Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Външно привика посланик Гьокче заради ДОСТ

Автомобилът на посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче (С 0500) в момента се намира пред официалния вход на Министерство на външните работи, видя репортер на Епицентър. бг.
 
Първият дипломат на Анкара е на среща с външния ни министър Ради Найденов. Предполага се, че Сюлейман Гьокче е привикан от служебния министър заради последния скандал около името му - той се появи в предизборния клип на „Обединение ДОСТ“ на Лютви Местан и Орхан Исмаилов.
 
Източници на Епицентър.бг твърдят, че българската страна вероятно ще изрази остър протест заради откритата намеса на чуждия дипломат във вътрешните ни работи. С участието си в предизборния клип на ДОСТ и откритата си подкрепа за Местан и Исмаилов, Гьокче грубо е нарушил Виенската конвенция за дипломатическата служба.

От правителството неофициално твърдят, че външният министър Ради Найденов ще изрази и остър протест заради поведението на турския министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу, който на среща с български изселници в южната ни съседка открито агитираше масово да се гласува за ДОСТ.

„Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува. Всеки един глас е важен, не смятайте, че вашият глас няма да има значение. Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България“, е казал Мюеззиноглу на среща с представители на организациите на изселниците в Истанбул.

Сюлейман Гьокче вероятно няма да бъде обявен за персона нон грата в България, тъй като това би предизвикало срив в българо-турските отношения. След срещата във Външно министерство се очаква изявление на министър Ради Найденов.

Седмици преди парламентарните избори у нас, управляващите в Турция ислямисти на Реджеп Ердоган оказван силен натиск върху българските турци. Те са притискани по два линии: “Ако не подкрепяш ДОСТ – не си турчин!“ и „Внимавай - имаш близки в Турция, имаш бизнес там!“.

В опита си да помогнат на ДОСТ да влезе в следващия български парламент официалните власти в Турция са готови да направят нечувани до момента отстъпки на част от изселниците, които все още имат неуредено турско гражданство и живеят нелегално. С решение на турското правителство онези български граждани от турски произход, които към момента пребивават без визи в Турция, на практика нелегално, ще могат еднократно, без да плащат глоби на границата, да дойдат България, да гласуват на 26 март и да се върнат. Нещо повече - всички български изселници в Турция са призовавани и притискани от турските власт да дойдат и да гласуват в България за ДОСТ.

http://epicenter.bg/article/Parvo-v-Epitsentar-bg--Vanshno-privika-Gyokche-zaradi-DOST/122068/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!