Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Булекзит”! Белгийски политик призова България да напусне ЕС

Белгийски политик призова за „Булекзит”

Министър-председателят на белгийския автономен район Валония Пол Маниет се обяви за излизане на Полша, Унгария, Румъния и България от ЕС.

На България той препоръчва „Булекзит”, пише френският „Монд“, цитиран от БТА.

Маниет заяви, че след Брекзита – предстоящото напускане на общността от Великобритания – е „желателно“ да последват „Полекзит, Унгрекзит, Румекзит, Булекзит“.

Валонският премиер, „може би най-големият евроскептик сред социалистите“, както сам се представя, се изказва много критично за развитието на Европейския съюз, посочва „Монд“.

Белгийският политик се прочу с позицията си срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. В крайна сметка документът бе подписан, след като обаче неговият регион настоя да бъде предоговорен.

Пред икономическия всекидневник „Еко“ Маниет заяви, че се надява на „твърди, но балансирани“ преговори с Великобритания.

Такива преговори трябвало да стимулират страни от Централна и Източна Европа, а може би също Дания и Швеция, потенциално склонни да преговарят за търговски споразумения и партньорства, а в крайна сметка и за излизане от ЕС.

 

От тази позиция се разграничи един от колегите на Маниет, министър-председателят социалист на Федерация Валония-Брюксел Руди Демот.

Лидерът на белгийските франкофони се обяви по-скоро за възраждане на европейския проект, което да започне от няколко държави, но без същевременно една или повече страни членки да напуснат ЕС. / Dir.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!