Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Поредната следизборна „честитка“. От днес поскъпва: ВСИЧКО!

ГРИГОР ЛИЛОВ

ЩЕ ПОСКЪПВА ВСИЧКО

От днес природният газ в България поскъпва с 30%

На закрито заседание КЕВР реши 1000 кубични метра от суровината да се продават за 363 лева и 26 стотинки без ДДС. Или в друго изчисление това е 39.04 лв./MWh (без акциз и ДДС)

Цена, по която общественият доставчик продава природен газ на клиенти, присъединени към мрежа ниско налягане, собственост на „Булгартрансгаз” ЕАД, в размер на 370.98 лв./1000 nm3 или 39.87 лв./MWh (без акциз и ДДС). Цена, по която общественият доставчик продава природен газ на „Овергаз Мрежи” АД, в качеството му на краен снабдител на природен газ, в размер на 381.78 лв./1000 nm3 или 41.03 лв./MWh (без акциз и ДДС). До определяне на цени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на „Булгартрансгаз” ЕАД, клиентите по т. I.1. и т. I.2. заплащат на „Булгаргаз“ ЕАД цена за пренос през газопреносната мрежа в размер на 19.73 лв./1000 nm3.

В мотивите си регулаторът посочва, че повишението се налага заради поскъпването на алтернативните горива на международните пазари през последните 9 месеца и по-скъпия долар.

Ббел.: Цени на нефта средномесечно – преди 9 месеца е 50 $/барел, повиши се до 57, сега се колебае около 53$. Доларът преди 9 месеца е бил средно около 1.77 лв, сега е 1.83.

Да, ама ние не пазаруваме на международните пазари, а от монополист и по дългогодишен договор.  Освен това ще посоча, че преди година цената на газа на световните пазари се срина с над 60% и сега е далеч по-ниска, отколкото по-рано.

Новата цена ще доведе до поскъпване на:
**** парното
**** топлата вода
**** горивото за автомобилите
**** природния газ за отопление
**** хляба
**** цимента
**** стъкларските изделия
И т.н., и т.н.

Напомням, че на 14 март първи ви информирах за споразумението между Брюксел и „Газпром“, с което цената на газа за България – една от най-високите, ще се намали и ще се премахнат търговските ни ограничения, наложени от руския концерн.

Явно водно-енергийният регулатор действа само в една-единствена посока като регулатор – нагоре и по-горещо за населението.

Преди деня за предизборен размисъл пуснах един шарж като предупреждение за очакващото ни. И сега е подходящ за илюстрация на случващото се:

Григор Лилов, Фейсбук

http://bultimes.com/porednata-sledizborna-chestitka-ot-utre-poskapva-vsichko/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!