Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Анкара скръцна със зъби на София заради ДОСТ. София се уплаши – Дипломат №1: Няма да го гоним турския посланик! – Пуска ли ни ЕС на задна турска скорост?

България няма да обяви за персона нон грата турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, стана ясно от интервюто на служебния външен министър Ради Найденов пред БиТиВи. Не бива да се стига до подобни крайности в отношенията между двете съседски държави, мотивира се дипломат №1 у нас...

Пуска ли ни ЕС на задна турска скорост?

Анкара скръцна със зъби на София заради ДОСТ: Не ограничавайте политическите права на малцинствата!

Турция призова България да спре ограничаването на политическите права на малцинствата, съобщава Анадолската агенция

"Ние призоваваме Република България да прекрати практики, които целят ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и които противоречат на европейската система, която се основава на правото", отбеляза в съобщение говорителят на външното министерство Хюсеин Мюфтюоглу. 

Призивът идва в на новоприетия закон преди предсрочните избори на 26 март, който ограничава броя на избирателните секции за живеещите в Турция български граждани до 35. Според турското външно министерство с това се цели възпрепятстване правото на етническите български турци да гласуват. 

Като бивша османска територия, в България турското малцинство е около 10% от населението, според официални статистически данни, а много български граждани живеят в Турция, допълва агенцията. 

Говорителят на ведомството поясни, че Турция, за разлика от България, "ще продължи да предоставя най-добрите условия за всички български граждани", живеещи в Турция, за да могат безпроблемно да гласуват на българските избори този месец. 

Хюсеин Мюфтюоглу също отхвърли като безпочвени слухове позицията на външното министерство на България, че Турция предлага на българските турци "финансови стимули", за да гласуват. 

"Турция не се намесва във вътрешните работи на нито една държава", увери той. 

Припомняме, че на 7 март турският посланик у нас Сюлейман Гьокче беше привикан във външно министерство, където ясно му бе заявено, че агитацията на представители на турската официална власт в полза на ДОСТ е директна намеса във вътрешните ни работи. Сюлейман Гьокче беше привикан в МВнР заради скандалния клип на ДОСТ, в който самият той участва, както и за откритите призиви за подкрепа на една определена политическа сила от страна на турския социален министър Мехмет Мюеззиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март 2017 г. 

Заместник-министър Бойко Мирчев е апелирал към посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения. Това би позволило двете страни да се концентрират върху важни за двустранните отношения теми.

http://epicenter.bg/article/Ankara-skratsna-sas-zabi-na-Sofiya-zaradi-DOST--Ne-ogranichavayte-politicheskite-prava-na-maltsinstvata--/122260/2/0 

Ради Найденов: Поведението на турския посланик е неуместно, но няма да го гоним!

България няма да обяви за персона нон грата турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, стана ясно от интервюто на служебния външен министър Ради Найденов пред БиТиВи. Не бива да се стига до подобни крайности в отношенията между двете съседски държави, мотивира се дипломат №1 у нас, достатъчно е, че е бил привикан във Външно министерство. Найденов  призова и другите служби у нас да си свършат работата, съобщава epicenter.bg.

„Анализирахме информацията, с която разполагахме и преценихме какво решение да вземем.“

„В Турция ще бъдат осигурени нормални условия за провеждане на извънредните парламентарни избори. Аз не смятам, че не е приемлив крайният тон в дипломацията. Турският посланик не е правил клипа за себе си“, посочи външният министър.

Пуска ли ни ЕС на задна турска скорост?

В какво ще превърне България най-негативният сценарий за Европа?   „Това, което каза президента Радев, е българската позиция - нямаме интерес от Европа на две скорости - ядро, което върви напред, и периферия с неясно бъдеще. Опасността е, ако си в периферията, ако все повече изоставаш, в един момент ще бъдеш третиран като външна страна за ядрото на ЕС. Ако направим съпоставка къде бе България преди десет години и сега - има развитие, което е полезно за нашата страна, когато сме в ЕС”, каза Найденов.
 
По-рано в Брюксел президентът на България заяви ясната българска позиция в подкрепа на основополагащите ценности на ЕС - единството и солидарността. Той подчерта, че ще се противопостави на тенденцията за Европа на две скорости - за формирането на център и периферия. "Дебатът за бъдещето на Европа по нови механизми, както се предлагат, едва започва.

Предстои да разгледаме Римската декларация, едва сега започва дебатът по Бялата книга на Европейската комисия", добави Радев.  Външният министър посочи и друга опасност.

Става въпрос за петата точка в плана на Юнкер, която предполага принципа на федерализма - главните решения да бъдат взимани в Брюксел, но тогава възниква въпроса, дали там ще познават нашите интереси.   Има риск за еврофондовете   „Има риск да ни спрат еврофондовете.

Ако една страна не участва в интеграционните процеси, в политиките на ЕС, тя сама се изолира.

Ако не участваш в това, което прави общността, няма да има и стимули. Ако няма реформи, рискуваме да няма и финансиране от ЕС”, каза Найденов.  

Ще има ли повече бежанци в България?   „Въздържам се от хипотетични коментари. По принцип, всичко винаги е възможност...

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!