Следвайте "Буднаера" в Телеграм

«Цяла Европа е разтревожена от предстоящите избори» Победата на Льо Пен на френските избори ще бъде „краят на ЕС“

«Цяла Европа е разтревожена от предстоящите избори в две от европейските страни, които могат да дестабилизират финансовите пазари и да вкарат европейската икономика в хаос», — пишат журналистите Ралф Болман и Джени Тайр от Frankfurter Allgemeine Zeitung

На 15 март ще се проведат парламентарните избори в Холандия, по данни на обществените допитвания, евроскептиците могат да донесат на десния популист Гетр Вилдерс над 30 места в парламента и така партията му да стане най-силната фракция. Вилдерс е за излизането на Холандия не само от еврозоната, но и от ЕС, отбелязват авторите на материала. Според Вилдерс, той се стреми «да се избави от еврото и от финансирането на Южна Европа от Холандия», а също да получи обратно от Брюксел контрола над бюджета на страната. Негов пример е Брекзит. Аналогична програма предлага лидерът на Националния фронт на Франция и кандидат за президент Марин Льо Пен.

«Шест месеца след моята победа на изборите ще организирам референдум за излизането от ЕС», заяви тя пред френските СМИ.

Льо Пен иска също да върне франка и екюто.

«Единствената валута, която ще бъде в обръщение във Франция, ще бъде нашата френска валута, дълговете ще се плащат в национална валута», — подчерта политикът.

«Последствията могат да бъдат катастрофални» , — отбелязват авторите на материала.
«Това ще бъде краят на еврозоната», — коментира ръководителят на Института за икономически изследвания в Мюнхен Клеменс Фюст.

Според ръководителя на Института за световна икономика Денис Сноуер, «дори ако Льо Пен не отдели Франция от ЕС, то последствията от нейната победа на изборите ще бъдат негативни. Немско-френската ос ще бъде разрушена, засилва се протекционизмът. В краткосрочна перспектива Льо Пен може да стимулира икономиката, но бъдещето на еврозоната ще се окаже в сериозна опасност», — резюмира експертът. / News Front 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!