Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Божидар Димитров: Няма социолози в България, ГЕРБ ще бие БСП с 10%

Македония трябва да остане цяла, но да признае, че до 1944 г. е била българска, каза професорът

ГЕРБ ще спечели изборите на 26 март с преднина от 10 процента пред БСП. Това прогнозира директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

След като водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян му напомни, че някои социолози дори отреждат първо място на БСП, историкът се засмя и попита „кои казахте?“, а после добави: „Мислите ли, че има такава професия в България?“. Знам от други изследвания, че ГЕРБ води с 9-10%, но това е нормално, коментира той.

Професорът сподели, че не се притеснява от конкурси, но изтъкна, че има два вида - единият е да отстранят някого, а другият - са честните. „Ако този, който ще се проведе в НИМ е за отстраняване, не бих могъл да го спечеля. Каквото и да напиша, няма да успея да стана дори портиер. Ако обаче е честен, ще го спечеля“, заяви проф. Димитров.

Той коментира и идеята за подялба на Македония между България и Косово, която предложи конгресменът републиканец Дейна Рорабакър в интервю за албанската телевизия „Визион плус”.

„Македония трябва да остане цяла и неделима, но да признае, че до 1944 г. е била българска. Сред американския политически елит отдавна съществува разделение по казуса за Македония. Едната част от него настоява въпросът да се реши радикално, изхождайки от презумпцията, че всяка държава, основана върху стопроцентова лъжа, няма начин да просъществува дълго време“, обясни професорът.

Според историка, ако се обсъжда разделението на страната, то би трябвало да се случи, като косовците и албанците станат част от Косово, а другата част на Македония стане българска.

„Ако Македония признае истината, оттам нататък ще има две български държави. Това не е страшно”, каза историкът и посочи, че такива примери са случаите с Гърция и Кипър, Австрия и Германия и Румъния и Молдова.
„Това е решението на въпроса без да се образуват излишни външнополитически усложнения като случая с Крим и Русия. Руснаците имат основания върху Крим точно колкото и ние върху Македония исторически и дори етнически”, каза още Божидар Димитров.

https://www.flagman.bg/article/120836 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!