Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Македония протестира, 250 хиляди души излязоха по улиците

Протестен марш за запазването на единството и териториалната цялост на държавата се състоя в няколко града в Македония.

Протестите идват на фона на посещението в страната на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, който провежда срещи с парламентарно представените партии.

Според македонския „Курир" шествия е имало в общо 43 града, а броят на протестиращите е надхвърлил 250 хиляди души. Само в столицата Скопие те бяха над 100 хиляди, като демонстрантите носиха със себе си македонски знамена и плакати с надписи „Македония ще победи".

В Охрид се състоя протест част от инициативата „За единна Македония". Участниците в него се обявиха срещу заплахите за целостта на държавата и в защита на конституцията.

Протестите започнаха в 17:00 ч. местно време от площада срещу Охридската гимназия. След това участниците поеха по улиците на централната част на града до площад „Св. Климент Охридски".

Голям протест имаше и в град Кочани. С плакати „Стоп на двуезичността" и „Не искаме разделения" шествието премина през центъра на града и стигна до градския парк. Участниците в протеста бяха единодушни в исканията си да не се позволява разделението на държавата и да не се въвежда албанският език като втори официален в Македония.

http://www.cross.bg/grada-makedoniya-durzhavata-1538169.html#.WNJPj_l95PY 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!