Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: Вече сме цел! „Франс прес“: България се съгласи на военно присъствие на НАТО в Черно море.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е заявил, че министрите на отбраната на страните от Алианса за взели решение на среща в Брюксел да увеличат присъствието на НАТО в Черно море, за да противодействат на засиленото военно присъствие на Русия в региона, след окупирането на Крим през 2014 година. Това става ясно от статия в хартиеното издание на "Франс Прес" от 18 февруари.
 
Според Столтенберг решението е взето единодушно, в това число и от българският служебен министър на отбраната Стефан Янев. „Ние стигнахме до съгласие за увеличено военноморско присъствие на НАТО в Черно море за засилени тренировки, упражнения и ситуационни подготовки“, заявява Столтенберг на пресконференция.
 
„Ще имаме увеличено присъствие в Черно море, но то ще бъде умерено и защитно, няма по никакъв начин да провокира конфликти и ескалация на напрежение“, заяви Столтенберг. „Това е още един елемент от широката адаптация на защитната линия на НАТО в тази все по-изискваща и опасна за сигурността среда, включително и в Черноморския регион“, допълни той.  

Официално лице от НАТО е заявило пред Франс прес, че на алианса е отнело около 9 месеца след срещата във Варшава, за да изработят споразумението частично, защото тогавашното правителство на България в лицето на Бойко Борисов не е искало да провокира Москва с тези действия. Според източника от НАТО Алиансът планира да въведе и въздушни патрули над Черно море скоро.

Русия осъди рязко решението. „Това е поредна стъпка към увеличаване на напрежението в региони, пряко засягащи руските интереси“, заяви руският посланик в НАТО Александър Грушко. „Разбира се, че всички необходими мерки ще бъдат предприети, за да се осигури руската сигурност и интереси в региона“, допълни той.

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е притеснен от военното присъствие в Черноморието. След днешната му среща с ръководството на КНСБ той обяви, че е забавил това нещо с 9 месеца.

„Да не тревожим хората за засилено военно присъствие в Черно море, призова Бойко Борисов. Той изтъкна, че всичко това става под някаква сурдинка.

Борисов трудно отстоял решението да няма военно присъствие в региона. Вече сме цел, участници сме във всичко това, притеснен е лидерът на ГЕРБ. Моята мечта беше за лодки, платноходки и тръба по Черно море. Каква тръба като долу плуват подводници, изтъкна Борисов. Това щяло да е зле за туризма ни. Кое се промени, че Еърполисинг стана добре, недоумява още Бойко Борисов. Той очаква да бъде успокоен от военния министър и от президента за военното присъствие в Черно море. Недоумява как за това не се говори, а се коментира охраната на първата дама.

Ако е вярно, че военният министър е член на БСП, това означавало, че и червените станали ястреби като Росен Плевнелиев. Ще остана само аз гълъб, похвали се лидерът на ГЕРБ.

http://epicenter.bg  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!