Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правителството съвсем се оплете за бежанците

В рамките на два дни служебният кабинет взе две изключващи се решения - прие мигранти от Турция и отмени интеграцията им

Панайот Ангарев
Сега

Служебното правителство се събра спешно в 18 ч. в петък на извънредно заседание, за да отмени и бездруго неработещото Постановление №208, с което миналата година беше приета наредба за интеграция на бежанците. Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев обяви, че до 7 април ще бъде написана друга наредба, като ще се създаде нов орган, който да координира интеграцията. Ако чужденците откажат да се интегрират, статутът им ще бъде отнет. Министрите нямат идея как ще накарат общините да ги приемат.

Не стана ясно кое наложи спешната отмяна на наредбата, при положение че за почти година нито една община не пожела да интегрира дори един бежанец въпреки осигуреното европейско финансиране от 10 млн. евро. Очевидно е и че подобна наредба трябва да има, тъй като тя е задължително условие, за да може България да получава еврофинансиране.

Министрите снощи обясниха, че всичките им действия са съгласувани с президента. ПМС №208 беше остро атакувано от социалистите по време на кампанията за президентските и за парламентарните избори. Отмяната на документа беше коз в предизборната кампания на Румен Радев. Той привличаше избиратели с реториката си, че ГЕРБ е напълнил страната с бежанци, а той и БСП няма да допуснат това. "Сега" потърси президента за коментар, но от "Дондуков" 2 отговориха, че ако има реакция на държавния глава, тя ще бъде публикувана официално.

Действията на кабинета са още по-странни, след като в сряда министрите тайно одобриха рамка на Националния механизъм за изпълнение на ангажиментите на България за презаселване, според която тази година страната ни ще започне да приема кандидат-бежанци от Турция. "Сега" първи съобщи за това оня ден. Бежанците ще трябва да се интегрират именно по отменената наредба. Според нея срещу европейски пари за всеки приет бежанец местните власти имаха ангажимент да му намерят жилище, работа и да му осигурят обучение и здравни грижи. Преди седмица бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщи, че ЕС дава по 6000 евро на бежанец за интеграцията му. Въпреки това в много градове и села имаше бунтове срещу настаняването на чужденците. По информация на Европейската комисия досега по споразумението за релокация на ЕС у нас са дошли 29 чужденци от Гърция. Сред тях беше сирийското семейство, изгонено от общинската власт в Белене.

В приетата в сряда рамка за мигрантите от Турция също е записано как ще се поделят тези европейски пари. Лъвският пай от 70% ще отиде за общините, а Държавната агенция за бежанците ще получи 30%. Парите са от фонд "Убежище, миграция и интеграция".

Кандидат-бежанците ще бъдат избирани от български екипи, които ще бъдат командировани в Турция. В тях ще се включат експерти от Агенцията за бежанците, ДАНС, МВР и преводачи. Документите на чужденците ще се подготвят от Върховния комисариат на ООН за бежанците. По неофициални данни става дума за 50 души, през октомври Бъчварова говореше за 100.

След като бъдат одобрени, МВР ще поема чужденците от границата до поделенията на ДАБ. Ако получат статут, те трябва да бъдат преселени в някоя община. Именно заради това общините ще получават голямата част от парите за интеграция. По линия на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" се предвижда чужденците да бъдат включени в редица мерки за предучилищно и училищно обучение, квалификация и преквалификация, участие в стажантски програми, заемане на работни места, субсидирани със средства от ЕС, и други. В рамките на Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане съществува възможност за предоставяне на хранителни пакети (чрез Българския червен кръст) и на топъл обяд (чрез общините) на граждани на трети страни с придобит статут на международна закрила, в случай че отговарят на условията за предоставяне на помощ, пише в документа.

Парадоксалното е, че България тръгва да изпълнява договорката с Турция в момент на остра криза в отношенията между Ердоган и европейските правителства. Освен това Общият съд на ЕС отхвърли като неофициална договорката между Евросъюза и Турция за решаване на мигрантската криза. Вътрешният министър Пламен Узунов обясни, че рамката била приета, за да стане ясен начинът, по който ще става еврофинансирането за релокацията. Едва 100 души със статут получават в момента социално подпомагане.

http://kafene.net/news_and_analysis.html?fb_33654253_anch=37420099

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!