Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Г-н Президент, накарайте Герджиков да провери скандалните концесии през последните години

Сидеров от години се бори българското злато да бъде в български ръце, не в чужди!

Златодобивът в български ръце е единственият сигурен начин България да излезе от перманентната икономическа и финансова криза, в която живеем две десетилетия

На 3 февруари партия АТАКА настоя президентът Румен Радев да поиска от служебното правителство да покаже всички концесионни сделки през последните 27 години и да им направи ревизия. Това стана ясно на Кръгла маса за концесиите, организирана от партията на Волен Сидеров. На нея присъстваха народни представители от АТАКА в 43-то Народно събрание и експерти по темата за концесиите.

Концесионните договори бяха една от най-пазените тайни в страната ни. Именно чрез тях се ограбваше България. Нищо не пречи на Радев да поиска от Герджиков да изнесе данни за това какви договори за концесия са подписвани през последните 27 години, кой ги е подписал и какви концесионни такси получава страната ни от тях. Нека всичко стане публично достояние, заяви Илиан Тодоров от АТАКА.

Магдалена Ташева допълни, че българските граждани са изправени на прага на търпимост по отношение на цените на електроенергията, горивата и водата. Този праг на търпимост обикновено завършва с размирици и бунтове, ако държавата не влезе в основната си роля на регулатор.

Колегата й Николай Александров от АТАКА обърна внимание на държавната политика във ВиК-сектора. Александров коментира, че именно в липсата на отговорност се корени причината в 21 век, в определени райони на България, периодично да се появяват проблеми с водата. Пример за това е Добруджанския край.

Павел Шопов обясни, че неизгодните концесии са плод на колониалния модел, който буквално бе „натресен“ в България след 1989-та година. Случващото се години наред е естественото развитие на икономическия модел, който следва неолиберализма. За него са виновни редица управляващи от няколко правителства досега.

АТАКА от години настоява да се прекратят неизгодните за България концесии и връщането на българското злато в български ръце. Една от точките в програмата на партия АТАКА е именно „златото и редките метали в земята ни да носят печалбата на българския народ, не на „Дънди“.

От парламентарната трибуна Волен Сидеров многократно е призовавал всички премиери за ревизия на концесионните сделки и незабавното им прекратяване.

Пари за по-високи доходи има, но се намират в недрата на България. Чужди фирми изнасят печалбата и пълнят чужди хазна.

Проф. Вълко Гергелчев, геолог:

България е най-богатата страна на златни ресурси

България е най-богатата страна на златни ресурси – не запаси, а ресурси, които още трябва да се проучват. Това кара много от чуждите инвеститори, особено от Канада, да идват и да експлоатират нашите находища. Съгласно законите на Европейския съюз, фирмата, която проучва дадено находище, е неин собственик.

Бойко Борисов се хвалеше за проучването за нефт и газ в шелфа на Черно море от „Пентахаус“ и „Шел“. Ако се потвърди за такива запаси обаче, те са на „Пентахаус“ и „Шел“ и ние ще сме длъжни да ги плащаме.

Челопеч е едно от най-големите находище в Европа. Първоначалните запаси от злато са били 2200 тона за 1 милиард и 100 милиона, като там се включват не само злато с медта, но и злато с оловото, злато с живак и самородното злато.

Изчислил съм, че за 10 години фирма „Дънди прешъс метълс“ е добила 52 000 тона арсен, от тях 41 000 тона отиват в концентрата. А концентратът се вози с отворени камиони-самосвали, замърсява природната среда до Златица и Пирдоп и оттам се качва на вагоните, също отворени и те заминават за Бургас. От Бургас по-рано се караха в Испания, сега в Намибия, където са заводите им.

Правителството на Бойко Борисов ни убеждаваше, че нищо не сме добивали преди. Искам да подчертая, че от 1960 до 1982 г. България е на второ място в Европа по добив на олово. По отношение на медта, България е била на първо място от 1950 до 1982 г.

За златото – от 1950 до 1982 г. също на първо място. Уранова руда – също. Много некомпетентни личности на ГЕРБ изнасят информация, че България е бедна, че България няма ресурси.

Напротив. България е много богата на полезни изкопаеми.

Иван Костов продаде всички тези находища, в т.ч. и на български частни фирми 1000 пъти по-евтино. Челопеч е струвало 5 милиарда, той го продаде за 5 милиона.

Искам да кажа, че злато има също така и в Родопите.

Още през 2001 г. изчислихме по 29 металогенни карти, че златни ресурси са 13 000 тона за 182 милиарда. Посетихме Русе, Варна, Дупница и др., и изчислихме, че запасите вече са станали към 20 000 тона на стойност 1 трилион и 100 милиарда долара.

Ще обърна внимание, за да ви припомня, че „Дънди“ караше българите да плащат такса за това, че имало арсен в рудата. Ами във всички златни руди 90% има арсен, а ние плащаме.

Чуждите фирми смятат България за колония. Никой не знае какво точно изнасят, даже лъжат. Това е една колониална кражба на ресурсите.

Стратегическите ресурси не трябва да се дават на чужди фирми, защото това е националната сигурност на България.

Най-голямата грешка, която се допусна е, че правителството на Иван Костов ликвидира Института по геология. Аз бях завеждащ отдела „Златни руди и полезни изкопаеми“. Направихме националната програма за търсене на злато, концепцията е на нашия институт. След това направихме две регионални програми по Източния лоб и по Западен Балкан и веднага се откриха много нови находища в Източните Родопи. Сега тези два региона са най-бедните. В момента подготвям един генерален проект за възвръщане прогнозирането и проучването в Родопския регион, който може при евентуално спечелване на изборите от Патриотите да се внедри веднага. За година и половина да се намерят нови находища. Там ще се добива не олово и цинк, както досега, а сребро, олово, цинк, злато.

Изказване на Кръгла маса за концесиите на ПП АТАКА на 3 февруари 2017 г.

 

Проф. Добринка Ставракева, минен инженер по проучване на рудни полезни изкопаеми:

„Дънди“ изземат златото ни и за поколенията няма да остане нищо

 

Бедите за страната дойдоха заради раздържавяването

Аз съм категорично ПРОТИВ концесиите и това раздържавяване на подземните богатства, които са природен дар на цялото население на Република България. Всички цивилизовани държави пазят своите подземни богатства с оглед интересите на държавата. Ние обаче сме роби на тъй наречените промени, в които стана като мантра, че държавата е лош стопанин. Не е нужно сега да се привеждат много примери, но при социализма, при „лошия“ стопанин, при добива на полезни изкопаеми, примерно оловни руди, се разви паралелно производството на акумулатори, електрокарното производство. С производството на мед се разви производството на кабелните изделия. Голямата грешка е на страните, които разпродават суровините си.

България не е бедна страна, но тя е доведена до най-бедно състояние от некадърни политици, които не са държавници. Приветствам заключението на президента, че тези сделки трябва да бъдат социално значими. В момента печалбите отиват навън, в чуждите бюджети, а за България остават някакви мижави такси.

Защо да е бедна България?

Златото е стратегически еквивалент за мощта на дадена държава. Някой зададе ли си въпроса колко тона е златният, валутният фонд на България в момента и къде се намира той? Сега той отива в чужди ръце.

Защо печалбата на едно от най-големите в Европа медни находища отива в ръцете на най-богатата държава – Германия?

Преди години имахме 6 циментови завода, след това единият излезе от строя и останаха пет. Нашите циментови заводи бяха на високо ниво, произвеждахме около 6 милиона тона цимент, а след това доведохме до един момент, в който да внасяме некачествен цимент от Турция.

По отношение на водите, България е една от страните с най-много термални води. И ако попаднат в чужди ръцете, ще я бутилират и вие ще купувате минерална вода от чуждия инвеститор. Къде е логиката?

Бедите за страната дойдоха заради раздържавяването.

Концесионните договори не бяха добросъвестно направени.

Договорът с „Дънди прешъс метъл“ е стерилно направен и не може да се хванете за никакви отклонения по него.

Един от икономистите изчисли, че концесионната такса трябва да бъде 16%.

„Дънди прешъс“ ще изземат златото и на идните поколения оставяме едно нищо. Това не е правилна държавна политика.

 Изказване на Проф. Ставракева на Кръгла маса за концесиите на ПП АТАКА, 3 февруари 2017 г.

 

Магдалена Ташева, ПП АТАКА:

Тези, които гласуваха Закона за концесиите, нямат място в следващия парламент

Онези депутати, които гласуваха „ЗА“ скандалния закон за концесиите нямат повече място в Народното събрание. Или се надяваме в 44-я парламент да бъдат малцинство. Това заяви на Кръглата маса Магдалена Ташева, народна представителка на АТАКА в два поредни парламента.

Тя обърна внимание, че в последните клаузи преди приложенията на закона е записано, че той влиза в сила три месеца след като бъде обнародван в „Държавен вестник“ и това не е случайно.

„ГЕРБ, реформаторите и АБВ, които гласуваха за него очевидно са смятали, че след три месеца отново ще държат изпълнителната власт и тогава пей сърце, започва голямата разпродажба на България. Служебното правителство и новият президент им объркаха сметките“, заяви тя.

Според нея този закон е съобразен с Трансатлантическото партньорство за търговията и инвестициите. Той се прави уж, за да транспонира една директива от 2014 г., която е тълкувана в закона извратено и не предполага такива клаузи. Самата директива е прелюдия към сключването на това споразумение, тя е неговата подпирачка.

„Виждаме, че ТПТИ е мъртво споразумение и едва ли ще влезе в сила. Просто европейските народи се надигнаха, Европа се събуди, Америка се събуди, народите не желаят повече да живеят в този неоколониализъм, който ние наричаме неолиберализъм“, подчерта Ташева.

Тя изрази надежда, че се възражда националната държава и ще имаме национален пазар, защитен със съответните протекционистки закони. „И един ден, в който този закон, който позволява дори митниците да бъдат дадени на концесия на частна фирма, ще остане само тъмен спомен“, заключи Магдалена Ташева.

Вестник Атака

Не става въпрос само за злато! Германий е рядък елемент и много скъп! – 1 920 000 $ за тон! „Дънди прешъс металс“ са добили (!) само от мина „Челопеч“ за 2011 г. и 2012 г. (!) 146,8 тона германий! (!) това количество е почти равно на добива на германий за (!) целият свят, който е към 85 тона за една година! А „Дънди прешъс металс“ цялото това количество добива (!) само в мина „Челопеч“ без да платят (!) нито стотинка. Това се крие зад неизгодната концесия за добив на злато! Освен безумно ниската цена на концесията за злато и неплатения германий там се добиват и още (!) 18 скъпи елемента!

bultimes.com 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!