Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ДОСТ раздава по 10 000 лева на водачите на депутатски листи

Лидерите на протурската коалиция и кандидат-депутатите им обикалят страната с лъскави автобуси, наемат скъпи зали за срещи с избиратели, раздават подаръци, осигуряват храна и черпят роми

Между 10 000 и 15 000 лв. са получили водачите на депутатските листи на „Обединение ДОСТ“. Парите са били давани на ръка на кандидат-депутатите от лидерите на ДОСТ и НПСД Лютви Местан и Орхан Исмаилов, съобщиха източници на Епицентър.бг от спецслужбите. Сметките показват,  че само това предизборно перо е струвало между 320 000 и 460 000 лева на предизборната коалиция, създадена и дирижирана от управляващата в Турция ислямистка Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган.
 
Местан и Исмаилов са разпоредили да използват средствата от „черните им каси“ за осигуряване на медиен комфорт по места и за купуване на цигански гласове. Щедростта на "Обединение ДОСТ" и пълната ѝ с пари  "черна каса" очевидно са накарали Евгений Михайлов да се съгласи да бъде водач на листата в столичния 24 МИР. Според журналиста Явор Дачков, преди години Михайлов категорично отказал да се включи в депутатската листа на СДС, тъй като синята партия отказала да му покрие банков кредит в размер на 14 000 лв.
 
Проучване на Епицентър.бг показа, че предизборната кампания на кандидат-депутатите на „Обединение ДОСТ“ е пищна и разточителна. Лидерите на двете партии и приближените им обикалят страната с лъскави автобуси, наемат скъпи зали за срещи с избиратели, раздават подаръци, осигуряват храна и почерка и прочие.  

В Хасково например, където водач на листата е Лютви Местан, ще бъдат раздавани пакети с хранителни продукти. Според запознати, цената на един комплект е около 20 лева. От областната организация на ДПС смятат, че бившият им председател нямало да жали пари, които идват от Турция, в опита си да спечели депутатски мандат. Втори в хасковската листа на ДОСТ е бившият общински съветник от ДПС Себахтин Халил, който преди няколко години бе изгонен от движението, тъй като на последните местни избори организирал преференциално гласуване за себе си.

Разточителната предизборна кампания очевидно не прави впечатление на българските специални служби. До момента институциите, чиято работа по закон е да защитават националната сигурност, не са се поинтересували откъде се финансира партия ДОСТ. Формацията няма държавна субсидия и лесно би могъл да се проследи пътят, по който крупните суми тръгват от Турция за България.

http://epicenter.bg/article/DOST-dava-po-10-000-leva-na-vodachite-na-deputatski-listi/121597/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!