Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Меркел на Бойко ни прати на задна скорост


Не бе любов не бе чудо

Лидерите на Германия, Франция, Италия и Испания решиха на среща във Версай, че ЕС минава на две скорости, както още преди 2 седмици поиска шефът на ЕК Юнкер, а само 19’ оцени отвратителната му идея, развита миналата седмица в нещо като Бяла книга.
Новият лозунг на големите 4, които странно защо решават за 28 в Съюза, където уж всички са равноправни и всички заедно вземат решения при пълно единодушие гласи: Единството не е еднаквост.
Според Ангела Меркел европейците трябва "да имат смелостта да приемат, че някои страни напредват по-бързо от други".
За да не остане съмнение, че именно близката приятелка на Бойко Борисов е автор на проекта Европа на 2 скорости, обрисуван с думи от нейния и на ГЕРБ съпартиец в ЕНП Жан Клод Юнкер, канцлерът н Германия още в понделеник вечер направо заплаши: „Европейският съюз ще си има проблеми, ако не позволи на отделни страни членки да участват в различни степени на интеграция помежду си”.
Как всъщност стоят нещата? За да влезе в ЕС България се лиши от 14 млрд.лв. доход във вид на продадена енергия от АЕЦ Козлодуй, всяка година внася по 1 млрд.лв. в общата каса на Съюза, където всеки дава процент от своя БВП – т.е. на практика приносът е изравен, независимо от големината на съответната икономика. Така общият ни принос, за да бъдем в ЕС е 25 млрд. лв. По първия за нас програмен период сме усвоили 7 924 566 857 евро или 15,5 млрд.лв. По новия програмен период сме взели само 1 млрд. Само за последните 3 години, когато при управлението на Борисов 2 усвояването на еврофондове е общо 7% сме назад с 2 млрд.лв. Така общата ни сметка е дадени 25 млрд. срещу взети 16,5 млрд.лв. Разликата е 8,5 млрд.лв., които не се компенсират дори от влезлите покрай старта ни в ЕС през 2007 при кабинета на БСП и Станишев инвестиции.

С нашите пари се храни огромната администрация в Брюксел като само Юнкер взема над 30000 евро на месец от заплата и бонуси, ще се храни бъдещата евроармия и плодовете на всякакви други решения, които ще се вземат без нас, от Меркел, Юнкер и още един-двама лидери. Защото по проекта им за ЕС на 2 скорости нещата вече няма да се решават с единодушие, а с мнозинство. Така дори всички новоприсъединени – бившият соцблок от 5 държави, трите бивши съветски прибалтийски републики плюс „джуджетата” Малта и Кипър да имат особено мнение, то няма да бъде вземано предвид, понеже винаги ще бъдат в малцинство, дори в копанията да се включи Гърция.
„Европа на различните скорости е необходимост, иначе вероятно ще останем блокирани на едно място", каза Меркел, която си отива след половин година от поста, редом с френския президент Франсоа Оланд, чието президенство завършва след малко повече от месец.
Единственият европейски лидер, който е противник на схемата на Меркел и го изразява публично е шефът на ПЕС Сергей Станишев, който изпреварващо и недвусмислено даде да се разбере това още през уикенда.

http://19min.bg/news/8/86262.html#86262 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!