Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Провокация! Турски министър агитира българските изселници да гласуват за ДОСТ

Местан обикаля страната с лъскави автобуси, на водачите на листи са раздадени по 10 000 лева безотчетни пари

За да се синхронизира динамизмът в България и Турция, там се създаде политическото обединение ДОСТ, с него ще установим силното бъдеще, признава Мехмет Мюезиноглу

Турският социален министър Мехмет Мюезиноглу призова изселниците от България да не се отнасят небрежно към изборите на 26 март, а на всяка цена да отидат до урните и да подкрепят Обединение ДОСТ, съобщава информационната агенция СонДакика.
 
"В България ние имаме наши братя и е наш дълг да подкрепим стремежа им към бъдеще с надежда и увереност. Там има наши хора, наши ценности и наследство, поради това трябва да бъдем силни. Тази сила има един приоритетен път и той е политиката. За да се синхронизира динамизмът в България и Турция, там се създаде политическото обединение ДОСТ, с него ще установим силното бъдеще. Ние всички сме членове на една велика нация и сме длъжни да допринесем за бъдещето на тази нация с големи цели. Защото сме братя, затова трябва да дадем възможно най-голямата си подкрепа“. Така министърът се обърна към представителите на дружествата на балканските заселници в Турция по време на серия от работни срещи с тях, планирани да се провеждат в различни градове на страната.
 
След Анкара, Измир и Истанбул подобни срещи предстоят в Сакария, Измит, Ялова. До 10-15 дни се очаква министерството на вътрешните работи да декларира намеренията си за узаконяване на престоя на временно пребиваващи български граждани и такива от другите балкански страни, допълни Мюезиноглу.
 
„Днес в Турция има хора с разрешителни за временен престой и за работа, които искат да получат гражданство, но съпрузите, децата и родителите им нямат такова. Въпреки това те заявяват, че са част от нашата нация, че се подчиняват на нашите закони и се гордеят с националното ни знаме. Без значение е дали те живеят някъде на Балканите или са страната ни, те са милиони и животът им е подложен на изпитания и проблеми. Ние виждаме и споделяме тези проблеми и тревоги, и на нас се пада ангажиментът да се намери решението им“, посочи социалният министър. Той заяви готовността на администрацията в Анкара да се справи с основните проблеми като разрешителните за работа, удостоверенията за престой /постоянен или краткосрочен и придобиването на гражданство.
 
Министърът увери, че ще бъде решен и проблемът с общото здравно осигуряване. „Пристигнал от България и има турско гражданство, но родителите му нямат все още, или пък в други случаи са дошли с бежанската вълна от 1989 г. и вече имат гражданство, но децата и родителите им са останали там, те всички имат проблем със здравните осигуровки и ползването на услугите за лечение. Затова направихме промяна в закона и срещу 53 турски лири месечно у нас ще могат да се лекуват и роднините на получилите наше гражданство“, коментира Мюезиноглу. По тези въпроси в рамките на март ще се състои среща при президента Реджеп Ердоган, в която ще се включат представители на дружествата на балканските изселници.  

Междувременно вчера се потвърди официално информацията на Епицентър.бг от миналата седмица, че „Обединение ДОСТ“ се готви да купува гласове чрез пакети от хранителни продукти. В разгара на политическата кампания в Кърджали бяха иззети 400 торбички с храна с логото на ДОСТ. Торбичките са се намирали в търговски склад, като 100 от тях били натоварени в микробус и е трябвало да отпътуват за близко село. По случая е образувано досъдебно производство, а от ДОСТ заявиха, че ще внесат жалба в прокуратурата за изземването на тяхна собственост. Според местни шефове на протурското обединение, храната е закупена със законни пари на партията му и вече е започнало раздаването й за крайно нуждаещите се. От ДОСТ обаче не дават обяснение защо върху пакетите за храна е тяхното лото, както и номера на партията за гласуването на вота. 

След полицейската акция акция в Кърджали, местната структура в Хасково временно е преустановила раздаването на пакетите с храна за около 20 лева, съобщиха източници на Епицентър.бг от града.

Предизборната кампания на „Обединение“ ДОСТ е сред най-разточителните. Стана ясно, че Лютви Местан и Орхан Исмаилов са раздали по 10 000 лв. на всички водачи на листи. Представителите на протурското обединение, което напира за българския парламент, обикалят страната с лъскави автобуси, организират пищни срещи – почерпки с избиратели и са успели да си осигурят медиен комфорт в местните медии.

http://epicenter.bg/article/Turski-ministar-agitira-balgarskite-izselnitsi-da-glasuvat-za-DOST/121963/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!