Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как не ви е срам да изхвърлите от лобното място детето, бабата и младия мъж, за да покажат вас по телевизията!?

(В 18.00 часа започна) "официалната церемония" пред паметника на Левски. Толкова ми се иска тази част да не съществува! Достатъчна гордост и почит за мен е, че видях с очите си детенце да поднася малко цвете пред Апостола, прегърбена баба, която едва пресече кръговото - да коленичи пред паметника и млад мъж в разцвета на силите си, с просълзени очи от болка и безпомощност - да остави цигарата си да изгори. Сантиментално, но истинско!

"Официалните гости" пристигали в 18.00 часа и паметникът е вече пусто място. Гробища. Започва грозната част на държавническо, политическо и всякакво друго лицемерие и ползване името на Левски като пиринчена монета. Жалка, тъжна и безумна картина, нарисувана от престъпници облечени с власт. Пред олтара на саможертвата ще се построят куп от напълно фалшиви генерали, произведени от партийни централи, фалшиви слова и всякаква друга измет, носеща името ВИП персони!

Какви ВИП-ове сте вие бе, говеда крадливи!? Малки жалки душички. Смешни и дребни партийни човечета. Как не ви е срам да изхвърлите от лобното място детето, бабата и младия мъж, за да покажат вас по телевизията!? Вас, мекеретата долни, които цял живот сте лъгали, пълзели и грабили, но заради трохите, които падат от трапезите ви искате обществено признание! Е, няма да го получите. Както сте дошли празни отвътре, така ще си заминете. Отидете до гробищата и вижте с очите си има ли поднесено едно цвете на отрепки като вас. Имате късмет, че Апостолът не е жив, защото ако беше, щяхте да си заминете на мига. Нали знаете защо...!?

Президентът Румен Радев за Апостола: Трябва да пазим своите праведници

Днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме, каза президентът на Република България Румен Радев.

„Преди 144 години на това място увисва на бесилото Васил Левски. Приживе той казваше: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя губя, само себе си.“ Дяконът загуби себе си, но народът му спечели. Приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него и на другарите му.

По пътя му неведнъж го предаваха, днес всички го почитат – това е горчивата участ на много български праведници. Тя е урок за всички нас – да разпознаваме праведниците си приживе, да ги чуваме, да ги пазим и следваме. Да работим заедно, защото, както Апостолът казваше: „Всички неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причината за разделянето на един народ“, заяви държавният глава.

Той допълни, че в българските борби за свобода има много мъченици, но Левски е повече от герой. „В историята рядко в една личност се съчетават ум и деятелност, мъдрост и дързост. Затова томове книги тежат по-малко от тефтерчето на Апостола - тези няколко страници на безсребреника, пожертвал себе си, за да го бъде народът му“, каза президентът Радев.

„Братство всеки му, без да гледаме на вяра и народност“ – казваше Левски, но така ли е днес?“, запита той. „Уви, нито България, нито Европа, нито светът са близо до този идеал“, подчерта той.

„Апостолът затова е апостол, защото проповядваше идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, в които разни политици от разни епохи се опитват да го вкарват за своя изгода. Но Левски е онзи хоризонт, към който трябва да гледаме с надежда – всички ние слабите и силните, обезверените и вярващите. Всички ние – българите. Той е нашето упование. Всяко време има своите робства и страхове, но това са робства, които умът допуска, а безверието и храни и, които примирението превръща в ежедневие. Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме“, заяви още президентът Радев.

Фандъкова: Любовта към България не е дума или поза, а участие - делата на всеки един от нас чертаят пътищата пред нацията ни

Любовта към България не е дума или поза, а участие - делата на всеки един от нас чертаят пътищата пред нацията ни. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на церемонията.

„Днес хиляди софиянци минаха оттук, за да оставят своите цветя в знак на признателност към делото на Апостола на българската свобода, но и за да се заредят с енергията и свободния дух на най-великия българин. Паметникът, пред който се прекланяме е първият български паметник, издигнат след Освобождението с даренията на хората. Тук, на мястото на бесилото народът издига паметник на безсмъртието и свободата“, заяви Фандъкова.

„Наричаме Левски Апостол на свободата, защото като Апостол преподава веруюто, че за Освобождението на Отечеството се дава жертва, че той не се бори за пост или собствена слава. Васил Иванов Кунчев е можел да бъде монах или учител, но избира да се бори за свободата на България“, допълни тя.

По думите й това е изборът на свободния дух и мисъл, който превърна идеята за чиста и свята република в национален идеал и кауза, която стои и днес отвъд нашите всекидневни и лични цели, която Левски ни учи свободно да избираме с лично усилия и собствена воля. „Любовта към България не е дума, не е поза, а участие - делата на всеки един от нас чертаят пътищата пред нацията ни. Поклон пред святото дело и безсмъртния подвиг на Апостола на свободата“, каза още кметът Йорданка Фандъкова.

На възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицата присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, служебният премиер Огнян Герджиков, лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, началникът на отбраната ген. Стефан Янев, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, лидерът на ГС на БСП Калоян Паргов, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и стотици граждани.

http://epicenter.bg/article/Balgariya-otbelyazva-144-godini-ot-gibelta-na-Levski--na-zhivo-/120870/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!