Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дворецът се рути след ремонта за 3,6 млн.лв. на Вежди

Руши се Царският дворец в София, който 7 десетилетия Национална художествена галерия и Национален етнографски музей (Вежди Рашидов искаше да го закрие малко преди първото падане на Борисов от власт през 2013 г., което сигурно не е случайно, като имаме предвид, че той е близък до турския тиранин Ердоган). Сградата беше „ремонтирана” за над 3 625 196 лв. при първия кабинет на ГЕРБ през 2012 г., но още на следващата вътре вече се появиха мухъл и нарушена мазилка. Днес проблемите със сградата поради нискокачествения, но затова пък твърде скъп ремонт са видими и отвън с просто око.

„Ремонтът” обаче не е просто некачествен. Той унищожи завинаги римските останки в основата на Двореца, както и тунела от него до Арена ди Сердика, която трябваше да е възстановена още преди години и да блесне по-красива от античния театър в Пловдив. „Ремонтът” зазида и килията, в която Левски е лежал, докато е текъл процесът срещу него по време на турското робство, алармира без да бъде чута известната експертка Бисера Йосифова.

„Ремонтът” беше и параван за кражби. Завинаги изчезна 400 м уникален фигурален паркет, поръчан лично от цар Фердинанд във Франция преди 130 години, който струва стотици хиляди лева. И това не е единствената кражба. За ламината, заменил стария царски паркет не си струва да се говори, както и за грозните климатици, сложени в салоните до красивите мраморни камини – нещо, което не може да се види никъде по света, защото е фамозна простотия.

„Ремонтът” отне и необароковия блясък на зданието, по което последно е работил най-заслужилият архитект на стара София Грюнангер. Красивите стари дограми бяха подменени с най-евтино PVC в абсолютно нарушение на цялостния архитектурен облик на този безценен паметник на културата с многовековна история.

Интересно е да се хвърли поглед и към случващото се с грандиозния проект на Рашидов – т.нар. Квадрат 500, който не само не се радва на посетители, не просто струваше 43 000 000 лв. и така и не е довършен, но и също протече и прокапа заради прекрасното изпълнение от близката до ДПС фирма Главболгарстрой, която щедро получаваше поръчки и при двата кабинета на ГЕРБ. Вежди си приписа заслугата за Квдрат 500, въпреки че като проект той датира от 1980 г. и е част от ансамбъла от възстановените тогава във връзка с 1300-годишнината на България Св. София, Св. Александър Невски с неговата безценна крипта, откритата пак тогава Галерия за чуждестранно изкуство, чиято колекция Рашидов пръсна без цел и посока из новите зали на музея, и Паметника на Незнайния войн като център на историческата композиция от забележителности в сърцето на София.

http://19min.bg/news/8/85204.html#85204 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!