Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скандална статия в турска медия зове ДОСТ да извоюва статут на малцинство за българските турци

Скандална статия в турски медии зове ДОСТ да работи за създаване на статут и права на турско малцинство в България.
 
"В България, която е страна-членка на ЕС, има 600 хиляди турци, а ДПС, която беше и управляваща партия, не съумя да извоюва правата им и статута им на малцинство. Когато искахме да дадем гласност на тези проблеми, от ДПС винаги ни препоръчваха да не се бъркаме в тези работи. „Не ги разбирате тези неща”, заплашваха ни от ДПС.
Господа от ДПС, вижте какво направихме с кюрдите в Турция, вижте какво направиха със сърбите в Косово, с македонците в Македония, с гърците в Западна Тракия", пише Рифат Сеит в сайта на турската медиа „Балкански дневник”.
 
Публикуваме текста без редакторска намеса
 
АНАЛИЗ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ НА 26 МАРТ 2017 Г. ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ И СЪСТОЯНИЕТО НА ТУРЦИТЕ
Автор: Рифат Сеит, народен представител от управляващата ПСР от Измир и председател на НПО „Център за балкански стратегически изследвания”
 
Като цяло, за Балканите е характерна политическа нестабилност. В България правителство не бе сформирано и бяха насрочени предсрочни парламентарни избори. В Р. Македония са на етап сформиране на коалиционно правителство и са възможни предсрочни избори. В Гърция след предсрочните избори са на етап коалиционно правителство. В БиХ етническата структура от три компонента пари естествена коалиционната форма на управление. В Хърватия, Румъния и Словения действат коалиционни правителства. Всички тези факти говорят за явна политическа нестабилност. В Турция преди 2002 г. ситуацията беше подобна на горепосочените. Всичко това доказва ролята на президентската форма на управление от гледна точка укрепването на политическата стабилност.
 
Демографска структура на турците в България
България е важна страна за Турция. Защото освен че е съседна страна, е и членка на Европейския съюз. Но от друга страна, същата България е с най-ниска минимална заплата в ЕС. В страната има селища без вода!?! Установено е, че в България живеят 600 000 турци, а заедно с мюсюлманите, помаците и ромите, броят става 1 милион. Тази цифра се равнява на 15% от населението, което е важно. От друга страна, в България има интересна демографска статистика. Българите намаляват с 0,5% годишно, а турците се увеличават с 2, 5 % годишно. След около 50 години, населението на България ще бъде около 4, 5 милиона, като българите и турците ще са поравно. Изглежда турците в България са се вслушали в призива на президента на Турция Р. Т. Ердоган да раждат най-малко по три деца.
 
Турските партии в навечерието на предсрочните избори в България
На 26 март 2017 г. в България ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори. В България турското малцинство има три политически партии – ДПС, ДОСТ и НПСД.
Начело на ДОСТ стои бившият председател на ДПС Лютфи Местан. За председател на НПСД бе избран бившият заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов. ДОСТ и НПСД се споразумяха за общо участие на изборите. Тези събития са доста положителни за турците в България. Да видим какви ще бъдат резултатите от изборите.
 
Състояние на ДПС
В ДПС протичат процеси на ерозия. Според някои мнения в партията се наблюдава умора и изхабяване. Подобно на Българската социалистическа партия, ДПС е в състояние на „снижен тонус”. ДПС не демонстрира присъствие на политическата сцена. В действителност, ако се вгледаме, мюсюлманите и турците в България винаги са имали претенции към ДПС, произтичащи от „дълбочините на общността”. Въпреки това, поради липсата на друга алтернатива, някои (от общността – б. м.) напускаха партията, а други оставаха безгласни (има се предвид безкритични – б. м.) като нейни членове.
Основната критика към ДПС се свежда до непризнаването на статут на малцинство на турците в България и безразличието на ДПС към това искане. Ако ДПС не предприеме всички мерки по въпроса за правата на турците, ще „изгуби много точки”.
 
Предимствата на ДПС при предсрочните избори
Възможно е, важно преимущество на ДПС срещу ДОСТ да бъде медийното влияние. Най-големият медиен магнат в България Дилян Пеевски е същевременно и народен представител от ДПС в парламента и използва медийното си влияние в полза на ДПС. Въпреки обвиненията в корупция и пране на пари Пеевски продължава да контролира повече от половината от медийния пазар в България и от времето на кризата със сваления от Турция руски самолет до момента работи против Лютви Местан и неговата партия ДОСТ. Възможно е, „медиите на Пеевски” да формират негативни настроения сред говорещите турски език помаци и сред българите по отношение на предизборния съюз между ДОСТ и НПСД. Лошото е, че самата партия ДОСТ не разполага със свой печатен орган. Те планират при първа възможност да създадат свой седмичен печатен орган и информационен интернет сайт.
 
Има ли разделение между българските турци?
ДПС употребява израза „разделение” в своята пропаганда. Темата за разделението се използва от дълго време от страна на ДПС и през годините наблюдаваме, че тази теза има ефект. Ако имаше искреност в ДПС, нямаше да се стигне в отделянето на ДОСТ. В заключение може да се каже, че по въпросите на майчиния език, вярата и идеите няма разделение в българските турци. Не е в интерес на партиите да има разделение, тъй като очакванията на обществото са други.
Вижда се, че ДОСТ ще представлява сериозна сила на предстоящите предсрочни избори. Лошо представяне би означавало връщане много назад. Затова е необходима мъдра и активна кампания. Кметът на Кърджали Хасан Азиз е заявил: „Ако в Кърджали се разделим, ще изгубим града.”  

Заплахата от безработица
В България все още водеща роля на трудовия пазар има държавата. Това го знаем добре. При необходимост, ДПС, като участник в управлението в рамките на коалиционните правителства, използва влиянието си в държавните структури или в местната власт, за да блокира източниците на трудова заетост. Известно е, че местната власт управлява в училищата и в болниците в България. Това е политическо предимство на ДПС (пред ДОСТ – б. м.). Посланието на ДПС към електората е „Ако ДПС се подели, ще изгубим, ще изгубим и работата си!”. Това звучи като заплаха. Нашите сънародници не следва да бъдат заплашвани. Ето защо, ако се представи успешно на изборите, ДОСТ трябва да освободи от съответните места всички, които подпомагат ДПС да излъчва подобни заплахи.

Подкрепа от НРП за ДПС
ДПС изгуби връзката си с представителите на държавното управление и на местната власт в Турция. ДПС може да разчита единствено на подкрепата на общините в Турция, чиято местна власт се ръководи от НРП. НРП подкрепя ДПС така както подкрепяше режима на Асад в Сирия в противовес на подкрепата, давана от страна на управляващата ПСР за сирийската опозиция. Необходимо е, много внимателно да бъде взето решение от страна на управляващите в Турция по въпроса за подкрепата, която НРП оказва на ДПС.

Да бъдат прочетени посланията на ДОСТ
ДОСТ излъчват много позитивно и дипломатично послание – „Не можахме да станем партия на Турция, но можем да бъдем партия, която обича Турция.” Вратите на ДОСТ са отворени не само за турците, но и за помаците, ромите и дори за българите и това се подчертава от партията. Трябва да чуем това послание. Поздравяваме ДОСТ за тези послания. Очакваме от тях да не правят грешките, които направи ДПС. Това не е трудно. В Косово живеят само около 20 хиляди турци, в Македония живеят около 90 хиляди турци, в Гърция – Западна Тракия живеят около 120 хиляди турци, които се бориха и спечелиха своите права. В България, която е страна-членка на ЕС, има 600 хиляди турци, а ДПС, която беше и управляваща партия, не съумя да извоюва правата им и статута им на малцинство. Когато искахме да дадем гласност на тези проблеми, от ДПС винаги ни препоръчваха да не се бъркаме в тези работи. „Не ги разбирате тези неща”, заплашваха ни от ДПС.

Господа от ДПС, вижте какво направихме с кюрдите в Турция, вижте какво направиха със сърбите в Косово, с македонците в Македония, с гърците в Западна Тракия. Когато правото е на ваша страна, непременно ще спечелите в борбата за демокрация.

Затова повтарям, години наред турците в България имат определени политически очаквания. Какви се тези очаквания:
-       Излъчвания на Турски език в по радиостанциите и по телевизиите.
-       Премахване от регистрите на населението на насилствено сменените имена през 1984 г.
-       Задължително изучаване на майчин език в училищата, а не като избираем предмет.
-       Предизборна агитация на майчин език.

Очакваме успешно представяне на ДОСТ на изборите
В България с 1 милион мюсюлмани, турци, помаци и роми, както и с двойните граждани от Турция има потенциал за успех на ДОСТ. Някои български партии могат да направят коалиция с ДОСТ след изборите и затова електоратите им могат да подкрепят ДОСТ на вота. В предишни периоди ДПС, с 14, 46 % на изборите имаше 38 народни представители. От ДОСТ очакваме същия успешен резултат на предстоящите избори на 26 март 2017 г. Пожелаваме успех на турците в България и на другите мюсюлмански малцинства, както и на съседна България!

Девет години независимо Косово
Тази статия е за България, но непременно трябва да напиша и за Косово. На 17 февруари, петък, Косово обяви независимост. Приятелска и братска Република Косово съществува вече девет години. Призната е от 113 държави, около 20 държави са готови да я признаят. Една от първите държави, признали Косово, е Турция. поздравявам братята от Косово!

http://www.balkangunlugu.com/2017/02/bulgaristanda-erken-secim-ve-turk-siyasi-partilerinin-durumu.html

Коментар: По-горе е копиран линк към интернет сайта на турската медиа „Балкански дневник”, в която е публикувана горната статия. Може да бъде направен изводът, че „българските турци” стават заложници на разделението в партийната система на Турция.

16 февруари 2017 г.

http://epicenter.bg/article/Balgarskata-tema-v-turskite-medii/120963/11/33 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!