Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Радев с вълнуващо слово: Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете!

Да помним Батак! Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка, пожела държавният глава

Дълбок корен се иска, да са устоиш на ветровете!
 
Това заяви в изключително емоционалната си реч на тържествената заря проверка президентът Румен Радев, която той произнесе вълнуващо, без да чете и без нито за момент да се запъне.
 
"На днешниния ден преди 139 години възкръсва България. Мното събития предхождат възкресението, но едно ги свързва - паметта. Паметта за вярата ражда Българския Великден и църковната независимост. Паметта за историята вдъхновява монаха Паисий да буди българите след векове на униние. Паметта за езика и буквите дава на възрожденците силата на словото, с което бунят своите съвременници. Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит, но дори пет века османско иго не изтриват спомена за това кои сме!", каза държавният глава.
 
"Човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет, казва един философ. Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете! Затова е нужно да помним. Да не забравяме онези луди глави, които със саможертвата си върнаха българския въпрос в дневния ред на Европа.

Да помним Батак! Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, да са заслужат свободата си, както четем у Захара Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка", продължи държавният глава.

"Зад нас е паметникът на Цар Освободител. Руският народ не се страхува от жертви в името на вярата и братството, казва ген. Скобелев. Под знамената на Александър II войни от много народи - руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци положиха кости за нашата свобода. Сърби и черногорци лежат на нашите бранни поля. Към всички тях е нашата дълбока човешка признателност", каза Румен още Радев.

И продължи:
"Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е, твърди един историк. Всяка епоха предлага своя заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България!"

"И нека не гледаме на миналото като на бреме. Миналото е капитал. Защото всяко поражение е урок, а всеки триумф - вдъхновение, когато страниците на историята се четат със смирение и признателност към жертвите - своите и чуждите!

Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравата. Поклон пред загиналите за свободата на Родината! Да живее България!", завърши президентът.

http://epicenter.bg/article/Rumen-Radev-/121811/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!