Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германия трябва да приеме факта, че тя вече е страна на имигранти

Айдан Озогуз, комисар от немското правителство по въпросите за миграцията, предложи да се дадат на ненатурализираните мигранти ограничени избирателни права. Според политика, време е Германия да се примири с ролята си на «страна на имигрантите». Немските десни на свой ред осъдиха проекта, наричайки го безразсъден.

В документа, който е от 50 страници и е подготвен от експертен съвет начело с Айдан Озогуз, се предлагат редица социални реформи, които ще облекчат мигрантите, живеещи в Германия. В частност, в него се предлага да се даде на мигрантите достъп до немския пазар на труда и политическата система.

Според доклада, Германия трябва да приеме факта, че тя вече е страна на имигранти.

«Ние можем успешно съвместно да съществуваме само, ако всички членове на нашето общество могат да участват в политическия, икономическия и културния живот на Германия», — заяви Озагуз на презентация на документа в Берлин.

Според настоящото немско законодателство, мигрантите имат право да получат жителство в Германия, след като са живели в страната осем години.

За получаване на такъв вид жителство се изисква владеене на немски език, липса на правонарушения и стабилен източник на доходи.

Новият документ предлага да се понижи периода на чакане до пет години и нивото на стабилност на дохода.

Проектът веднага бе подложен на критика от страна на редица немски политици, в това число от управляващата партия на Меркел. Комисарят по интеграция Семил Жизуф заяви, че проектът игнорира въпроса за личната отговорност на мигрантите и бежанците и върховенството на закона.

Председателят на партията «Алтернатива за Германия» Франк Петри нарече предложението да се даде на ненатурализирани мигранти правото да гласуват «безразсъдно».

«Всеки човек трябва да заслужи гражданските си права, това не е просто подарък», — подчерта Петри.

Тя обвини Озогуз в опит да се подобрят избирателните показатели на партията му за сметка на гласуващите мигранти.

От 1 февруари в Германия започна да действа програма за мигрантите от 45 страни «Начална помощ плюс».

За нейната реализация кабинета на министрите през 2017 г. отделя 40 млн евро. Тези средства ще се изплащат под формата на помощи за бежанци, които доброволно се съгласят да напуснат Германия.

Според замисъла на авторите на програмата, ако мигрант се съгласи да напусне Германия, без да дочака съдебно решение за статуса му на бежанец, той може да разчита на 1200 евро. Но дори тези чужденци, които са получили съдебен отказ от убежище на територията на Германия, ще получат по 800 евро помощ.

За целта мигрантът трябва да се откаже от подаване на жалба и веднага да напусне страната.

News Front 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!