Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Време е за рестарт на протекционизма...

Време е за рестарт на протекционизма, изрази позиция на партия “Възраждане” лидерът Костадин Костадинов. Но ако е възможно, да е протекционизъм на европейско ниво, а не на национално, допълни той.
Неолибералният модел на свободните пазари катастрофира. Не защото свободната търговия е нещо лошо, а защото корпорациите я приложиха по несиметричен начин. Те взеха и издоиха само ползите, без да платят сметката.

Свободна търговия означава всички пазари да са отворени, но това означава и парите да се връщат на пазара на труда. Той също е пазар, и също е отворен, твърди Костадинов. Т.е. Корпорациите могат да продават в България, или в САЩ например, но са длъжни после да инвестират приходите отново в България, или в САЩ. Просто защото така биха създали покупателна способност, която на следващ етап отново да им купи стоките.

Те обаче не правят това. Вместо това те ползват България, или САЩ, само като пазар, а изнасят производствата в трети супер-евтини страни. Вкл. такива където няма социални закони, ползва се детски, и дори РОБСКИ, труд. Така свободата се свежда само до ползване на пазара, но не и до инвестиция в него. Вместо това се правят далеч по-евтини инвестиции на друго място. Съответно, развитият вече пазар започва да деградира и да обеднява. Временно потреблението се попълва със заеми, и това е причината за дълговата катастрофа, в която е изпаднал целият развит свят. След като заемните възможности се изчерпят, следва крах, обясни Костадинов.

Очевидният отговор на тези проблеми е протекционизмът. Той отново би запазил пазарите свободни (вътре в определена зона), но би задължил корпорациите да инвестират точно там, където продават.
Правилното е подобна политика да се осъществи на ниво “ЕС”, защото България сама по себе си, е твърде малка. А и целият ЕС страда от изсмукване на реалния бизнес. Т.е. правилното поведение на България е да предлага и лобира в ЕС, да се затвори пазарът и да се въведат вносни мита.

Факт е, че целият Европейски съюз се деиндустриализира. Страни като Франция и Италия вече са пародия на това, което бяха. Все още единствено Германия се държи, и тя е основната пречка пред протекционизма. Отделни нейни концерни печелят от износа към Китай, и затова Берлин е твърдо против затваряне на пазарите, което би предизвикало настрещни мерки. Но и Германия, погледнато дългосрочно, губи отрасъл след отрасъл, и ако не се освести навреме, накрая ще се превърне и тя в колония, без икономика, която взема заеми от Китай.

Протекционизмът в САЩ започна да набира скорост, покрай Тръмп. Добре е в Европа и България, да не сме последните усетили се, че времената се менят, допълни Костадинов.

ГН

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!