Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Акад. Марков: Глобалистите у нас са безродници на хранилка, затова Западът заложи на тях!

Красина Кръстева

– Има ли специфика в честването на Васил Левски тази година, акад. Марков? Пада се в разгара на предизборна кампания.
- Ние почитаме паметта на Апостола всяка година. Аз се радвам, че политиците най-после разбраха, че не трябва да държат слова пред паметника на Левски, а трябва да дадат думата на учените, които да оценят неговото дело в нова светлина. Левски е изпреварил времето си и неговите завети са в сила и днес. Видях, че от Общонародния комитет „Васил Левски“ организират детски почетен караул пред паметника на Васил Левски в София. Включено е и едно движение „Млади възрожденци“. Аз се радвам, че в тази епоха на глобализация интернет поколението не е съвсем изтървано. Наш дълг е да съхраним родолюбието в нашите потомци. Има такава опасност – за размиване на националната идентичност. Левски е национална икона и трябва да я опазим от разни посегателства. Чужди фондации дават пари да се разрушат „митовете в историята“, включително да се посегне и върху нашите национални герои. Това не бива да позволяваме.
 
- За какви фондации говорите?
- Фондации, които наблягат на микро историята, на всекидневната история и които казват – престанете с тези въстания, революции, войни, помирявайте се, дайте да гледаме всекидневната история. Миналата година заради „съжителството“ изгърмя един министър (б.р. - в началото на 2016 г. Тодор Танев бе сменен като министър на образованието заради термина „съжителство“, а не „робство“ в учебните програми). Има експерти, които искат да прокарат темата за това как се е живяло по времето на Османската империя, как сме си разменяли козунаци и баклави. И това го е имало, но то не може да засенчи въстанията и кланетата. И това са експерименти, които се правят в името на помирението на Балканите. Такива експерти има навсякъде – в икономиката, културата, политиката. Те препоръчват да очовечим историята, ето, виждате ли, и Левски е бил човек като нас. Това, казано просто, е тенденцията, която прокарват тези фондации. И за съжаление, някои млади колеги се хващат по финансови причини, тъй като с 500 лв. не се живее. Аз ги разбирам, но не ги оправдавам.
 
- Но от друга страна, все повече се говори за идентичността. При това навсякъде по света. Сякаш върви една консервативна контрареволюция по света.
- Това е заради пораженията, които глобализацията нанесе след края на Студената война. Аз казвам на това явление "корпорациите срещу нациите". Корпоративният капитал няма интерес от национални държави и иска да ги премахне. Интересува го да няма граници, интересува го работната ръка, печалбата, суровините, но не и нациите, но не и националната държава. ХIХ век, векът и на Левски, е векът на нациите и на националните държави, когато нацията се бори за собствена държава. За нас, българите, Левски олицетворява тази борба. Но днес, в ХХI век, корпорациите искат да заличат националната идентичност. Говори се много за европейска идентичност. Казват така – първо сте европейци, а после, ако искате може да бъдете българи, сърби, англичани. А ние твърдим обратното – че първо сме българи. И това не ни пречи да бъдем добри европейци.
 
- Вече имаше подобни опити. Спомням си, че в конституцията на бившия Съветски съюз пишеше, цитирам по памет – изгради се нова нация, съветски човек. Но видяхме и как свърши този експеримент.
- Интересно е, че тези неолиберали, които бичуват болшевизма, сталинизма и комунизма, много приличат на другаря Сталин. Преди Втората световна война Сталин иска да създаде съветски народ – с обща идентичност и общи интереси – изграждането на комунизма. Но когато избухва войната, Сталин разбира, че трябва да заложи на руския национализъм и на православието, което и прави. Като специалист по националния въпрос по време на болшевишката революция преди 100 години Сталин обявява, че нациите отмират. Че няма да има нации, няма да има национални държави, ще има световна пролетарска революция. Нали виждате приликата между сталинистите и глобалистите, които иначе люто мразят комунизма и болшевизма.
 
- По какво днешният национализъм се отличава от национализма на ХIХ век и национализма на ХХ век, който в Германия се превърна в нацизъм?
- Неолибералите днес като чуят думата „национализъм“, казват – „ти да не си нацист“? Хитлер до голяма степен компрометира онзи градивен национализъм. И след Втората световна война, щом се чуе „националист“, това значи „нацист, фашист“. Според мен това е една преднамерена идеологическа постановка, защото, за да обичаш отечеството си, трябва да обичаш и нацията си. Казват – не, не, ние сме патриоти, но не сме националисти, националистите са лоши хора, те са нацисти. Според мен има един градивен национализъм. Ето, например, ген. Дьо Гол, френският президент. Той беше един градивен френски националист. Той казва: Франция и френските национални интереси преди всичко! И затова той е френски национален герой. И затова, когато се основава Европейската общност, заветът на Дьо Гол е за „Европа на нациите, Европа на Отечествата“. Днес в Брюксел отричат ген. Дьо Гол, казват, че е някакъв националист от световните войни. Брюксел говори за „Европа на гражданите. Европа на регионите“. Глобалисткият подход на Брюксел отрича основателите на Европейската общност!
 
- Доналд Тръмп пък казва: „Америка над всичко!“ И той ли е националист?
- Американците говорят за изолационализъм от преди Втората световна война. Тръмп е представител на предприемачите, на капитала на предприемачите и той е срещу банковия капитал, срещу такива световни спекуланти като Сорос. Тръмп се интересува от производството, от фабриките, от работните места, от конкуренцията. Той е против изнасянето на работните места, на производството, в държави, където има евтина работна ръка. Защото това създава безработица в Съединените щати. А да не забравяме, че и двете световни стопански кризи – и през 1929 г., и през 2007 г. започнаха от Съединените щати. Затова т.нар. от социолозите „бяла работническа класа“ гласува за Тръмп. Те го избраха, защото се чувстват застрашени. Тръмп иска да върне производството в САЩ, но това не интересува банковия капитал. Той си брои милиардите. Затова има такова чудовищно разслоение по света. Неотдавна бе обявено, че 1% от населението на света притежава толкова, колкото останалите 99%.
 
- Но как си обяснявате това, че въпреки широко огласяваните опасения, че на предстоящите избори в Германия и Франция могат да вземат връх крайни националисти, вчера Европейският парламент одобри Всеобхватното икономическо споразумение между ЕС и Канада – СЕТА?
- Това е заради натиска на глобалния капитал. Той не се интересува от това, че ще има ГМО. Интересува ги евтината работна ръка. Видяхме как Меркел, въпреки че призна, че Германия не може да интегрира турци и араби трето поколение в страната, се обърна и каза на мигрантите: Елате! Това е заради натиска на корпорациите, те искат евтина млада работна ръка, без да гледат, че точно тази ръка не става за работи на конвейрите.
 
- Меркел обаче се поправи. Ревизира тази своя политика.

- Да, ревизира я. Като видя, че се е провалила. Тези, които стоят зад неолибералната политика, са изключително богати хора – и от двете страни на Атлантическия океан. Тях не ги интересува човешкия живот, само говорят за човешки права и неолиберални ценности. За тях парите, Златният Телец, са над всичко. Те дори не са християни. Те правят войни. Военно-промишленият комплекс в САЩ колко войни разпали?! Колко държави унищожи – унищожиха Ирак, унищожиха Либия, опитаха се да унищожат Сирия?! Заедно с диктаторите, унищожават светски държави. А ние носим тежестите на това мигрантско нахлуване. Има една пропаганда от страна на неолибералите, защото те владеят и основните медии – че Путин водил хибридна война. Не може да ги надмине Путин, те са такива майстори, включително с техните холивудски филми!

- Да се върнем на българска територия, където предизборната кампания вече навлиза в гореща фаза. Прави впечатление, че БСП звучи все по-национално, а Патриотичният фронт – все по-социално. Това учудва ли ви?
- Нещата се променят с времето. Тук не става въпрос толкова за идеология, колкото за тактика. След 1989 г. във Великото народно събрание, вместо СДС да заложи на националната карта, БСП заложи на нея. СДС се зачена в национален нихилизъм. Казах го на някои от създателите на СДС – те бяха интернационалисти и станаха глобалисти! Същите колеги, които преподаваха история на БКП и научен комунизъм, изведнъж от интернационалисти станаха глобалисти. Те бяха готови, защото са безродници. Но няма да споменавам имена. И за мое учудване, Западът заложи на тях! Но мислех, че ще мине време, ще дойде едно младо поколение, учило на Запад – не! Техните стари муцуни продължават да се явяват по екраните! Глобалистите продължават да бъдат на тази хранилка, а БСП след 1989 г. заложи на националната карта! БСП, която като наследница на БКП е много обременена, включително с национални предателства – накараха 300 000 души да се пишат македонци, но след това Живков ревизира тази предателска политика през 1963 г. на Мартенския пленум. За разлика от СДС! Във вестник „Демокрация“ в началото на 90-те години имаше една рубрика, цитираха Бжежински - „национализмът, последното убежище на комунизма“. Казвах им – това не е вярно, вижте националистите в Полша, в Унгария, в Чехия, те са антикомунисти! СДС много загуби от това, че не заложи на националната карта, че не защити националния интерес! Аз очаквах, че ще бъде национално-демократическа партия, каквато имаше, каквато беше демократическата партия на Александър Малинов и Андрей Ляпчев. А то – бившите комунисти станаха антикомунисти, преди се кланяха на Москва, после – на Вашингтон.

- Но сега пък се създаде Патриотичен блок, който набира сила!
- Патриотичен вот ще има. И у нас, и у други европейски държави. Когато няма разум у политиците, се събужда инстинктът за национално съхранение. Хората си казват – пускат ГМО, мигранти, но тази земя е наша, българска кръв се е ляла за нея. Вижте каква разправия стана в Елин Пелин заради едно семейство сирийски бежанци. Разбирам ги, идват хора с друга вяра, друга култура.

- Но все пак не е ли грозна тази метафора – жителите на град, който носи името на класик, сладкодумен разказвач, надигат такъв гневен глас срещу едно семейство бежанци? Видяхме ги – абсолютно нормални хора на средна възраст!
- Да, де, но това е само началото. Те пробиват. Първо едно семейство, после ще станат сто. Въпросът не е до една семейна трагедия. В репортажа един шоп каза – тук турчин не е вирял, вие ще виреете. Това е историческата памет. Аз не приемам призива – понеже намалява населението на България, дайте да подменим населението. Два милиона българи са навън, дайте да вкараме два милиона от Близкия Изток и от Северна Африка. Ето това са неолибералите, които искат евтина и млада работна ръка.

- Докъде ще доведе това обострено говорене за идентичност - „ние срещу тях“? Елин Пелин е просто една проява на това явление.
- Ние не сме срещу тях. Ние сме за себе си, ние сме за нашите деца и внуци, за бъдните поколения. Ние не можем да отворим вратите и да кажем – елате. Ние имаме сънародници в Румъния, в Западните покрайнини – те трябва да дойдат, хора, които са от нашата кръв. След Балканската и Междусъюзническата война в България идват бежанци, но те са наши братя – имат нашата душевност и нашата кръв. Затова днес всеки трети гражданин на България има корени някъде извън пределите й, включително и президентът.

- Коя партия най-добре откликва на това желание за идентичност?
- ВМРО има многолетна традиция в тази област. Също така Тракийските дружества. Те имат столетна традиция да работят върху националната идентичност. Но след 1989 г. ВМРО отиде надясно със СДС, Тракийската организация – наляво с БСП. Но са патриотични организации, които работят за съхраняване на националната идентичност.

- ВМРО е част от Патриотичния фронт, тракийците – от лявата коалиция „БСП за България“. Къде е другата голяма сила – ГЕРБ, в тази скала на националната идентичност?
- ГЕРБ не оправда моите очаквания. Аз много се надявах, включително, че моят приятел проф. Божидар Димитров ще им повлияе, но го махнаха като министър. Но ГЕРБ, за съжаление, не успя да се изрази като патриотична партия. Прекалено се съобразяват с Големия брат в Брюксел. Борисов казва „Аз си имам началници и тях слушам!“ Аз се надявах да видя една по-различна политическа партия. Понякога се изявяват патриотично, но не виждам една последователност в тях.

- Имате ли прогноза за изборите, въпреки че като историк гледате от по-далечна дистанция?
- Големите политически партии имат изравнени шансове, защото ГЕРБ се изтъркаха в някои свои програмни задачи. Говореше се за магистрали, за саниране, за спортни зали... Но според мен, за да бъдат народна партия – а те непрекъснато подчертават, че са част от Европейската народна партия, трябва да обърнат повече внимание на социалното положение на хората. Защото не само в света, и в България има ужасно разслояване.

- Не сте прав. Партиите направо са извадили рога на изобилието и се състезават коя повече да предложи!
- Да, обещават. Но това е предизборно. Аз не им вярвам, мисля че и мнозинството от българите, защото толкова пъти са лъгани. Като дойдат на власт, все някой им пречи да си реализират обещанията. Говоря за всички. Затова отказвам, когато ме канят за кандидат-депутат. И сега ме поканиха и пак отказах. Казах им – аз, ако вляза сред вас, ще стана един от вас, ще загубя историческия си окомер, на който много държа! Но се надявам да дойдат по-млади хора депутати, които да милеят не само за собственото си благополучие, да преглътнат егото си и поне част от заветите на Левски да изпълнят!

http://epicenter.bg/article/Akad--Georgi-Markov-/120675/11/34 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!