Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шефът на фондация „Фридрих Науман“: Бойко Борисов не е в позиция да се кандидатира за какъвто и да било пост в държавата

Даниел Кадик за черната книга на правителствените разхищения

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа Даниел Кадик коментира в предаването „Просто Диков“ случаите, попаднали в издадената от Фондацията черна книга на правителствените разхищения.

В изданието за 2016 г. са включени 15 случая на изразходвани значителни средства на данъкоплатците, които видимо не са постигнали целта си. Сред тях са казусите с много скъпа спортна зала в Пловдив, която днес стои празна; построените с европейски пари къщи за гости, които са заключени, както и много други.

„Причината за издаването ѝ е доста проста – искаме да ядосаме хората, искаме да покажем ясно какво се случва в България“, категоричен е Даниел Кадик. Той изтъкна, че с „Черната книга“ се надява да заинтригува хората.

Една от историите в книгата е посветена на това как се купуват медии с държавни пари от реклама по европрограмите.

„Това е история, която дори стигна до Германия. Миналата година имах интервю в една северногерманска телевизия точно за това как се злоупотребява с европейски фондове – дават се пари на медиите и там откъдето минават тези пари е кабинетът на министър-председателя. Това поражда проблем със свободата на медиите, защото, ако те се финансират и зависят от държавата, дори да казват, че са независими – това вече е голям проблем и искахме да насочим вниманието към него“, подчерта Кадик.

Сред казусите в книгата е смяната за 20 млн. лв. на застрахователя в БДЖ, който застрахова локомотивите и вагоните само за времето, което прекарват в депо.

„Това са абсудрдни случаи, които показват колко голям е проблемът с обществените поръчки в България. Дори новото правителство каза, че има някои проблеми в обществените поръчки, но те не били в Министерството на транспорта, което, за мен, е абсурдно“, коментира Кадик.

Последната история е за т.нар. къщи за гости. 200 млн. лв. е размерът на евросредствата, дадени за къщи за гости и развитие на селския туризъм, а с част от парите са построени частни къщи.

„Това отново е случай, в който пари на данъкоплатеца се разхищават. Имаме случаи на ужасно лошо планиране, но и такива, в които едни хора просто прибират пари в собствения си джоб и на своите приятели“, каза Кадик.

По думите му в България често сме свидетели на следния проблем – има ясни индикации и ясни доказателства за престъпление и от това нищо не следва.

„През изминалите 10 години Европейската комисия непрекъснато излиза с доклад за проблемите в България и нищо не се прави те да се решат. Всички ставаме свидетели на тези случаи отново и отново – виждаме големите табели, финансирани от ЕС и в момента, в който обектът бъде открит, той започва да се разпада и никой нищо не прави. Хората искат отчетност, искат някой да им каже защо се случва това и точно в тази посока искаме да ги тласнем с „Черната книга“, обясни Кадик.

„Опитваме се капка по капка да разбием камъка. Правим го, защото искаме да покажем на българските граждани, че и те могат нещо да направят. Опитваме се да насочим вниманието им към различните случаи и те да се ядосат. Защото в България има голям потенциал, но понякога българите просто не си вярват достатъчно. И все пак си мисля, че си стува и затова съм още тук“, каза той в отговор на въпроса не се ли е отчаял вече.

Той бе категоричен, че промяната трябва да дойде отвътре в държавата, а не който и да било отвън да казва на правителството какво да прави, защото България е суверенна държава.

„Бойко Борисов не е в позиция да се кандидатира за какъвто и да било пост в държавата. Той изостави България вече два пъти, просто я заряза. Вижте последните 10 години, откакто България е член на Европейския съюз, през повечето време Бойко Борисов беше министър-председател и той не направи абсолютно нищо, за да подобри положението в страната. Така че няма абсолютно никакви морални основания като председател на ГЕРБ да се кандидатира отново за премиер“, смята Кадик.

Той подчерта, че в България трябва да станем свидетели на гражданско недоволство, подобно на това в Румъния, за да се промени нещо.

Според Кадик при визитата си в Германия президентът Румен Радев се е оказал приятна изненада. Президентът зае умерена позиция спрямо Русия, при въпросите той отговаряше на английски език и започна с поздрав към аудиторията на немски език, въпреки че немският му е поостарял, сподели той.

„Дъщеря ми се роди тук и искам да ѝ кажа някой ден, че съм направил всичко по силите си, за да превърна България в едно по-добро място и искам да помогна на българите да направят страната си по-добро място. Не искам хората да тичат към Терминал 2 и да напускат страната, защото си заслужава да се живее тук“, заключи Кадик.

http://nbox.bg/politics/item/42795-shefat-na-fondatziya-fridrih-nauman-boiko-borisov-ne-e-v-pozitziya-da-se-kandidatira-za-kakavto-i-da-bilo-post-v-darzhavata.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!