Tyxo.bg counter

Герджиков: Вън търговците от храма! Не може здравеопазването да е бизнес

Герджиков се възмути, че здравеопазването ни се е превърнало в бизнес. „Вън търговците от храма! Не може здравеопазването да е бизнес, това е престъпление към хората“. Това каза служебният премиер Огнян Герджиков в интервю за бТВ.

„Аз съм с разбиранията, че пазарната икономика трябва да бъде водеща, но, моля ви, пазарна икономика не в здравеопазване и не в образование. Това е противопоказно, защото превръщаме това нещо в търговия. Това е пагубно за държавата ни. Жалко, че кабинетът ще има само два и половина месеца, за да могат да се направят решителни стъпки в тази насока. Винаги съм казвал, че болниците трябва да са nonprofit, т.е да не търсят печалба. Те не трябва да са търговки дружества. Аз разбирам от търговски дружества, те търсят печалба. Не може болницата да търгува със здравето на хората и да търси печалба от това. Ние сами караме лекарите, хвърляме ги в престъпни схеми, само и само да може да им излиза балансът, да може да им излиза сметката и да могат да печелят. Това не трябва да се допуска“, каза Герджиков.

По думите му вземането на пръстов отпечатък е обидно за хората заради асоциацията с престъпник.

Според премиера служебният министър Илко Семерджиев и неговият предшественик на поста Петър Москов са влезли в челен сблъсък, защото и двамата са „много енергични, много дейни, много активни, много работохолици, обаче имат различни виждания за здравеопазването“.

Върху президента Румен Радев се оказва натиск от различни посоки по „кадрови въпроси или Господ знае още какви“, заяви още Герджиков.

На въпрос дали политици са се опитвали да му дават наставления, служебният премиер отговори: „Доколкото знам на него (Радев, бел. ред.) са се опитвали“.

„Той е споделял, че е имал натиск от различни посоки. По кадрови въпроси или Господ знае още какви. Така или иначе, то е разбираемо донякъде. При мен, слава Богу, такива натиски не са оказвани, защото е известно, че това е правителство, назначавано от него. Аз министрите не съм си ги избирал и назначавал, това са негови номинации, той ги е избрал. От първия до последния. От мен до последния“, обясни служебният премиер.

На въпроса защо кабинетът му смени половината областни управители, Герджикот обясни: „Защото не трябваше да сменяме всички“. Въпросните губернатори са се разделили с постовете си след „проучвания по няколко линии“ и констатирани по-големи или по-малки нарушения, „свързани с толериране на съответната партия, която ги е излъчила, с включване в схемата за печелене на избори“. Има сигнали за опити за толериране на ГЕРБ, уточни премиерът. „В такива случаи трябва да се сложи край на такива, които смятат, че тази власт им е дадена, за да помагат на партията, която ги е излъчила“.

Огнян Герджиков отрече да е реваншистки настроен към управлението на Бойко Борисов. „Аз съм човек на компромиса, на диалога, на баланса. Затова не искам да накланям везните нито на едната, нито на другата страна. Нашето правителство ходи по тънка опъната тел. От едната страна са огньове, от друга страна са шишове. Накъде ще паднем, няма никакво значение. Ние сме обречени, ако не спазим този неутралитет, който се иска от нас, за да се стигне до непредрешени честни избори след месец и половина“, посочи премиерът.

Той отказа да конкретизира дали е наследил проблемна или уредена държава, защото „всяко изказване в единия или другия полюс е рисково. Истината е някъде по средата, а и положението ми на служебен премиер ме кара да пазя максималната неутралност, тъй като влизаме в предизборен период. Много силната критика ще налива масово в БСП, пък обратно, ако кажа, че това е една прекрасно уредена държава, ще бъде агитация за ГЕРБ. Не бих искал нито едното, нито другото. Хората очакват истината, но не бива да се стига до крайност. Основната цел на правителството е да вадим скелети от гардероба, да правим тотална ревизия в дълбочина, колкото може повече. Въпреки че самият Бойко Борисов призова при смяната на властта да се рови дълбоко, все пак трябва да бъде по възможност умерено“.

http://19min.bg/news/8/85339.html 

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни