Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Промени във върховното китайско управление се очакват през 2017 г.

Китайският лидер, Си Дзинпин, във Великата зала на народа в Пекин, Китай, на 11 ноември 2016 г. (Уан Джао/АФП/Гети Имиджис)

През 2017 г. двете най-големи световни икономики, САЩ и Китай, ще получат възможност за нов политически старт.

Избраните от Доналд Тръмп нови политически лидери се присъединиха към него през януари, след като той влезе в Белия Дом като 45-ият президент на САЩ.

Междувременно, петима от седемте членове на Постоянния комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия (ККП), се очаква да се пенсионират през втората половина на тази година. Също, близо 40% от членовете на Политбюро и почти половината от 376 елитни ръководители на Централния Комитет ще освободят постовете си през тази година.

Китайският лидер, Си Дзинпин, иска да привлече лоялни заместници, с които да укрепи своята кампания срещу корупцията. Си, също така, възнамерява да накара режима да спазва собствените си закони, като по този начин ограничи корумпираните служители.

Но дали ще успее да вкара свои хора във върховното ръководство, зависи от обединението на политическата му сила срещу тази на Дзян Дзъмин, негов противник и бивш ръководител на ККП.

Политическа коректност

Дзян Дзъмин е генерален секретар на ККП от 1989 до 2002 г., но продължава да контролира политическия режим и през следващото десетилетие благодарение на своите привърженици, които са в администрацията на неговия приемник, Ху Дзинтао.

Медии в Хонконг и извън Китай съобщиха, че заповеди на Ху често не са напускали пределите на Джонанхай, щабквартирата на върховния китайски елит.

Пенсиониран началник на генералния щаб намекна, че по време на спасителните операции след земетресението в Съчуан през 2008 г., армията се отзовала със закъснение на инструкциите на Ху да осигури спешна помощ, защото върховните генерали все още изпълнявали заповедите на Дзян.

Дзян успява да се подсигури със значителен брой поддръжници на висше и средно държавно ниво, затваряйки очи за тяхната корупция и кражби. По този начин амбициозните лидери се облагодетелстват, като активно участват в първоначално непопулярното преследване на една от традиционните китайски духовни практики.

Според дългогодишния китайски журналист Дзян Уейпин, инструкциите на Дзян Дзъмин към неговия ревностен поддръжник, Бо Силай, са: "С Фалун Гонг трябва да действаш с твърда ръка; това е твоят политически капитал."

Докато е губернатор на североизточната провинция Ляонин, Бо надзирава сексуалните издевателства и жестокости срещу жени, последователи на Фалун Гонг. В книгата "Клане" (2015 г.) на американския журналист Итън Гутман, Ляонин е описан и като "епицентър" на насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг. По данни на полицията, когато Бо по-късно оглавява югозападния метрополис Чунцин, органите на възрастен последовател на Фалун Гонг били отнети без съгласието на неговото семейсво и превърнати в медицински проби.

Ако Бо не беше разследван за корупция и изправен на съд през 2013 г., вероятно сега щеше да е член на Постоянния комитет на Политбюро в администрацията на Си.

В продължение на четири години, Си се опитва да намали политическото влияние на Дзян и да промени значението на понятието политическа коректност.

Си убедително доказа, че корупцията вече няма място в Китай. Досега са разследвани и наказани над 1 милион политици. Над 200 от уволнените са старши кадри на правителството, армията и управлявани от правителството компании. Кампанията на Си срещу корупцията е добре приета сред китайските граждани, на които често се налага да предлагат подкупи на държавни служители, за да получат елементарни услуги.

Китайският лидер също наблегна, че политиците трябва да заявят лоялност към него, а не към Дзян. Миналата година, Си и ръководителят на кампанията срещу корупцията, Уан Цишан, често обвиняваха освободените от длъжност поддръжници на Дзян - Бо Силай, Джоу Юнкан, Сю Цайхоу, Гуо Босиун и Лин Дзихуа - че са амбициозни политически конспиратори.

Бил Гърц, репортер на "Уошингтън Фрий Бийкън", политик от администрацията на президента Обама, е споделил, че по време на опита си да дезертира в американското консулство в Чънду през 2012 г., Уан Лидзюн (бивш заместник-кмет на Чунцин) е разказал пред американските власти за "огромната борба за власт сред политическия елит на привидно спокойната китайска комунистическа партия". Според източници в самата ККП, бившият началник на Уан, Бо Силай, и шефът на сигурността, Джоу Юнкан, наистина са планирали преврат.

Сега Си насочва политическия режим към управление, съобразно върховенството на закона и конституцията. От май 2015 г. насам, Върховният съд и Върховната прокуратура са задължени да приемат всички жалби, докато преди, жалби можеха да бъдат отхвърлени без причина. През декември 2016 г., китайски съд отмени прочуто обвинение в убийство, чието обжалване местни власти блокираха в продъжение на 21 години.

Бавните стъпки в законодателната реформа обаче, все още са пренебрегвани или нарушавани, като например арестите на над 300 правозащитни адвокати през 2015 и 2016 г., и дългогодишните присъди на мирни активисти.

В интервю, Луо Ю, китайски дезертьор и син на основателя на държавна сигурност, Луо Жуейцин, приписва очебийното правозащитно и законодателно непостоянство в ръководството на Си, на природата на ККП, която има склонност към насилие и репресии.

Стесняване на консенсуса

Съдейки по прокараните от Си стратегии, изглежда той се стреми към изрядни, лоялни, подчинени на закона, и упражняващи перманентна политика срещу корупцията и ключови правни реформи, висши политици в Постоянния комитет на Политбюро.

Но желанието на Си може да не се сбъдне, докато групировката на Дзян Дзъмин е в сила, поне до втората половина на тази година, когато ще се състои националният конгрес на ККП.

Кандидатите за Политбюро и неговия Постоянен комитет обикновено биват номинирани от висши лидери и пенсионирани партийни кадри, при закрити врати. След това, политически групировки в самата ККП договарят споразумения, чиито резултати са потвърждавани по време на националния партиен конгрес, който се провежда веднъж на всеки пет години.

Широко разпространено мнение е, че номинирането на Си за генерален секретар по време на националния конгрес през 2012 г. е компромис между партийните лидери Ху Дзинтао (който иска да номинира свето протеже Ли Къцян) и Дзян Дзъмин (който се съгласява Си да стане лидер на ККП в замяна на три места в Постоянния комитет, за свои поддръжници).

Въпреки че позицията на Си изглежда доминираща - той е основен лидер на партията, главнокомандващ на армията и лично ръководи няколко ключови политически групи - Дзян все още има достатъчно влияние и е в състяние да внедри един и дори двама от своите привърженици, които да ограничат влиянието на Си в Постоянния комитет.

Източник на високо ниво, запознат с дебатите в Джонанхай, разкри през ноември 2016 г., че Си ще се опита да гарантира място в Постоянния комитет на своя приятел от детинство и близък съдружник, Уан Цишан. Според същия източник, Уан, надхвърлил обичайната пенсионна възраст, може да бъде запазен на длъжност заради "огромни заслуги към изкореняване на корупцията, които го правят незаменим".

Уан би могъл да запази своите правомощия или да получи разширени такива, като оглави новия орган срещу корупцията, който администрацията на Си изпробва в Пекин и две китайски провинции. Въпросният орган може да разследва безпартийни граждани и ще упражнява надзор върху законодателния режим и системата за сигурност.

От ТheЕpochТimes.com превод falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!