Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Брюксел спря фондовете за образование и наука, предстои да блокира и парите за екология! Борисов обяви "Образованието е национален приоритет"

"Образованието е национален приоритет и категоричен ангажимент в новата програма на политическа партия ГЕРБ", написа Борисов във Фейсбук

В профила си в социалната мрежа Фейсбук, Борисов съобщи, че образованието е национален приоритет и категоричен ангажимент в новата програма на политическа партия ГЕРБ.
„Инвестициите в образование са инвестиции в успешното бъдеще на България - в подготвени млади хора и в икономически растеж за просперираща нация. Работни места, високи доходи и развиваща се икономика се постигат само с качествено образование...

ЕК ни изпрати силно критично и гневно писмо, че ще ни спре средства за образование и наука, след като доскорошният кабинет на Бойко Борисов успял да вбеси евробюрократите с инатлъка и безхаберието си. Поради калпавата работа на наши служители, комисията се разгневи и спира една от основните програми за България, предупреди още преди два дни сайтът 19 минути. 
Писмото е във връзка с одит на програмата, извършен между 24 и 28 октомври м.г. В него са посочени редица проблеми с три приоритетни оси, по които се предоставят пари за образование и учене през целия живот. Тук влизат и поддържането на рейтинговата система на вузовете, студентските практики и стипендии, проектът Твоя час за извънкласни дейности с внушителния бюджет от 140 млн. лв., ограмотяване на възрастни, обучение на деца в неравностойно положение и пр.

„Очаквам оставката на Цветана Герджикова, ръководител на управляващия орган на ОП Наука за интелигентен растеж, заради системни проблеми в програмата”, заяви в отговор служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.  Той пообясни, че проблемите са два вида - единият е свързан със структурирането на управляващия орган и разделението на функциите на този, който осигурява парите - управляващия орган и този, който изпълнява проектите част от Министерство на образованието и науката.
"Вторият тип проблеми са свързани с проведени конкурсни сесии в предишния период. Вече работим с екипа на министерството, в координация с ЕК и с вицепремиера по европейските фондове за набелязване на решения, в които най-кратък срок да решат тези проблеми", допълни още той.

"Обръщам внимание, че част от тях са системни и решенията ще продължат и след изтичане на срока на служебното правителство. За мен тези проблеми не са новост. От месец април 2016 г. публично обърнах внимание, че ако не се промени подходът към оперативната програма тези проблеми ще бъдат посочени от ЕК, защото противоречат на европейските регламенти", бе категоричен министър Денков.
В заключение той обяви намерението си още в понеделник, 13 февруари, да свика пресконференция, на която да обяснят същността на проблемите и решенията, които предлагат. 
Паралелно лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни, че през ноември, декември и януари от левицата са предупреждавали за опасността от замразяването на плащанията по оперативната програма за образование, но бившият премиер Бойко Борисов високомерно пренебрегнал този сигнал. 
Има сериозна опасност да последва същото рязане на средства и по ОП Околна среда, Програма за морско дело и рибарство, Фонд Вътрешна сигурност, Фонд Убежище, миграция и интеграция, сочат прогнозите на експерти.

http://19min.bg/news/8/85343.html#85343 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!