Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Потвърдено! Елена Поптодорова е задържана на летището във Варшава за кражба на козметика :/– Поптодорова: Стана нелеп инцидент...

Поптодорова: Стана нелеп инцидент, нямам проблем да си купувам козметиката

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова е задържана на летището във Варшава за кражба на козметика от магазин за безмитна търговия. Това съобщи РИА Новости, като се позова на радиостанция RMF.
От Министерството на външните работи потвърдиха информацията, че бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова е била задържана на летището във Варшава с дипломатически паспорт.
 
По данни на радиостанцията стойността на откраднатата козметика се оценява на 1600 злоти (почти 400 долара). Поптодорова, която притежава дипломатически паспорт, е отказала контакти с българското посолство.
 
По информация на Нова телевизия, след инцидента Поптодорова обяснила, че просто разглеждала един от кремовете във въпросния магазин. Тогава по телефона позвънила майка й. Без да си даде сметка, че помадата е все още в ръката й, бившият посланик излязла пред търговския обект, за да проведе разговора. Тя казала още, че веднага се отзовала на обаждането, защото майка й в момента имала здравословни проблеми.
 
При проверката на охранителите Поптодорова се легитимирала с дипломатически паспорт,  какъвто вече няма право да притежава.
 
Подкомисар Роберт Вандович от летищната полиция във Варшава потвърждава задържането на българската гражданка, съобщава "Монитор". "За факта на задържането е уведомено посолството на република България в Полша, повече информация не мога да ви предоставя, такава се дава само на близки на задържаните лица" е заявил подкомисар Вандович пред изданието.
 
Източници от дипломатическите служби в София припомнят аналогичен случай с Елена Поптодорова в началото на 90-те години в САЩ, когато по същия начин се разразил скандал около нейна кражба от супермаркет. И тогава Поптодорова дала подобни обяснения. Случката била набързо потушена в София.
 
Елена Бориславова Поптодорова-Петрова беше посланик на България в САЩ между 2010 и 2016 година, както и между 2002 и 2008 година. През 2016-а тя беше сменена на поста от Тихомир Стойчев.

 Между 2009 и 2010 тя е директор на дирекция "Политика на сигурността" в МВнР, а през 2008 - 2009 -специален посланик за черноморския регион.
 
Между 1975-а и 1990-а Поптодорова работи в МВнР и достига до длъжност пълномощен министър на НРБ в Рим и генерален консул на България в Сан Марино (1987-90).
 
Тя е и бивш преводач на комунистическия лидер Тодор Живков.
 
След 1990 година Елена Поптодорова е избрана за депутат в 7 ВНС от БСП и членува в Комисиите по външна политика, национална сигурност и медиите. Тя е преизбирана за народен представител в в 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание на Република България.

На 27 февруари американският Government Properties Income Trust съобщава, че Поптодорова е станал член на борда на тръста и ще се остане на тази длъжност до 2018 г., когато е събранието на акционерите. Тръстът е базиран в Нютън, Масачузетс.

"Полша се превърна в елдорадо за крадците. Важно е да се разбере чий посланик е тя", коментират местните под публикация в полска медия. 

"Може би това е ефектът на "американизацията на живота" в Европа? Тя навлезе във всички области на живота? Холивуд разработи нова култура вече в трето поколение. Тези хора смятат, че всичко им е позволено, както в американските филми за Дивия Запад, коментира друг читател на медията. 

Според полските медии стойността на откраднатото от Елена Поптодорова е около 1600 злоти или почти 370 евро.

http://epicenter.bg/article/RIA-Novosti--Elena-Poptodorova-e-zadarzhana-na-letishteto-vav-Varshava-za-krazhba-na-kozmetika/121513/7/0 

Поптодорова: Стана нелеп инцидент, нямам проблем да си купувам козметиката

"Пътувах по спешност за България във връзка със сериозен проблем на майка ми, която е на 90 години", обясни пред БТА бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова по повод случая на летището във Варшава. "За да убия времето на летището, влязох в зоната на безмитния магазин и разглеждах някаква козметика." 

"В този момент получих обаждане от България и потърсих по-тихо място, за да проведа разговора. С цялото ми внимание в разговора съм напуснала безмитната зона с продукта, който разглеждах", разказа тя, цитирана от бТВ. 

"Появиха се двама служители, които ме отделиха за разговор. Обясних, че съм допуснала неволна грешка, извиних се и заплатих полагаемата се глоба. Така случаят приключи", посочи Поптодорова. 

Тя се е легитимирала с дипломатическия си паспорт пред полските власти. 

"Недоумявам, че такъв нелеп инцидент, за който, разбира се, нося вина и безкрайно съжалявам, привлече толкова внимание и тежки интерпретации. Аз нямам проблем да си купувам сама козметиката, от която имам нужда, за да рискувам по този начин репутацията си", заяви дипломатът. 

http://epicenter.bg/article/Elena-Poptodorova--Stana-nelep-intsident--nyamam-problem-da-si-kupuvam-kozmetikata-/121536/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!