Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова: БСП иска ревизия на дълга от 16 млрд. лв. Борисов: Мога да им обещая много сериозна ревизия след изборите

БСП иска ревизия на дълга от 16 млрд. лв. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на заседание на Националния съвет на партията съобщава epicenter.bg.

Нинова обяви, че ще отправят искането си за ревизия на дълга официално до служебния премиер, съобщи Инвестор.бг.

В началото на 2015 г. правителството на Бойко Борисов изтегли външен дълг от 16 млрд. лв.

Лидерът на БСП поясни, че въпросите, които са важни по дълга са кога е взет, колко, при какви условия, от кои банки и кои консултанти. "Отдавна питаме защо правителството на Борисов задлъжня България с 16 млрд. лв.", коментира Нинова, цитирана от агенция Фокус, и запита кой ще връща този дълг.

По отношение на твърдението, че взетият дълг е непокътнат и стои във фискалния резерв, тя попита защо правителството на ГЕРБ е задлъжняло България с 16 млрд. лв.

„Ще го отправим писмено и официално до служебния премиер. Кога е взет, колко, при какви условия, с какви лихви, от кои банки и кои консултант“, подчерта лидерът на БСП.

Двата стълба в политиката на ГЕРБ рухнаха - строителството на магистрали и еврофондовете, каза още председателят на БСП на заседанието на Националния съвет на партията

„Актуалната тема от изминалата седмица е докладът на служебния кабинет за ревизията на правителството на „Борисов 2“, каза тя и поясни, че от БСП ще изчакат в понеделник публикуването и ще коментират секторно какво е отразено там. Според Нинова докладът на служебния кабинет е показал, че пътната мрежа не се поддържа, а обществените поръчки са нагласени.

„Ние предупредихме за това преди 5 месеца, те ни нарекоха лъжци. Но сега излиза истината. Не строят магистрали, а нагласяват обществени поръчки, затова и качеството им е такова. А къде отиват парите на хората, ще разберем“, заяви Нинова. По отношение на втория стълб – еврофондовете, тя изброи спрените пари по програмата за наука и на тези в земеделието.

Борисов: Мога да им обещая много сериозна ревизия след изборите 

Борисов коментира смените в ръководствата на редица държавни дружества като Летище София съобщава epicenter.bg. 

"Сега говорят за обществените поръчки, но и в момента обявяват ударно много такива. И аз мога да им обещая сериозна ревизия след изборите", закани се Борисов. 

През 2009 г. БСП и ДПС приеха закон, който защити крадците. Призовавам ви да го извадите и да го припомните, каза още Борисов. 

Той отговори и на обвиненията, че ГЕРБ са спрели проекта "Южен поток". 

""Южен поток го спряха Орешарски и Драгомир Стойнев и ние сега ще им припомним всички тези неща", подчерта лидерът на ГЕРБ.  

На въпрос възможно ли е България да влезе в политическа криза, ако не може да бъде съставен кабинет след изборите, Борисов отговори, че кампанията не бива да започва с такава нагласа, но след оставката на неговото правителство Европейската комисия е отчела само за месец спад на брутния вътрешен продукт от 3,8 на 2,5. 

Бойко Борисов отхвърли хипотезата за кабинет, доминиран от ГЕРБ, но с друг премиер

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!