Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България към Брюксел: Източните европейци няма да ядат по-лоши храни от западните!

Пускането на общия пазар на продукти с една и съща марка от един и същи производител, но с различно качество, е недопустимо. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, Белгия, съобщиха от Министерството на земеделието.
 
Така нашият министър се присъедини към държавите от Вишеградската четворка, които се възмутиха и поискаха темата да влезе в дневния ред на заседанието.
 
Това стана, след като словашко проучване установи, че един и същи производител продава един и същи продукт с различно качество - по-добро на Запад, а по-некачествено и с вредни съставки - в страните от бившия Източен блок.
 
Например, колбасите в Източна Европа са с повече мазнини и вода, което означава повече сланина в тях и по-малко чисто месо, а френските кроасани у нас са пълни с вредните Е-та, докато за Западния пазар такива съставки няма. Последва реакцията на Полша, Унгария, Чехия и Словакия и свикването на днешното заседание на Европейския съвет по земеделие.
 
В Брюксел министър Бозуков подчерта, че хранителните продукти, предлагани на Единния европейски пазар, трябва да отговарят на идентични стандарти за качество и безопасност. Влагането на по-евтини суровини и различна пропорция на използваните съставки и едновременно с това предлагането на произведените храни на цени като на висококачествените продукти е явна злоупотреба с доверието на потребителите към дадена търговска марка, заяви още министър Бозуков. Той допълни, че е нежелателно да има двойствен стандарт спрямо граждани на ЕС.  

Министърът изтъкна, че ефикасен метод за решаване на този проблем ще бъде установяването на един унифициран контролен механизъм на европейско ниво, гарантиращ коректната търговия на храни с качество, характерно за дадена марка или стандарт.

На предложението му за създаване на единен европейски орган за контрол на качеството на храните остро реагирал германският земеделски министър, съобщи проф. Бозуков. Според Германия нямало нужда да се натоварват европейските данъкоплатци с излишната издръжка на още 700 чиновници.

В случая явно интересите на Германия са други, коментира министър Бозуков по БНТ. Инициативата обаче е получила подкрепата на еврокомисаря за защита на потребителите Вера Йоурова.

http://epicenter.bg/article/Balgariya-kam-Bryuksel--Iztochnite-evropeytsi-nyama-da-yadat-po-loshi-hrani-ot-zapadnite-/122019/4/52 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!