Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин дестабилизира... Плевнелиев

Русия се меси във вътрешните работи на България. Това заяви бившият президент Росен Плевнелиев.
Той бе категоричен, че руският президент Владимир Путин се опитва по всякакъв начин да дестабилизира и да разделя ЕС. България трябва да работи за единство, а не за разединение, заяви Плевнелиев пред bTV.
Той коментира и обвиненията в намеса на Турция в нашите избори, което беше обявено и от президента Румен Радев.
„Ако държавният глава посочи подобен проблем, ние трябва да бъдем сигурни и да се надяваме, че той разполага с достатъчно доказателства и аргументи, включително и от службите на България и по механизмите на нашето външно министерство”, посочи Плевнелиев.

„Бяхме свидетели на действия на ДАНС, която в последните дни посочи вратата обратно към Турция на няколко турски дипломати. Очевидно българските служби разполагат с достатъчно данни и очевидно думите на президента от тази гледна точка са премерени”, допълни той. Плевнелиев обаче е категоричен, не трябва да се говори само за намесата на Турция, но и за тази на Русия. „Бих се радвал българският президент да посочи и натам. Освен че имаме достатъчно съмнения, че има български политически партии, които се финансират от Турция, има много такива, които се финансират и от Русия. Нека да се посочи ясно, че външно финансиране на политически партии в България е забранено и службите трябва навсякъде да гледат и навсякъде да мерят с един аршин, разбира се, и държавният глава”, коментира той.

„В миналото има не един доклад за това как български политици са сключвали споразумения и са работили в тясно сътрудничество с руски неправителствени организации, адвокатски кантори, които са финансирани от Русия, и много други”, отбеляза още Плевнелиев.

Росен Плевнелиев допълни, че е притеснен от три от тезите на Радев, защото те работят за разделение на ЕС, което не трябва да е каузата ни в този критичен момент. Две от тезите са свързани с Русия – анексирането на Крим и санкциите срещу Москва, които според Радев не работят. Третата притеснителна теза според Плевнелиев е свързана със справедливостта в държавата.Темата се измества и ми се ще да върне темата за справедливостта и партиите да поемат конкретен ангажимент, обясни Плевнелиев. Той коментира и възможността Путин да посети България догодина във връзка с годишнината от Освобождението.

В момента всяко едно посещение на руския президент в една или друга държава в момента е доста проблемно, подчерта държавният глава от 2012 до 2017 г., като припомни посещението на Путин в Будапеща, което се е сблъскало огромна негативна реакция в европейските институции.

Плевнелиев допълни, че за момента няма амбиции отново да стане президент, но не изключва напълно в бъдеще да се впусне отново в битка за президентския пост.

http://bgjournal.info/putin-destabilizira-evropa/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!