Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Петър Христозов: Синята Корнелия стана червена, но апетитът й си остана

Навремето Нинова беше изпратена от Командира да приватизира "Техноимпекс", а днес Станишев я праща в Благоевград, за да купи перлата на "Булгартабак"...

Навремето Нинова беше изпратена от Командира да приватизира "Техноимпекс", а днес Станишев я праща в Благоевград, за да купи перлата на "Булгартабак"...
Писателят Петър Христозов, известен още като бивш съветски разузнавач, е спокойна натура, човек помъдрял от годините и битието си на дългогодишен шпионин. Но днес е бесен от новината, че говорителката на ВС на БСП Корнелия Нинова ще оглави червената кандидатдепутатска листа в Благоевград...

- Г-н Христозов, какво става?
- Изпращането на Корнелия Нинова да води листата в Благоевград, е абсурден финал на една дългогодишна конспирация, която показва, че в България управляват и кадруват сили, за които няма цвят и партийна принадлежност, няма принципи и дълг пред народа. На Нинова неслучайно е даден Благоевград - тя трябва да изпълни поредната воля на тези тъмни сили, които управляват България.

- За какво става всъщност въпрос?
- За да ме разберете по-добре, ще започна от самото начало. Ще се върнем в далечната или не толкова далечната 1997 г, за да проследим нещата с Корнелия Нинова. Веднага, след като СДС печели изборите, започват да се случват чудеса с две от най-големите, най-богати и най-важни предприятия в България – “Техноимпортекспорт” и “Техноимпекс”.

- Какви чудеса?
- Костов на практика подарява на тандема Корнелия Нинова-Грета Дончева тези две големи централи.

- Не е ли твърде силна думата “подарява”?
- Ами да видим, дали е толкова силна. Защото не случайно с двете предприятия по-нататък започват да се случват истински чудеса. Комбинацията е уникална. Корнелия Нинова оглавява директорския борд на “Техноимпортекспорт” и става изпълнителен директор на “Техноимпекс”, а при Грета Дончева е обратното – тя заема поста изпълнителен директор на първото и оглавява борда на второто предприятие. Това ако не е уникална комбина, здраве му кажи.

Как и защо става това? След изборната победа на СДС двете са издигнати като тъмносини седесарки. Родената във Велико Търново Дончева е доведена от Горна Оряховица, където е добила управленски опит като...завеждащ склад "Готова за продукция" в местния завод за палети!? Оказва се, че следователката Нинова пък натрупала управленския си опит в Столичното следствие и също е напълно готова да ръководи двете големи външнотърговски централи.

- Е, тя май е била малко и юрисконсулт на БТК?
- Това е незначителен детайл, тази синекурна длъжност за два-три месеца е нищо. Но аз ще ви кажа с какви циркове започва управлението на тези фамозни дами и какви панаири се разиграват в по-нататъшната им управленска дейност, когато двете се хващат гуша за гуша. Изхвърлят от кабинетите им дългогодишните директори на “Техноимпекс” Спас Ненчев и Георги Шуманов на “Техноимпортекспорт”. И знаете кое е първото, което прави Дончева като изпълнителен директор. Събира колектива на “Техноимпортекспорт”, изтъпанчва се пред хората и обявява:

“Господа, комунистите вече трябва да се разчистят,

те ще си отидат и ще бъдат заместени от хора демократи, кадри на СДС." И добавя още нещо, от което колективът губи ума и дума. Ето, казва тя, при мен е директорът на борда г-жа Корнелия Нинова, тя е следовател и всичко ще записва, ще следи кой какво прави, кой краде т.н. Тъмносинята тогава и тъмночервена днес Нинова стои до Дончева, слуша и клати одобрително с глава. Представяте ли си!

- Извинявайте, но откъде знаете всичко това?
- Тези дни ми го разказа човек на доста висока позиция в “Техноимпортекспорт”, който е присъствал на въпросната среща на дамите с колектива.

- И какво става по-нататък?
- Едно от първите неща, които правят Нинова и Дончева, е да финансират част от пътуванията на Петър Стоянов по света, за да бъдат включвани в делегациите. Разбира се, парите не ги вадят от джоба си, а от сметките на предприятията, в които хазяйничат. И това не е случайно, защото в някои “маловажни” страни, които посещават, централите в София имат кантори и представителства с имоти и активи за милиони долари.

- Това все още не е далавера, а така да се каже практика, може би порочна, но утвърдена с годините?
- Така ли мислите? Е, добре, но още в края на 1997-ма

Дончева забърква една умопомрачителна афера за закупуване на месо от Франция и Белгия.

Хубаво, ама осъществява сделката по един идиотски начин, който ощетява предприятието. Превежда авансово валутата на фирмите, а това месо, доколкото знам, така и не стига до гладните българи. Имам информация, че следи за вноса му няма в един орган, като Държавния ветеринарен и санитарен контрол, например, което е задължително при такъв внос. Ако пък е било внесено по някакъв начин, то навярно е било негодно, защото следите му се губят. Тук е мястото да отбележим, че съпругът на Корнелия Нинова по това време работи в софийската митница и е възможно този факт да има някакво отношение към аферата. Така или иначе 800 000 долара изгарят. Дончева прави и друго. Забелязва, че в двора на “Техноимпортекспорт” има едни 20-футови 10 контейнера от по 500 долара единия, които не се водят никъде, и ги продава за своя сметка, като прибира парите в джоба си. По-нататък аферите на Грета Дончева са още по-мащабни. Започва да

сменя един след друг директорите на задграничните ни представителства, да разпродава активите им и да слага валута в джоба си

от тези разпродажби.

- А каква е ролята на Корнелия Нинова в тези афери в “Техноимпортекспорт”, нали казахте, че двете са комбина?
- Как каква!? За мен е немислимо, че това е ставало без нейно знание и участие. Вие допускате ли, че Нинова като оглавяваща директорския борд може да не знае и Дончева ще си позволи да прави всичко това през главата й.

- А кога започват панаирджийските изпълнения между Грета Дончева и Корнелия Нинова?
- Когато Дончева научава с фатално закъснение, че Нинова е подготвила и оглавила РМД, приватизирало под носа й “Техноимпекс”, чиито директорски борд оглавявал “лилипута” – така сквернословците наричали бившата началничка на склада за палети, защото “стърчала” на “цели” 130 см върху токчета, побесняла. И как си отмъщава г-жа Дончева, която все още е изпълнителен директор на “Техноимпортекспорт”? Тя нарежда на охраната да изхвърли колите на Нинова от двора, защото двете предприятия са в една сграда и ползват един район. По-нататък събития се развиват още по-любопитно. Дончева вече е на топа на устата и е разследвана за аферите.

Приватизаторката Нинова излиза чиста. В един момент тръгва мълвата, че Корнелия ще превземе и поста на Грета. Тогава хора на Дончева отиват да ходатайстват за нея пред министър Петър Жотев. И знаете ли какво им отвръща той? Казва им, че нищо не могло да се направи.

- Впрочем какво се случва по-нататък с емблематичните предприятия Техноимпортекспорт” и “Техноимпекс” и с двете сини дами след панаирджийските скандали между тях?
- Корнелия Нинова приватизира успешно “Техноимпекс” и си остава изпълнителен директор до 2005 г., след което изведнъж от тъмносиня ръководителка мистериозно се превръща в червена депутатка, зам.-министърка на най-важното министерство от квотата на БСП и доверен човек на Румен Овчаров. Междувременно скандалното й участие в аферата с Вальо Топлото като информаторка на Красимир Георгиев от “Фронтиер” за хода на следствието, не й попречи да остане и запази поста си на шеф на “Булгартабак” и да стане говорител на БСП.

Срещу Грета Дончева не знам докъде са стигнали разследванията, но днес тя е в борда на една фирма за миене на прозорци, която се моли да измие прозорците на “Техноимпекс”, на същата тая синя и много остъклена сграда, откъдето започва възходът на двете дами. Самите предприятия, вече източени, днес са в други ръце. През 1999 г. Грета Дончева по примера на Корнелия Нинова направи май неуспешен опит да приватизира чрез РМД “Техноимпортекспорт”. И така то беше приватизирано едва през 2003 г. от фирма на ТИМ. Колкото до “Техноимпекс”, предполагам, че там Корнелия Нинова и до днес има участие.

- Не е възможно, все пак е била зам.-министър на икономиката и енергетиката, т.е., със статут, който й забранява подобно нещо?
- Е, вече има всякакви форми на невидимо участие, които са публична тайна.

- И накрая, ще обясните ли защо сте толкова възмутен от разпределението на Корнелия Нинова като водачка на листата на БСП в Благоевград?
- Ами защото знам, че днешната

председателка на УС на “Булгартабак” Корнелия Нинова отдавна има апетити да го приватизира и ще го направи,

убеден съм. Защото тя днес незнайно как се е превърнала в един изключително важен човек за БСП. По-важен дори от такива важни фигури като Георги Гергов например. Ето защо ще води листата точно в Благоевград. Защото от “Булгартабак” вече не е останало нищо. Останала е само перлата му – изключително модерната и печеливша фабрика в Благоевград. Точно заради нея Корнелия Нинова ще стане депутат именно в Благоевград. След като тя се настани в този регион, приватизацията на тази перла ще бъде въпрос само на време и изпитани вече техники, начело с Корнелия Нинова, разбира се.

Между другото, Спас Ненчев, когото двете тъмносини дами изхвърлиха най-безцеремонно от директорския му кабинет в “Техноимпекс”, също възкръсна. Днес той е зам.-министър на отбраната...

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ

http://www.blitz.bg/article/12266 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!