Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ и лобисти скочиха срещу ветото на Радев за концесиите, искат ресурсите ни да се дадат безсрочно на чужди компании!

Рев на умряло нададоха гербаджии и лобисти от кръга на Прокопиев след ветото на президента върху Закона за концесиите. Ябълката на раздора е в т.нар. безсрочни концесии, които на практика дават възможност за тотално ограбване на нашите ресурси от чужди компании за дълъг период от време. Засегнатите се позовават на европейското законодателство, като плашат със санкции и майдани. Дали обаче не четат същото това законодателство като „дявола Евенгелието“? 

От КРИБ обясняват, че не са съгласни с основния аргумент от „Дондуков“ 2 – че текстовете не са били подложени на сериозно обществено обсъждане, пише в-к Труд. „Българският бизнес активно участваше във всички етапи на по законопроекта като пряко заинтересована страна. Ние считаме, че прилагането на европейското право, принципи, процедури и изисквания, е не просто задължение, но и логичен избор.

Приемането на Закона за концесиите е не само пряко свързано с ангажиментите на България, произтичащи от членството й в ЕС, но и акт, отлагането на който ще доведе до налагането на неизбежни санкции“, пишат от КРИБ.

Текстът е подписан от Евгений Иванов, изпълнителен директор на организацията. В 11 ч в понеделник КРИБ, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на индустриалния капитал в България ще представят своите приоритети за 2017 г. на пресконференция в София. На нея те ще отговарят и на въпроси за ползите от Закона за концесиите.

Решението на президента Румен Радев да наложи вето на Закона за концесиите най-вероятно ще доведе до санкции за България от Европейската комисия, заяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред bTV.

Той обясни, че страната ни закъснява с транспонирането на европейското законодателство. По думите му България се е забавила с близо година да въведе в законите си европейските разпоредби за концесиите, които са в пакет с друга директива – за по-прозрачни обществени поръчки.
Ген. Радев мотивира решението си да спре закона с риск от корупционни практики.
Според евродепутата безсрочните концесиите присъстват в евродирективата и на практика държавният глава е нарекъл законодателството на ЕС лобитско.

Емил Радев посочи, че с ветото на целия закон се блокира и въвеждането на нови правила за обществените поръчки. „Да наложиш вето на целия законопроект, когато няма Народно събрание – изпращаме този законопроект в небитието. Трябваше да се наложи вето върху конкретни текстове“, посочи евродепутатът.

За да не продължи наказателната процедура директивата трябва да се превърне в български закон до два месеца, а според него това няма как да се случи при сегашната политическа ситуация.

„БСП винаги, когато идва на власт, ние губим пари“, отбеляза Емил Радев. И дори отиде по-далеч като посочи какво се случва в съседна Румъния, намеквайки за възможен майдан и у нас.

КОМЕНТАР НА Чавдар Найденов по темата:

Империята отвръща на удара. 
„Според евродепутата безсрочните концесиите присъстват в евродирективата и на практика държавният глава е нарекъл законодателството на ЕС лобитско.“
Лъжа! 
В параграф 52 от Преамбюла на Директива 2014/23/ЕС пише: “С цел предотвратяване на затваряне на пазара и ограничаване на конкуренцията срокът на концесията следва да бъде ограничен. В допълнение, концесиите с прекалено дълъг срок биха могли да доведат до затваряне на пазара и по този начин да възпрепятстват свободното движение на услуги и свободата на установяване.”
И заплаха с донос! 
„Затова и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ иска общо наблюдение за всички с ясно разписана възможност за спиране на европарите при нарушения“.
Значи, ако България не допусне корупционен закон, ГЕРБ ще иска да бъде наказана парично; ако пък допусне корупция, пак ще бъде наказана парично. 
При такива защитници на интересите ни в Европа, не ни трябват врагове.

Chavdar Naidenov /onovini.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!