Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Швейцарският съд окончателно забрани отварянето на ислямска детска градина

Върховният съд на Швейцария е потвърдил решението на кантона Цюрих да откаже разрешение на местно ислямско общество да отвори детска градина, която да се управлява по каноните на исляма, подчертавайки, че неговите планове не отговорят на законовите изисквания за подобни учебни заведения, съобщава "Ройтерс".

Решението на Федералния съд подчертава все по-напрегнатите отношения между традиционно християнското швейцарско общество и мюсюлманското общество, което съставлява около 5 процента от населението.

Долната камара на швейцарския парламент през септември подкрепи с минимално мнозинство забрана за покриване на лицето с бурка, никаб, хиджаб и др., стъпка, широко подкрепена от социологическите допитвания до швейцарците.

Решението на едно училище по-рано тази година да позволи на двама мюсюлмански ученици да не се ръкуват с учителите си разгорещи дебата за интеграцията на имигрантите.

Ислямското общество "Ал Худа" се опитва от 2013 г. да отвори детска градина и обжалва отказа на местните власти да дадат разрешение. Федералният съд обяви, че е отхвърлил жалбата.

"Като цяло, концепцията за детската градина не гарантира, че децата, които ще бъдат обучавани, ще бъдат отглеждани по начин, сравним с този в държавното училище", се изтъква в присъдата на съда.

"Има и липса на ангажираност към хуманистичните и демократичните ценности на държавните училища", добавя съдът.

news.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!