Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вишеградската 4-ка: Ще съдим ЕС за храните 2-ро качество, които изхвърля при нас

Премиерите от Вишеградската четворка излязоха с обща декларация, след като агенциите по храните на две от карето държави – Унгария и Словакия, доказаха, че едни и същи продукти с произход от западните страни в ЕС, се продават в Източна Европа с различно качество и вредни съставки. Оказа се, че само шоколадът Милка в Източна и Западна Европа е един и същ.

Ако не бъдат взети спешни мерки от Европейската комисия, това ще бъде повод да бъде заведено дело срещу нея и срещу производителите, заявиха в един глас премиерите на Полша, Чехия, Унгария и Словакия. „Ние не сме второ качество хора, за да бъде изхвърлян при нас боклукът и да се храним с второ качество продукти”, категорични са министър председателите. Най-големи закани с основание отправи унгарският лидер Виктор Орбан, който е и своеобразен водач на все по-силната в рамките на ЕС група от бившия соцлагер.

Припомняме, че след като още през 2011 г. агенцията по храните в Братислава доказа разликите в състава на хранителните продукти, напитките, козметиката, продавана като една и съща в Германия и Австрия и в Словакия, Европейската комисия не взе никакви мерки. През 2016 г. обаче и словашката, и унгарската агенция по храните излязоха с нови доказателства. И този път няма да оставят въпроса да отшуми. 19 минути беше първата медия в България, повдигнала темата, която за десет дни обиколи и другите средства за масова информация.

Интересно е по какви причини Българската агенция по храните не прави подобни проверки, защото е възможно положението  нас да е и много по-лошо от това при Вишеградската четворка.

http://19min.bg/news/8/86193.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!