Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин публично обяви смъртта на Запада

Единствената реална валута в световната политика стават танковете, пушките, подводниците и самолетите …

Кой е по-силният? Заявлението на Путин, че Русия днес е „по-силна от всеки агресор”, направено на 22.12.2016 г. на разширеното заседание на колегията на Министерството на отбраната, стресна западните експерти. Защото за Запада, който векове наред е основавал благополучието си върху насилието, загубата на военно преимущество през XXI век е равна на смърт. А Путин, буквално, за да ги подразни, повтори заявлението си дума по дума на следващия ден, 23.12.2016 г., на традиционната ежегодна голяма пресконференция.

Впрочем, веднага се появиха „експерти” от групата на „путинокритиците” и „всичко е загубено”, които обявиха тези заявления на Путин за блъф и пропаганда. Как всъщност стоят нещата?

За начало да кажем, че заседанието на колегията на Министерството на отбраната не беше обикновено, а разширено, т.е. на него присъстваха всички, които по един или друг начин имат отношение към военната организация на държавата. Присъстваха министри, които са свързани с военнопромишления комплекс, председатели на специализирани комитети на Думата и Съвета на федерацията и много други …

Вероятно неслучайно Путин се възползва от тази аудитория, за да каже главното. И това беше казано по характерния за него начин – така между другото. Но като се има предвид отзвука, който получава в съвременния свят всяко изказване на президента на Русия, може да се предположи, че той внимателно е подбрал думите си. Следователно, когато Путин каза: „Русия днес е по-силна от всеки потенциален агресор”, това не беше казано случайно.

Помним как по съветско време казвахме, че „всеки агресор ще получи съкрушителен отпор”. Но днес Путин не използва тази традиционна формула, а ясно каза, че сме по-силни от всички. Точка. И по мое мнение това е свързано с два главни фактора. Първо с това, че нашата военна мощ непрекъснато се увеличава през последните пет години, докато военната мощ на Запада също така непрекъснато отслабва.

Американците направиха две стратегически грешки, които за дълги години обусловиха спада на военния им потенциал. Първата грешка беше, че след разпадането на Съветския съюз те отписаха руснаците от сметките. Съответно, после двадесет години изграждаха военната си машина, изхождайки от предположението, че повече никога няма да им се наложи да воюват в Европа с противник, който да им бъде поне приблизително равен по сила и технологично ниво.

И Пентагонът и НАТО двадесет години преустройваха военната си машина, изхождайки от напълно погрешното, както стана ясно сега, съждение, че сега и завинаги Западът ще бъде глобален геополитически хегемон и сега и занапред ще води само локални войни, така наречените „хуманитарни интервенции”. Казано накратко, ще носи демокрация и прогрес от всякакъв вид на крилата на ракетите на папуасите, които тичат из джунглите или из пясъците на пустините и ще ги отстрелва с автомат. Именно в това се заключава цялата военна политика и военна машина на Запада.

Сега те сами признават, че са направили най-важната стратегическа грешка. Обаче на практика е невъзможно западната военна машина да се преустрои за един ден. Ако те двадесет години са се движили в една посока, няма как да се обърнат и веднага да почнат да се движат в друга. Военнопромишленият комплекс не е велосипед.

Сега за втората грешка. В резултат на вътрешните боричкания между демократи и републиканци през 2011 г. в САЩ приеха т. нар. „Закон за бюджетния контрол”. Този закон, който трябва да действа в продължение на десетилетия, предвижда общо съкращаване разходите на Пентагона едва ли не с трилиони долари. Заместникът на американския военен министър, Робърт Уорк, неотдавна заяви, че само за да се запази сегашното положение на въоръжените сили на САЩ, е необходимо ежегодно във военния бюджет да се наливат 80 (!) милиарда долара.

И това при условие, че днес средната възраст на американския боен самолет е повече от 27 години, а изправността на авиационната техника е 50-55%. (За сравнение да кажем, че у нас изправността на техниката е 94-96%).

Европейците въобще решиха: „И за какво ни е да харчим мангизи за въоръжаване, когато първо, САЩ имат и нека те ни защитават и второ, руснаците вече никога няма да се надигат … А ние, европейците, си имаме всякакви забележителни и интересни мероприятия, разни гей фестивали например, по-добре да харчим пари за тях”.

Всичко това като резултат доведе до дълбоката деградация на натовската военна мощ. Да съкратят военната си структура те не могат. А трябва да кажем, че става дума за гигантска инфраструктура, след като по цялата повърхност на земното кълбо са разположени хиляди натовски бази. Военното присъствие не трябва да се съкращава, защото тези бази са опорните точки на геополитическото влияние на Запада. И така те се опитват да намажат наличните ресурси на тънък слой като масло по филия хляб. Обаче тънкото се къса.

Например в Сирия, където ние от своя страна, работим с един точен и внимателен, точкови, стриктно проверен, акупунктурен, бих казал, подход. Добре, там има ли само двадесетина руски самолета, базирани в Хмеймим? А резултатът от тях е такъв, че ако сега ни се удаде да се договорим с Турция и Иран (засега нещата вървят натам), САЩ изобщо могат да забравят, за каквото и да е свое влияние в Сирия. Преговорите за бъдещето на Сирия вече се водят без американците. В Москва, обърнете внимание, наскоро се срещнаха трима министри на отбраната и трима министри на външните работи – руски, турски и ирански. И се договориха, че за в бъдеще ние ще решаваме съдбата на Сирия в казахстанската Астана. Пичове, отиде си вече вашата Женева, омръзнаха ни вашите капризи – не искате, не е и необходимо.

Няма валута, по-силна от кръвта … Предизвикалото вълнение заявление на Путин за това, че днес Русия е по-силна от всеки агресор, доразви в доклада си на колегията и министърът на отбраната Шойгу. Той каза, че географията и мащабите на военните предизвикателства пред Русия са се разширили през последната година, а ролята на военната сила в международните отношения се е увеличила. В превод на нормален език това означава, че на практика днес международното право не действа. С други думи, правилата, установени от държавите-победителки след Втората световна война, вече са неефективни.

Правилата винаги се пишат от победителите. След разпада на СССР през 1991 г. американците решиха, че сега именно те са едноличните победители и започнаха да пренаписват тези правила, както им се харесва. А сега става ясно, че те не са никакви победители, и само гледайте, ще се окажат и главните губещи през последното десетилетие. Получава се така, че мястото на победителя е свободно. За него претендират различни световни сили и всяка от тях има свое разбиране за новите международни правила.

Конкуренцията се изостря и единствената реална валута в световната политика стават танковете, пушките, подводниците и самолетите. Всичко останало е прах, плетеница от лукави слова, всичко останало няма никакво значение. Няма значение кой с кого е седнал на масата за преговори, сега значение има само едно – количеството щикове, самолети, самолетоносачи, военни спътници и като цяло военният потенциал, на който може да се опира политиката.

Но изглежда днешните западни лидери нищо не са научили (какво ще стане с Тръмп, ще видим, засега не е ясно). Днешният американски елит е по-зле и от брежневската партийна номенклатура от епохата на застоя. Той е още по-тъп, тромав, още по-силно идеологизиран, още по-малко готов да погледне реалността в очите. Той действа, изхождайки от разнородни идеологически схеми, които вече почти нямат отношение към реалния живот. САЩ например все още смятат, че либералната демокрация, а по-точно казано нейният либерално-сатанински вариант, който те се опитват да наложат на цялото човечество, не пасва еднакво на Русия, Иран, Ирак, Венецуела и Африка. Сякаш това, което всички народи лелеят, е как по-скоро да напуснат пътя на традиционното си световъзприятие и да прегърнат „най-великите ценности” на либерално-содомитската псевдодемокрация, които на практика се оказват стопроцентов сатанизъм.

Само в този илюзорен свят могат да се появят изявленията на Обама за изключителността на Америка, за това, че руската икономика е разкъсана на парчета, или заявлението на Маккейн, че Русия дори не е държава, а страна-бензиностанция. Въпреки че те самите вероятно искрено вярват в това. И нека вярват. Колкото повече такива „искрено вярващи” идиоти има в Пентагона и във Вашингтон, толкова по-лесно ще ни е да провеждаме политиката си и да защитаваме националните си интереси.

Космическите злощастни приключения на Пентагона

Това, че нарастващата военна мощ на Русия днес прави практически невъзможен прекият военен натиск от страна на Запада върху Москва, е несъмнено. Но Вашингтон няма намерение да се предава. Стратезите на Пентагона, както и преди разчитат на „дрънкането на технологии”, което да им върне загубеното глобално лидерство.

Добър пример за такива сметки е ситуацията в сферата на „военния космос”. Губейки новата „студена война” на земята, Вашингтон разчита на реванш в космическото пространство.

Действително, воденето на високоманеврени бойни действия по суша, въздух и море е немислимо без мощна поддръжка от космоса. Създаването на големи орбитални групировки с военно предназначение отдавна се е превърнало в насъщна необходимост за всяка държава, която иска надеждно да подсигури безопасността си. В XXI век хиляди спътници под различни флагове и на различни орбити в реално време, денонощно и непрекъснато осигуряват информация за военностратегическата обстановка и управлението на войските.

Спътниците следят военната активност на вероятния противник и правят дистанционно сканиране на обектите от военната инфраструктура. Спътниците определят точните координати на най-важните цели – заводи, летища, командни пунктове и даже текущото местонахождение на отделни самолети, кораби и подводници. От космическите си орбити спътниците могат да огледат предмет с големината на топка за тенис, да засекат топлинна следа от запалена клечка кибрит или горяща цигара, да забележат работата на най-тайната радиолокационна станция.

Спътниците задават указания за целите на ракетите, които достигат цели на хиляди километри с поразяваща точност, спътниците предлагат „умни” бомби и подсказват на командира на бойното поле оптималните решения. Спътниците организират връзката и бойното взаимодействие на самолетите във въздуха, корабите и подводниците в морето, танковите армии на сушата …

Днес военната спътникова групировка на САЩ е почти четири пъти по-голяма от тази на Русия. Но в последните години руският „военен космос” се развива доста успешно и бързо съкращава разликата. А това категорично не устройва Америка. Вашингтон разбира, че ако загуби в космоса от Москва, САЩ просто ще загубят статуса си на велика държава и ще се върнат в XIX век, във времената, когато зоната им на военно-политическо влияние не е излизала извън пределите на Канада и Мексико …

Затова Пентагонът трескаво се готви за война в космоса. Главата на Стратегическото командване на Въоръжените сили на САЩ, генерал Джон Хайтън (John E. Hyten), наскоро заяви в ефира на телеканала CNN:

„Когато хората разширяват хоризонтите си, винаги има конфликт. В Америка имаше конфликт с индианците от Дивия Запад, когато нашите предци тръгнаха на запад. В Европа такива конфликти вече два пъти преминаха в ужасни световни войни. Всеки път, когато възможностите на човечеството се разширяват, се стига до конфликт. Усвоявайки космоса, ние също трябва да бъдем готови за това …”.

Впрочем, това далеч не е първото войнствено заявление на американския военачалник. Наскоро той каза:

„Независимо от това, че целият свят е заинтересован от демилитаризация на космоса, новата американска стратегия предвижда защита на свободата ни на действие в космическото пространство. Русия и Китай, нашите потенциални противници, смятат свободното използване на космическото пространство за военно преимущество на САЩ и активно работят върху създаването на системи, които не биха ни позволили да използваме космоса за своите цели в случай на конфликт. Днес все още сме в състояние да защитим нашата космическа групировка от руснаците и китайците, но за в бъдеще осигуряването на защитата ще става все по-трудно и по-трудно, понеже САЩ в редица направления се развиват по-бавно от вероятните им противници …”.

Американските експерти в хор отбелязват, че днес САЩ зависят от орбиталната си групировка както никоя друга страна. Ако врагът извади от строя американските спътници, в цялата страна ще бъдат прекъснати мобилните връзки, интернета, телевизията, ще се изключи GPS-а, борсите ще се сринат, операторите ще загубят връзка с безпилотните самолети, ще спре да работи системата за ранно оповестяване на ядрен удар. Затова американските генерали са сигурни, че нападението по суша ще започне с нападение над американските спътници в космоса.

САЩ съвсем сериозно се готвят за космически войни.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ, Роберт Уорк (Robert Work) наскоро заяви: „Америка ще „унищожи” всеки, който нападне космическата и групировка”. Той също така намекна, че САЩ скоро ще са в състояние да свалят противникови спътници с помощта на лазерно оръжие, а всяко нападение върху спътник на САЩ в космоса ще доведе до военен отговор на американците на земята по обекти, свързани с космическата индустрия на противника.

Бившият глава на Стратегическото командване на САЩ, адмирал Сесил Хейни (Cecil D. Haney), се изказа още по-откровено:

„Нашият враг и вероятен противник разработва, а в някои случаи даже вече демонстрира разрушителната си и мощна техника за битка в космоса. Руснаците разбират, че ние сме силно зависими от космическото пространство и затова точно тук създават заплаха за нашите национални интереси, а също и за научните и икономически преимущества на САЩ и на свободния свят”.

Американците са уверени, че следващата световна война ще започне в космоса. Космическото командване на ВВС на САЩ е създадено още през 1982 г.. Днес в него работят 38 хиляди души, а бюджетът му е почти девет милиарда долара. Военните обекти на Космическото командване на САЩ са разположени в 134 точки на повърхността на планетата, а вражеските спътници се следят от осем хиляди сътрудници на космическото разузнаване.

Въпреки това балансът на силите в космоса неумолимо се променя в полза на Русия и Китай. Американските експерти съвсем не на шега са разтревожени – руснаците, пишат те, вече имат спътници-камикадзета, имат търсещо-нападателния спътник „Космос 2499”, който е в състояние да се доближи до спътниците на противника и да ги унищожи. А наскоро западните наблюдатели бяха поразени от руския спътник „Лъч”, който маневрирал в космоса, „паркирал се” до другите спътници и „подслушвал” комуникацията им със земята.

Така че, съдейки по всичко, и тук на американските надежди не им е писано да се сбъднат. Путин е прав – „Днес Русия е по-силна от всеки агресор”. Слава тебе, Боже! Амин!

Константин Душенов, 
ruskline.ru

Превод: Д. Атанасова / Българска легия за информационна защита 
Anony Bulgaria 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!