не (смях).

Иво П.: Моите очаквания бяха надхвърлени и има някои кандидатури, които могат да бъдат успешни, да утвърдят проект и тн. Тъй или иначе, има възможност да стигнем до 3–5 имена да търсим развитие с идеята да се излъчи кандидат към края на август.

Христо Иванов: Това е сценарият, в който правим това усилие. Трябва да поемем риска, ако Борисов е кандидата, и да отчетем този факт в евентуалното вземане на решение. Но легитимността е сериозна и добра база за надграждане.

Ники Стайков: За мен неочаквано добър резултат, защото отменя много догадки и улеснява комуникацията и това улеснява комуникацията с новите имена, като Михаил Екимджиев. Защото едно тримесечно безсъние на Цацаров ще ни даде много.

Иван от Лондон: Ние имаме ли интерес от това да се ядоса Борисов и да излезе на избори и да отвори пътя за парламентарни избори? Защото реално избирането му на президентски избори оголва нещата. Един наш кандидат оголва неговия имидж. Ще има видимо интелектуално надмощие. Дори да стане президент...

Ако той се разголи, реално не печелим ли от това нещо?

Иво П.: България ще стане президентска република ако той стане президент.

Данчо от Пловдив: Една дума за Борисов. Той знае, че поляризира, той знае, че е боксова круша. Аз наистина не разбирам и ще отговоря с въпрос – понеже има възглед за политически проект, която не е ясна, гледа се напред. При положение, че обсъждаме минаване през широка гражданска подкрепа не е...

Мария: Дали дразним само Борисов, да не забравяме, че го избират хора. Борисов не гласува за себе си и част от тези хора са качествени хора, и ако го дразним, ние трябва да внимаваме дали дразним и избирателите му.

Христо Иванов: В този смисъл, нашият принос към гражданския мир е да изчезнем от медиите.

Маги: Кой ще управлява това нещо?

Христо Иванов: Има инициативна група Аз, Радан, Ники с Антоанета.

Иво П.: Ще искаме групата във фб да потвърди нашата настройка.

Румен: Радане, обяви край.

Радан: Аз ли? обявявам край (смях)

http://epicenter.bg/article/Skandal--Poyavi-se-stenograma-ot-razgovor-mezhdu-Ivo-Prokopiev--Hristo-Ivanov--Radan-Kanev-i-Traycho-Tr/124339/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!