Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Медитиращи изпращат положителни мисли, учени изучават ефекта

Хората твърдящи, че мисълта може да влияе върху здравето на човек, дълго време бяха осмивани. Но плацебо ефектът помогна това да се промени. Понастоящем е общоприет факт, че такава взаимовръзка и влияние съществуват.

Когато италианският изобретател Гилермо Маркони разработи в началото на 20-и век радиопредаването на далечно разстояние, той трябваше да положи много усилия, за да докаже, че то работи. Когато заяви, че може да изпрати гласа си по въздуха на километри разстояние, хората помислиха, че лъже. А когато го демонстрира, дори го обвиниха в измама, и че крие някъде жици.

Това са два примера за научен прогрес, които в началото не са приемани сериозно, посочва Джейсън Йотопулос във връзка с научно изследване на Институт Мераки в САЩ.

Проектът изследва влиянието на силата на мисълта върху здравето и комуникацията от разстояние: медитиращи насочват от разстояние положителни мисли към определени хора и ефектът върху тези хора се наблюдава, измерва и изучава.

Уилям Тилър, професор емеритус в Университета Станфорд, изучава насочената мисъл от десетилетия.

За настоящото изследване, той работи заедно с психотерапевта д-р Гейбриъл Хилбърг и с д-р Пол Милс, професор по поведенческа медицина в Медицинския факултет към Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ.

Проучването се провежда със съдействието на "Тяло, Мисъл, Аз", нова дигитална компания за физическо благосъстояние, съосновател на която е известният автор, лекар и застъпник на алтернативната медицина, Дийпак Чопра. Йотопулос е бивш бизнесмен: той инвестира в създаването на Институт Мераки, след като осъзнава значението на научните изследвания за съзнанието, и решава да подпомогне учените в тази област.

В продължение на 18 месеца, медитиращи ще насочват положителни мисли към участници в проучването от цял свят. Контролна група от участници няма да бъде подложена на каквато и да било насочена мисъл по време на първите шест месеца. Това гарантира, че резултите не се дължат на плацебо ефекта. Предишни експерименти върху насочената мисъл предвещават положителна промяна в цялостното физическо състояние на участниците.

За да небере участници в изследването, Чопра пише следната покана: "Не се изисква каквото и да било усилие от Ваша страна. Макар механизмът на тази фина енергия да не е напълно изяснен, изглежда, той е не-локално резонантен енергетичен процес, който би могъл да предизвика промени на различни нива във Вашето същество."

Тилър определя фините енергии като "такива, които са извън онези, които се активират посредством четирите фундаментални сили на съвременната традиционна физика".

Хилбърг обяснява, че източните учения говорят от древни времена за "чи" (или "ци") и "прана", които също могат да се квалифицират като фини енергии.

Експериментите на проф. Тилър пренасят тези понятия в нашето съвремие и им дават модерни дефиниции.

Експериментите на Тилър

Експериментите на Тилър показват, че насочената човешка мисъл може да накара ларвата на плодовата мушичка да се развие с над 30% по-висока скорост и да промени pH-нивото на водата с една единица.

Йотопулос подчертава значението на този експеримент: "Ако променим рН-нивото на кръвта в нашето тяло с една степен, ще умрем."

Тилър теоретизира, че нов вид частица, която той нарича делтрон, може би съществува в пространството между молекулите и атомите. Делтроните не могат да бъдат засечени с традиционните уреди за измерване, но те се активират от насочена човешка мисъл и оказват влияние върху неща, които можем да измерим, нивата на рН.

Вместо молитва

Различни научни изследвания през последните няколко десетилетия установиха, че молитвата за здраве може да подобри здравословното състояние на човек. Лийн Робъртс от Хъртфордския колеж към Оксфордския университет е провела метаанализ със заглавие "Помощна молитва за подобряване на влошено здраве" (2007 г.).

Резултатите на Робъртс сочат: вероятността подобрението на здравето да се дължи на молитва, а не на случайност, е 100 000 към едно. Нейното заключение е: "Установените доказателства са достатъчно убедителни, за да оправдаят по-нататъшни научни изследвания."

Хилбърг описва насочената мисъл, изпращана в настоящото научно изследване, като: "неограничена, технологично подсилена молитва". Технологията в случая е така нареченото "устройство за приемане на насочена мисъл". Според Тилър, това е машина, която може да възпроизведе насочена човешка мисъл и след това да я излъчва 24 часа в денонощието.

Предишни експерименти с устройството за приемане на насочена мисъл

Устройството представлява електромеханична машина, работеща с кристали.

В доклад, публикуван на уебстраницата на Тилър, той обяснява: "Важно е да се отбележи, че тази специфична електрическа верига не е свързана така, че да функционира ефективно в нашата физическа реалност и времепространство. Но тя функционира много добре при фината енергия в реалности, които са извън времепространството."

Тилър е използвал подобни устройства с по-традиционна цел по време на проучване на лазерите. Той решава да пробва късмета си да използва това устройво за складиране на намерения при експерименти за промяна на нивата на рН.

Ученият установява, че когато устройството е наситено с намерение, то има същия ефект, както когато човек насочва мисълта си. Другите устройства, които използва, не показват такива резултати. Засега Тилър не е сигурен как точно работи устройството, но твърди, че резултатите показват, че има ефект.

Други учени също са използвали устройството, за да провеждат експерименти с насочена мисъл. Сред тях е д-р Дийн Радин от Института за ноетични изследвания в Калифорния, САЩ.

Радин провежда случаен експеримент, с контролиран плацебо ефект, който има за цел да установи "дали шоколад, 'обогатен с добри намерения', би повишил настроението повече от нормален шоколад."

Резултатите от изследването са публикувани през 2007 г. в списание "Елсевие" под заглавие "Ефект, от обогатен с добри намерения шоколад, върху настроението". Радин установява, че шоколадът, който умишлено е обогатен с добри намерения чрез въпросното устройство, води до значително подобряване на настроението сред участниците, в сравнение с шоколад, който не е подложен на насочена мисъл.

Д-р Синтия Рийд и Норм Шили, д.н., изпробват устройството върху хора с разстроена психика и депресия. Резултатите са изнесени в журналите "Сътъл Енерджис" и "Енерджи Медисин". И в двата случая се наблюдава значително намаляване на симптомите.

Тилър тества устройството и върху деца с аутизъм. Наблюденията са подробно описани в доклад, публикуван на неговата уебстраница. Според него, вероятността за естествено подобрение при деца с аутизъм, които не са част от такъв експеримент, е 1 към 10 000.

През 2014 г., д-р Хилбърг подпомага научно изследване със същото устройство. Това осигурява добра основа за работата ѝ по настоящото проучване. Научното изследване от 2014 г. е пилотно, без определена контролна група и без да следва специфичен протокол. Но предварителните данни показват съществени статистически резултати. За самата Хилбърг, множеството отзиви на участниците са изключително важни.

"Аз съм лекар и съм тук, за да помагам на хората", казва Хилбърг. "Независимо как действат тези неща, независимо колко солидни са доказателствата, ако участието в експерименти с насочена мисъл помага на хората и те споделят за положителни промени в живота си, това е, което има значение."

Изследването на д-р Хилбърг е насочено към повишаване самосъстраданието на участниците, чиято липса, според нея, е в основата на много проблеми.

Участник в експеримента споделя: "Не получих имейл, че изследването е започнало, но миналата седмица се събудих с ясната мисъл, че 'никой няма да ме критикува, никой няма да ме подценява'. Това беше прозрение, което не ми се случва често. Също ми дойде наум, че се чувствам добре и макар да нямам романтична връзка, не съм отчаян."

Друг участник разказва: "Справям се с всичко. Вече не отлагам толкова много. Дните ми са много по-организирани. Изобщо не съм както преди."

В изследването участват близо 200 души. Учените искат да включат още стотина участници през следващите месеци. Те използват нов финансов подход, при който участниците също помагат за финансиране на проучването. Те плащат по 33 щ.д. (60 лв.) на месец за потенциалните ползи от положителните мисли и за подпомагане напредъка на науката в областта на насочената мисъл.

Научното изследване е одобрено от Борда за институционална оценка, научно тяло, което одобрява, наблюдава и оценява биомедицинските и поведенчески изследвания в САЩ.

От ТheЕpochТimes.com превод falun-bg.info 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!